• 16 Απριλίου 2024,

Βιβλιοπρόταση: Μαλάμου Ειρήνη: «Το μαύρο νυφικό»

 Βιβλιοπρόταση: Μαλάμου Ειρήνη: «Το μαύρο νυφικό»

Το φθινόπωρο του 1949 η Αγγελική εγκαταλείπει το νησί της χωρίς ν’ αφήσει ίχνη κι αλλάζει τη ρότα της ζωής της για πάντα. Πολλά χρόνια αργότερα, αφήνει στη συνονόµατη εγγονή της έναν φάκελο µε τρία κλειδιά κι ένα γράµµα: «…Εκτός από το σπίτι στο νησί, σου κληροδότησα κάτι ακόµη, που θα το ανακαλύψεις όταν κοιτάξεις µε τα µάτια της ψυχής σου. Τα κλειδιά ξεκλειδώνουν το δικό µου παρελθόν και το δικό σου µέλλον. Πήγαινε στο νησί. Εκεί θα βρεις τις απαντήσεις…»

Το ταξίδι της εγγονής στο νησί θα µετουσιωθεί σε ταξίδι αποκάλυψης. Εκείνο το καλοκαίρι θα ανακαλύψει το απόκρυφο παρελθόν της γιαγιάς, θα µάθει ποια ήταν η αινιγµατική γυναίκα που άφησε στον τόπο ανεξίτηλο το σηµάδι της. Ταυτόχρονα θα εµβαθύνει στον εαυτό της και θα χαράξει τον δικό της δρόµο, αναζητώντας τον αληθινό έρωτα, τον µοναδικό, που στο πέρασµα των αιώνων παραµένει αναλλοίωτος.

Ένα µυθιστόρηµα που εκτυλίσσεται παράλληλα σε δύο διαφορετικούς χρόνους και εκτείνεται σε έναν αιώνα, ξεδιπλώνοντας παλιές και καινούριες ανθρώπινες ιστορίες.

Πήγε µέχρι την άκρη του δωµατίου, εκεί που στεκόταν η παλιά κασέλα. Την ξεκλείδωσε και έβγαλε από µέσα τη νυφική της φορεσιά. Χάιδεψε µε τα δάχτυλα τα πολύχρωµα λουλούδια, ταξίδεψε µε τον νου πίσω στον χρόνο. Θυµήθηκε το κορίτσι που ήταν κάποτε, µε πόσα όνειρα και λαχτάρα είχε περάσει εκείνες τις ώρες καθισµένη δίπλα στη γιαγιά της, να κεντήσουν µία µία τις βελονιές. Σκούπισε τα βουρκωµένα της µάτια κι ανασκουµπώθηκε. Πέρασε απ’ το κεφάλι της τα τέσσερα µεσοφόρια και τη λευκή πουκαµίσα µε τα χρυσοκέντητα µανίκια. Την ίσιωσε προσεκτικά στο στήθος να ξεχωρίζουν τα νυφικά στολίδια κι έπειτα φόρεσε ευλαβικά το µαύρο νυφικό της φόρεµα. Της έµενε µόνο η βέρα, αυτή που είχε σκαλισµένο το δικό του όνοµα. Την έπιασε τρέµουλο καθώς την πέρασε στο δάχτυλο

δίπλα στην άλλη, συλλογιζόταν τη ζωή της που µοιράστηκε σε δυο διαφορετικούς κύκλους. Τον έναν τον είχε κλείσει, τώρα ζύγωνε η ώρα να ενώσει τον άλλο.

Η ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΗΤΑΝ ΣΑΝ ΕΝΑ ΘΗΡΙΟ ΠΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣΑ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟ ΜΕΣΑ ΜΟΥ

Ένα εξαιρετικό υφαντό πλεγμένο από αληθινά αλλά και φανταστικά γεγονότα είναι το πρώτο μυθιστόρημα της Ειρήνης Μαλάμου με τίτλο «Μαύρο Νυφικό» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Α.Λιβάνη. Η Ειρήνη Μαλάμου που έχει με μαεστρία εμπλουτίσει την ιστορία της με σκηνές που προκαλούν μεγάλη συγκίνηση στον αναγνώστη μας δίνει λεπτομέρειες για τη συγγραφή αυτής της ιστορίας μιλώντας στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ και τη Μαριάνθη Κουνιά.

