• 26 Απριλίου 2024,

Βασίλης Τραϊφόρος: Πρώτο πρόβλημα του Νοσοκομείου η έλλειψη νοσηλευτών

 Βασίλης Τραϊφόρος: Πρώτο πρόβλημα του Νοσοκομείου η έλλειψη νοσηλευτών

Την περασμένη Πέμπτη εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας μαζί με τη βουλευτή Θεσσαλονίκης Δώρα Αυγέρη επισκέφθηκαν το Νοσοκομείο.

Την κ. βουλευτή συνόδευε και ο Βασίλης Τραϊφόρος. Συνταξιούχος γιατρός του ΕΣΥ, με πολλά χρόνια εργασία στο Νοσοκομείο Καβάλας. Τα συμπεράσματα που έβγαλε έχουν ενδιαφέρον.

Η συνέντευξη

Ερ: Τι Νοσοκομείο συναντήσατε χθες που επανήλθατε και τι συμπέρασμα βγάλατε;

Απ:  Σαφώς το Νοσοκομείο δεν είναι σε καλύτερη κατάσταση απ’ ότι το άφησα, πριν από 10 χρόνια. Τονίζω ότι είναι ένα πολύ καλό Νοσοκομείο. Ακόμη και σήμερα είναι καλό Νοσοκομείο, παρόλες τις ελλείψεις, παρόλη τη φθορά. Παρόλο του ότι δεν υπάρχει προσωπικό, είναι ένα πολύ καλό Νοσοκομείο. Πρέπει οι πολίτες της Καβάλας να το έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη. Το Νοσοκομείο λοιπόν δεν είναι σε καλύτερη κατάσταση απ’ ότι το άφησα και η συνάντηση μας που έγινε με τους προέδρους των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού ήταν πάρα πολύ καλή. Βγήκανε πολλά και ωφέλιμα  συμπεράσματα. Το πρώτο είναι ότι οι φορείς, οι οποίοι λειτουργούν μέσα στο Νοσοκομείο θέλουν να διατηρηθεί αυτός ο δημόσιος χαρακτήρας του Νοσοκομείου. Είναι αντίθετοι οι εργαζόμενοι μέσα σε αυτό,  στη ιδιωτικοποίηση που θέλει να επιφέρει το νομοσχέδιο για την υγεία που είναι έμπνευση της κ. Γκάγκα. Δυστυχώς για μας είναι γιατρός η κ. Γκάγκα. Δεν ξέρω ποια είναι τα κίνητρα της και ποια είναι η εμπειρία της μέσα στο σύστημα υγείας για να θέλει να το κατεδαφίσει και να φτάσουμε σε μια πρότερη κατάσταση την οποίο εγώ την έζησα από το 1980 που ήρθα στην Καβάλα μέχρι το 1985. Τότε που έγινε το ΕΣΥ που ευτυχώς ήταν από τα καλύτερα, ίσως το καλύτερο που έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ σε όλη τη διαδρομή του. Μέχρι τότε οι γιατροί και οι διευθυντές που εργαζόταν μέσα και έξω από το Νοσοκομείο δηλαδή είχαν και ιδιωτικό επάγγελμα, έκαναν ότι ήθελαν. Όποιον ήθελαν έβαζαν, όποιον ήθελαν έβγαζαν. Ήρθε το ΕΣΥ και τα πράγματα μπήκαν σε μια σειρά.

Ερ: Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι αυτή η κυβέρνηση δεν πρόσεξε το ΕΣΥ. Διαχρονικά το ΕΣΥ δεν αντιμετωπίστηκε δίκαια κι απ` όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Απ: Έχετε απόλυτο δίκαιο. Άλλο είναι να μην το φροντίζεις και άλλο είναι να το κατεδαφίζεις. Άλλο είναι να λες ότι το σπίτι θέλει ρετουσάρισμα και όλα αυτά και άλλο είναι να το κατεδαφίζεις. Εδώ μιλάμε για κατεδάφιση. Μαζί με το ΕΣΥ δεν έγινε αυτό που ονομάζουμε  πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Η πρώτη φροντίδα η οποία βλέπει τον άρρωστο. Όπως ήταν παλαιότερα το ΙΚΑ, μόνο που θα είχε ένα δημόσιο χαρακτήρα. Αυτό δεν το έκανε κανένας διαχρονικά. Από το 1985 μέχρι και σήμερα.

