Βασικός χρηματοδότης του ΣΦΓΤ ο «Ζέφυρος»!

 Βασικός χρηματοδότης του ΣΦΓΤ ο «Ζέφυρος»!

Προχθές Δευτέρα ήταν η τελευταία βραδιά του «Ζέφυρου» για τη φετινή Καλοκαιρινή περίοδο.

Με εκδήλωση του συλλόγου των Μικρασιατών. Οι προβολές ταινιών που έγιναν όλο το Καλοκαίρι, τέλειωσαν μια μέρα νωρίτερα. Κι αφού ο Ζέφυρος έπαψε να λειτουργεί, ανανεώνοντας το ραντεβού του για του χρόνου, ήρθε η ώρα του απολογισμού. Αναλαμβάνει ο κ. Διαμαντής Σταγγίδης. Ως εκπρόσωπος του δ.σ. του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών.

Η συνέντευξη

Ερ: Ήταν καλό το καλοκαίρι για το θερινό κινηματογράφο «Ζέφυρο»;

Απ: Ήταν καλό. Όχι τόσο σε προσέλευση, ο καιρός μας πήγε καλά. Θέλω να πω ότι την προηγούμενη χρονιά – το Καλοκαίρι του 2021- ήταν περισσότερα τα εισιτήρια που κόψαμε αλλά τότε ήταν και διαφορετική η περίοδος. Ήταν μια χρονιά η προηγούμενη  που ήταν κλειστά τα πάντα. Για φέτος είμαστε ευχαριστημένοι.

Ερ: Κάνατε διάφορες αλλαγές. Πρώτα-πρώτα βάλατε και παιδικές ταινίες κάτι το οποίο δεν προβλεπόταν.

Απ: Δεν υπήρχει θέμα απαγόρευσης. Δεν είναι που σνομπάρουμε ή δε θέλουμε να έχουμε παιδικές ταινίες. Το θέμα με το θερινό κινηματογράφο είναι ότι παίζει μόνο αργά το απόγευμα και το βράδυ. Οι παιδικές ταινίες πρέπει να παιχθούν νωρίς. Αυτό ήταν που μας προβλημάτιζε. Πάντως στην ταινία που παίξαμε και ήταν στις 21:30, γέμισε με  παιδιά ο κινηματογράφος. Προφανώς το καλοκαίρι τα παιδιά κάθονται έξω μέχρι αργά. Φαντάζομαι ότι θα το πυκνώσουμε αυτό το πράγμα. Είναι λίγο πιο δύσκολο να βρεις παιδικές ταινίες για  να παίξεις. Εννοώ από τις  εταιρείες διανομής.

Ερ: Κάνατε και συνεργασίες. Πήγατε σε αυλές σχολείων.;

Απ: Συνεργαστήκαμε αφού μας το ζήτησε ο Σύλλογος της Νεάπολης. Το είδαμε θετικότατα. Εξασφαλίσαμε την ταινία που θα έπαιζαν, αυτό εννοώ. Τους βοηθήσαμε στο στήσιμο, δεν κάναμε κάτι άλλο. Από εκεί και πέρα ήταν δική τους εκδήλωση.

Ερ: Συνεχίσατε περίπου 20 ημέρες τον Σεπτέμβριο. Και αυτό ήταν καλό.

Απ: Αυτό το κάνουμε κάθε χρόνο. Το «bonus days» όπως το λέμε είναι ανάλογα το πόσο μας επιτρέπει ο καιρός. Δεν μπορούμε να το προκαθορίσουμε. Από την ώρα που βγάλουμε πρόγραμμα τον Ιούνιο, δεν μπορούμε να ξέρουμε μέχρι πότε θα παίξουμε. Γι’ αυτό λέμε ότι μέχρι τον Αύγουστο είναι σίγουρο και το Σεπτέμβριο όσο μας επιτρέπει ο καιρός. Φέτος πέσαμε ακριβώς στην αλλαγή του καιρού.

Ερ: Ας το δούμε από οικονομικής πλευράς. Υποψιαζόμαστε ότι βοηθιέται όλος ο Σύνδεσμος με την επιτυχία του «Ζέφυρου».

Απ: Μα είναι ο βασικός χρηματοδότης. Οι άλλες εκδηλώσεις μας φυσιολογικά δεν έχουνε έσοδα. Ο «Ζέφυρος» κατά ένα μέρος λειτουργεί εκπαιδευτικά. Να γνωρίσει το κοινό ιστορικές ταινίες, πρωτοποριακό κινηματογράφο κτλ. Από την άλλη μεριά φέρνει και κάποιες εμπορικές ταινίες γιατί πρέπει να έχει έσοδα. Τα μαθήματα που γίνονται έχουν ελάχιστα έσοδα. Κάποιες λογοτεχνικές βραδιές έχουν μόνο οικονομική ζημία. Φυσικά χρειάζονται. Γενικά για να κινηθείς στον πολιτισμό, πρέπει να έχεις και έσοδα. Όταν οργανώνουμε εκθέσεις ζωγραφικής κοιτάμε να μη ξοδέψουμε ούτε ένα ευρώ από τον προϋπολογισμό του συνδέσμου.

