• 20 Απριλίου 2024,

Βιολογικοί οίνοι από το Κτήμα Σεϊτανίδη στη Φωλιά του Παγγαίου (φωτογραφίες)

 Βιολογικοί οίνοι από το Κτήμα Σεϊτανίδη στη Φωλιά του Παγγαίου (φωτογραφίες)

Γράφει ο Στάθης Χαρπαντίδης


Ο Βασίλης Σεϊτανίδης με σημαντικές σπουδές στο ενεργητικό του (χημικός μηχανικός στην Αμερική), πλούτο γνώσεων και όραμα, ξεκινά το 1994 να φτιάξει κρασί στο χωριό του τη Φωλιά Παγγαίου. Προμηθεύτηκε τον απαραίτητο εξοπλισμό, έστησε την πρώτη δεξαμενή έξω από το σπίτι του και ξεκίνησε να φτιάχνει δυο κρασιά Chardonnay και Cabernet Sauvignon.

Θυμάμαι ήμουν από τους πρώτους πελάτες του, εμφιαλωτήριο δεν υπήρχε ακόμη και ο κόσμος προμηθευόταν το κρασί χύμα σε πλαστικά μπουκάλια ή ασκούς. Ακολούθησε από τους πρώτους τη βιολογική καλλιέργεια των αμπελώνων, κάτι άγνωστο για την εποχή εκείνη, σε αυτήν τη προσπάθεια του το βοήθησε σημαντικά ο Γερμανός γεωπόνος Μάνφρεντ που εργαζόταν την εποχή εκείνη σε οινοποιία της Μακεδονίας. Για το Κτήμα Σεϊτανίδη η καλλιέργεια αυτή δεν αποτέλεσε απλά μια επιλογή αλλά κουλτούρα.

 

Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες του Κτήματος

Βρίσκονται στους πρόποδες του όρους Σύμβολο σε υψόμετρο 300 μέτρων και καταλαμβάνουν έκταση 80 περίπου στρεμμάτων. Το ιδιαίτερο μικροκλίμα της περιοχής (χαρακτηρίζεται από το πετρώδες και ασβεστολιθικό έδαφος, το υψόμετρο με τις ψυχρές αέριες μάζες του Συμβόλου και τη μεσογειακή αύρα του Αιγαίου πελάγους) είναι ιδανικό για την καλλιέργεια των ποικιλιών του Κτήματος με αποτέλεσμα την παραγωγή ποιοτικών οίνων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Στο αμπελοτόπι Νόεφτος καλλιεργείται η γαλλική ποικιλία Chardonnay, στο μονοποικιλιακό αμπελοτόπι Αμυγδαλιές το ασύρτικο, στο Βαθύλακο καλλιεργούνται το Merlot και το Chardonnay, στο Ζιαντέ μόνο Merlot, στο Μεσιάς Στράτα με το αρωματικό και δυνατό Viognier, στις Λεπτοκαρυές ευδοκιμούν οι ελληνικές ποικιλίες μοσχόμαυρο, μαλαγουζιά και η γαλλική Cabernet Sauvignon και στις Βρύσες το Cabernet Sauvignon.

 

Το οινοποιείο

Δημιουργήθηκε το 2004 και η πρώτη οινοποίηση πραγματοποιήθηκε το 2006, ήταν ένα κόκκινο κρασί από merlot με την ετικέτα Ena. Η σύζυγος του Βασίλη Σεϊτανίδη, Χαρούλα Τυριακίδου είναι η οινολόγος του κτήματος, οι οινόφιλοι θα τη θυμούνται από την επιτυχημένη θητεία της στην αξέχαστη ποτοποιία Μαυρομάτη της Καβάλας.

Τα κρασιά του Κτήματος ζυμώνονται με την μέθοδο της προζυμωτικής κρυοεκχύλισης, δηλαδή ψύχεται ο σταφυλοπολτός για ικανό χρονικό διάστημα, με στόχο την ενίσχυση του χρώματος, της γεύσης και των αρωματικών χαρακτηριστικών του παραγόμενου οίνου. Έτσι, οι οίνοι που φτιάχνονται με αυτόν τον τρόπο χαρακτηρίζονται ως περισσότερο φρουτώδη, πιο πολύπλοκοι και με αυξημένη αρωματική και χρωματική ένταση.