Ερ: Δεν βλέπουμε το ΕΣΥ να τα καταφέρνει. Τα ιδιωτικά συμφέροντα είναι πολλά. Τα λεφτά επίσης. Παντού και πάντα τα ιδιωτικά στην υγεία θα προηγούνται. Σε όλο τον κόσμο.

Απ: Δεν είναι έτσι. Για παράδειγμα θα δείτε σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, τα έξοδα που κάνει ένα κράτος για την  δημόσια υγεία είναι πολύ περισσότερα από την ιδιωτική υγεία. Εδώ συμβαίνει το εντελώς αντίθετο. Κάντε μια βόλτα έξω από τα εργαστήρια στην Καβάλα, αυτά που έχουν αξονικούς και μαγνητικούς τομογράφους, θαρρείς και μοιράζουν ψωμί δωρεάν! Δεν ήταν πρώτα έτσι  τα πράγματα. Τα κέρδη είναι τεράστια και φυτρώνουν από εδώ και από εκεί. Για αυτό ακριβώς τα κέρδη αυτά με μια σωστή διαχείριση και σωστούς χειρισμούς πρέπει να έχουν το δημόσιο χαρακτήρα. Δε γίνεται  υγεία και παιδεία χωρίς δημόσιο χαρακτήρα. Αυτός είναι κανόνας για αυτούς που έχουνε μια κοινωνική ευαισθησία και μια κοινωνική αλληλεγγύη. Θεωρώ ότι οι προοδευτικές δυνάμεις γιατί εκεί κατέληξαν τελικά και οι πρόεδροι των εργαζομένων στη συζήτηση που είχαμε, μαζί να προσπαθήσουνε να αναχαιτίσουν αυτή τη λαίλαπα του νομοσχεδίου και να συμπορευθούν για ένα καλύτερο ΕΣΥ που θα είναι για όλους.

Ερ: Το πιστεύετε ότι μπορεί να γίνει στην Ελλάδα όπως είναι τα πράγματα σήμερα;

Απ: Εξαρτάται το τι εννοείται σήμερα. Αν εννοείται τώρα, ίσως όχι. Σε ένα χρόνο γιατί όχι. Σε δυο-τρια χρόνια σίγουρα θα γίνει. Δεν υπάρχει νομοτέλεια. Οι προοδευτικές δυνάμεις νομοτελειακά θα βαδίσουν μαζί. Όπως γίνεται σε πολλές χώρες.

Ερ: Έτσι όπως ακούσατε τα προβλήματα από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, ποιο νομίζετε ότι είναι το μεγαλύτερο, το βασικότερο  πρόβλημα του Νοσοκομείου Καβάλας;

Απ: Το βασικότερο πρόβλημα είναι η υποστελέχωση. Ειδικά στους νοσηλευτές είναι τρομακτική η υποστελέχωση. Λειτουργούνε με 52% των ατόμων που χρειάζονται. Στους γιατρούς υπάρχει υποστελέχωση αν όμως γίνει μια συνετή διαχείριση με προσλήψεις μερικών ιατρών, νομίζω ότι το Νοσοκομείο θα πάει καλά. Εκεί που πάσχει είναι το νοσηλευτικό προσωπικό. Ιδιαίτερα που πήγαμε και κάναμε μια επίσκεψη εντελώς συμβολική στη ΜΕΘ καταλάβαμε ότι δε θέλουμε μόνο νοσηλευτικό προσωπικό. Θέλουμε και ειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό. Ο covid έφυγε, μπορεί να ξανάρθει, μπορεί να έρθει κάποιου άλλου είδους covid. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι αλλά όχι μόνο για αυτό αλλά και για να βοηθήσουμε όλο τον κόσμο, όλους τους πολίτες.

Διαβάστε επίσης