• 25 Απριλίου 2024,

Βελτίωση των εσόδων του Δήμου που δημιουργεί προσδοκίες

 Βελτίωση των εσόδων του Δήμου που δημιουργεί προσδοκίες

6 έκτακτα και 7 τακτικά θέματα απασχόλησαν τη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καβάλας. Η συνεδρίαση με παρόντα τον αντικαταστάτη του κ. Κουνάκου, ο οποίος παραιτήθηκε λόγω του «διαζυγίου» με την παράταξη του Μάκη Παπαδόπουλου. Ο Σωτήρης Λαζαρίδης όχι μόνο προσήλθε στη συνεδρίαση αλλά καταψήφισε ένα τουλάχιστον θέμα της ημερήσιας διάταξης. Αυτό που είχε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Ο διευθυντής του Δήμου Γιάννης Χατζηκωνσταντίνου παρουσίασε τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου Καβάλας για το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Ταυτόχρονα ενημέρωσε για το «κλείσιμο» της χρονιάς και την επίτευξη στόχων του προϋπολογισμού του 2019 ειδικά στα έσοδα.

Όπως είπε το κράτος επιχορήγησε το Δήμο Καβάλας (και όλους τους Δήμους)με 600.000 ευρώ επιπλέον των προϋπολογισθέντων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ). Είπε επίσης ότι στο τέλος του 2019 διαπιστώθηκε αύξηση των ιδίων εσόδων της τάξης των 250.000 ευρώ. Οι 100.000 ευρώ είναι το πρώτο όφελος από τον έμμεσο έλεγχο των τετραγωνικών μέτρων ιδιοκτησιών.

Μια διαδικασία που όχι μόνο θα συνεχιστεί αλλά θα ενταθεί το προσεχές διάστημα. Ο κ. Χατζηκωνσταντίνου επανέλαβε ότι με αυτόν τον τρόπο ο Δήμος Καβάλας περιμένει αύξηση των χρημάτων των δημοτικών τελών αφού σε πολλές περιπτώσεις αυτά θα υπολογίζονται επί των πραγματικών τετραγωνικών μέτρων. Επανέλαβε ότι κάθε μέρα 30 δημότες καταθέτουν τέτοιες δηλώσεις στο Δήμο Καβάλας. Η ελεγχόμενη στάθμευση αύξησε τα έσοδα του Δήμου κατά 43.000 ευρώ ενώ από τέλη διαφήμισης υπήρξαν έσοδα (μη αναμενόμενα) 84.000 ευρώ. Επιπλέον έσοδα υπήρξαν και από τα δημοτικά κοιμητήρια.

Ο κ. Χατζηκωνσταντίνου σημείωσε την επιτυχία ενώ διαπίστωσε ότι το τέλος του 2019 απέδειξε ότι ο προϋπολογισμός της ίδιας χρονιάς ήταν πραγματικός. Καταψήφισε την εισήγηση ο κ. Λαζαρίδης με παρατηρήσεις επί των χαμηλών ποσοστών εσόδων και χαμηλά ποσοστά δαπανών σε επενδύσεις και έργα. Την παρουσία του δήλωσε ο Μανώλης Κελαϊδάκης.

Προχωρά η διαδικασία για την ερευνητική γεώτρηση γεωθερμίας κοντά στο κλειστό κολυμβητήριο. Η καθυστέρηση οφείλονταν σε προσφυγή αλλά πλέον υπάρχει ανάδοχος του έργου. Ο Δήμος Καβάλας θα προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά 15 περιπτώσεων στην πόλη όπου εκτάσεις χαρακτηρίζονται αναδασωτέες ενώ δεν είναι. Η διαδικασία αφορά τους πρόσφατους δασικούς χάρτες. Αποσύρθηκε για να συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση η δωρεά εξοπλισμού από τον ΤΑΡ στο 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Καβάλας.

 

Διαβάστε επίσης