 

Η σειρά οίνων του Κτήματος Σεϊτανίδη

Αφορά επτά ετικέτες, δυο λευκές, τέσσερεις ερυθρές και ένα ροζέ ***** Το ΥΠΕΡΤΕΡΡΑ (λευκό) ζυμώνεται από ασύρτικο και viognier, είναι κρυστάλλινο και διάφανο, στη μύτη κομψό με αρώματα φρούτων και εσπεριδοειδών. Πλούσιο στο στόμα με ζωηρή οξύτητα και φρεσκάδα.

Με το κρασί αυτό θα συνοδέψετε ιδανικά θαλασσινές γεύσεις , όστρακα, ψάρια, ακόμη και ένα υπέροχο σεβίτσε από λαβράκι ***** Το ΥΠΕΡΤΕΡΡΑ (ροζέ ημίξηρο) έχει ένα λαμπερό τριανταφυλλί χρώμα. Η αρωματική του παλέτα χαρακτηρίζεται από μικρά κόκκινα φρούτα του δάσους και τριαντάφυλλο. Το κρασί διακρίθηκε επανειλημμένως σε πολλές τυφλές δοκιμές και μπορεί να συνοδεύσει αριστοτεχνικά ασιατικά πιάτα (noodles με γλυκόξινο χοιρινό, ράμεν, κινέζικο ριζότο με γαρίδες στο γουόκ κα).

*****  Το βιολογικό λευκό ξηρό CHARDONNAY είναι λαμπερό, κρυστάλλινο, στη μύτη ποικιλιακό με νότες εσπεριδοειδών, στο στόμα πλούσιο με τραγανή οξύτητα και φρεσκάδα. Είναι ιδανικό για θαλασσινά πιάτα, το συνδυάσαμε χθες με τη γαλλική ψαρόσουπα μπουγιαμπέσα και ήταν έξοχο *****

Ο επιδόρπιος ερυθρός ημίγλυκος οίνος ΜΑΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΟ (Merlot και Mοσχόμαυρο) έχει έντονο κόκκινο χρώμα, μαλακές τανίνες και αρώματα από ώριμο κεράσι και δαμάσκηνο. Θέλει στο τραπέζι αποξηραμένα φρούτα, γλυκά και μπίτερ σοκολάτα  ***** Το CABERNET SAUVIGNON έχει έντονο ερυθρό χρώμα, μαλακές ταννίνες =, αρώματα μικρών κόκκινων φρούτων και νότες βανίλιας.

Το food pairing εδώ προστάζει κόκκινα και λευκά κρέατα  ***** Ο ερυθρός βιολογικός οίνος ΡΟΔΙΝΕΣ ΠΛΑΓΙΕΣ παλαιώνεται για ένα χρόνο σε γαλλικό δρύινο βαρέλι. Πορφυρός πληθωρικός οίνος με βελούδινες καλοδουλεμένες ταννίνες και μακρά επίγευση. Πυκνό άρωμα ώριμου φρούτου, μπαχαρικών και σοκολάτας. ‘

Ένα ρωμαλέο κρασί που θα συνοδεύσει αρμονικά στο τραπέζι σας κόκκινα κρέατα αλλά και φιλέτα ξηράς ωρίμανσης ***** Η ΚΑΛΙΜΑΝΑ είναι ένα Ξινόμαυρο που παλαιώνεται για ένα χρόνο σε γαλλικό δρύινο βαρέλι. Δυνατό τραγανό με αρώματα δαμάσκηνου, λιαστής ντομάτας και μπαχαρικών δίπλα σε νότες βανίλιας. Μακρά επίγευση και γευστική ισορροπία. Το συνόδεψα εξαίσια με φιλέτο tomahawk κι ένα rib eye Black Angus τα οποία ωρίμασαν για 40 ημέρες.

Διαβάστε επίσης