Ερ: Να ρωτήσουμε για τις παράλληλες εκδηλώσεις που γινόταν κάθε Δευτέρα και εσείς τις κατευθύνατε. Ήταν πολλές; Ήταν λιγότερες σε σχέση με το προηγούμενο καλοκαίρι;

Απ: Όχι πέρσι παίζαμε, δεν είχαμε ελεύθερη μέρα. Φέτος αποφασίσαμε να αφήσουμε τη Δευτέρα για να μπορούμε να μπούμε και εμβόλιμα με εκδηλώσεις. Είχαμε βέβαια από την αρχή της σεζόν λόγω των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή συνεργασία με το σύλλογο των Μικρασιατών. Τέσσερεις Δευτέρες ήταν αφιερωμένες σε ντοκιμαντέρ δικά τους για την επέτειο των 100 χρόνων. Οπότε είχαμε κλεισμένες αρκετές και από εκεί και πέρα έγιναν εμβόλιμα και κάποιες άλλες. Όντως επειδή δεν μπορείς να ξέρεις από την αρχή της σεζόν τι θα σου προκύψει καλό είναι να υπάρχει ελεύθερη μέρα για κάτι έκτακτο που θα σου ζητήσουνε, που θα προκύψει στην πόλη κτλ.

Ερ: Το ποιο δύσκολο σημείο αυτό το καλοκαίρι για το «Ζέφυρο» ήταν η εκδήλωση που δεν έγινε τελικά. Να δίνεται τελικά ο «Ζέφυρος» σε όλους; Πρέπει να το ξαναδείτε; Να υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις; Τι λέτε;

Απ: Όροι και προϋποθέσεις πρέπει να υπάρχουν με βάση το ποιοτικό. Το να δίνεται σε οτιδήποτε είδους εκδήλωση δε γίνεται. Δεν είναι λογικό. Πρέπει να υπάρχει μια κρίση. Στη συγκεκριμένη βέβαια εκδήλωση δεν έμπαινε  θέμα ποιοτικό. Ήταν θέμα πλειοψηφίας του διοικητικού συμβουλίου, δεν ήταν ομόφωνη η αρνητική απόφαση. Έμπαινε θέμα ότι έχουμε εκλογές και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί προεκλογική συγκέντρωση. Προσωπικά εγώ δεν συμφωνούσα αλλά δεν έχει σημασία. Αν πούμε ότι δίνεται για όλους θα υπάρξουν κάποια αιτήματα … Ας πούμε αν μας το ζητήσει η «Χρυσή Αυγή»; Δε θα έμπαινε θέμα το ότι πρέπει να κρίνουμε τι μας ζητάνε; Σου ζητάνε για να κάνουνε μια οριεντάλ εκδήλωση. Δεν πρέπει να βάλουμε κριτήρια; Επειδή δεν μπορείς αυτά τα κριτήρια να τα περάσεις με νόμο, παίρνεις κάποιες αποφάσεις. Σου ζητάνε π.χ. να κάνουν καλλιστεία σκύλων, δε θα το δώσουμε. Υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν μπορείς να τα προβλέψεις. Το διοικητικό συμβούλιο έχει άτομα τα οποία έχουν κρίση. Αποφασίζει κατά περίπτωση. Είναι θέματα πλειοψηφιών. Πρέπει να σεβόμαστε την απόφαση της πλειοψηφίας έστω και αν διαφωνούμε σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ερ: Είστε μαζί στο διοικητικό συμβούλιο, δεν έχετε εσωτερικά θέματα παρά το συγκεκριμένο θέμα το οποίο προέκυψε.

Απ: Ψηφίζουμε απλά και ότι πει η πλειοψηφία. Δεν έχουμε θέματα μεταξύ μας. Δεν υπάρχουν προβλήματα. Δε μαλώσαμε για αυτό το θέμα. Καταθέσαμε τις απόψεις μας. Με επιχειρήματα διαφωνήσαμε.

Ερ: Τι σχέδια υπάρχουν μέχρι τέλος του χρόνου για τη Στέγη;

Απ: Το μόνο που έχουμε κλείσει αυτή τη στιγμή είναι τα μαθήματα ζωγραφικής που θα γίνουν. Στα υπόλοιπα θα συνεχιστεί το θεατρικό με τη Μαρία Κολτσακίδου. Σίγουρα θα κάνουμε βιβλιοπαρουσιάσεις, ήδη μιλάμε με τη Ρέα Γαλανάκη που θα το οργανώσουμε στη Στέγη αλλά θα το ανακοινώσουμε εν καιρώ.

Διαβάστε επίσης