 

ΕΡ: Πως αποφασίσατε το θέμα του βιβλίου σας; Πρόκειται για αληθινή ιστορία;

ΑΠ: Η επιλογή του θέματος ήρθε νομοτελειακά. Ήταν η αγάπη για το νησί καταγωγής μου κι η ελκυστική δύναμη των αναμνήσεων και των βιωμάτων μιας εποχής που πέρασε ανεπιστρεπτί. Όταν οι συνθήκες ωρίμασαν αποφάσισα να καταγράψω με τη μορφή μυθιστορήματος όλες τις ανείπωτες ιστορίες που είχα συλλέξει και αφορούσαν έναν τόπο που πίσω από το τουριστικό χρώμα του καλοκαιριού διατηρεί τις μνήμες ζωντανές και τις παραδόσεις αναλλοίωτες.

Σχεδόν σε όλα τα βιβλία κρύβεται μια αληθινή ιστορία. Το Μαύρο Νυφικό, είναι ένα υφαντό που στον αργαλειό της γραφής μπλέκει το νήμα των πραγματικών γεγονότων με εκείνο της φαντασίας. Τα περισσότερα από τα ονόματα που χρησιμοποιήθηκαν ανήκουν σε πραγματικά οικογενειακά ονόματα του νησιού, η δράση όμως των ηρώων δεν ταυτίζεται με τα πραγματικά πρόσωπα.

 

ΕΡ: Πόσο καιρό διήρκησε η συγγραφή του;

ΑΠ: Περίπου δύο χρόνια.

 

ΕΡ: Τι σας δυσκόλεψε περισσότερο;

ΑΠ: Η σκιαγράφηση των χαρακτήρων, το ανάγλυφο του νησιού με τη μορφή που είχε τον προηγούμενο αιώνα, η περιγραφή του τρόπου ζωής και της νοοτροπίας των νησιωτών καθώς και η ιστορική έρευνα των γεγονότων εκείνης της εποχής, είχε το καθένα το δικό του μερίδιο δυσκολίας.

 

ΕΡ: Κάποια σημεία δημιουργούν μεγάλη συγκίνηση στον αναγνώστη. Είχατε κι εσείς την ίδια συγκίνηση όταν τα γράφατε;

ΑΠ: Η λέξη συγκίνηση ίσως δεν είναι αρκετή για να περιγράψει τα συναισθήματα που ένιωθα καθώς έγραφα αυτές τις συγκεκριμένες σκηνές στις οποίες αναφέρεστε. Έζησα μαζί με τους ήρωες, χάθηκα στα απόκρυφα σκοτάδια της ψυχής τους, έγινα θύμα και ταυτόχρονα θύτης. Πόνεσα, έκλαψα και ναι, με λίγα λόγια έγινα σωστό ράκος.

 

ΕΡ: Ταυτίζεστε με κάποια στοιχεία των ηρώων σας;

ΑΠ: Παρόλο που δεν μεγάλωσα στο νησί και πάντοτε θεωρούσα τον εαυτό μου άνθρωπο της πόλης, η μνήμη του αίματος με ακολουθεί. Πράγματι ταυτίζομαι με πολλά από τα χαρακτηριστικά των ηρώων και κυρίως της Αγγελικής του προηγούμενου αιώνα. Για να το θέσω πιο σωστά διακατέχομαι κι εγώ από την ίδια επαναστατική φύση, την ανάγκη για ελευθερία.

 

ΕΡ: Συναντήσατε δυσκολία στο να σας εμπιστευθεί κάποιος εκδοτικός οίκος να εκδώσει το βιβλίο σας;

ΑΠ: Γνωρίζω πολύ καλά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει κάποιος πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας, όμως θα ήταν ψέματα να πω πως εγώ συνάντησα δυσκολία. Η συνεργασία μου με τον εκδοτικό οίκο ΛΙΒΑΝΗ έγινε άμεσα κι αρμονικά. Ξεκινώντας από τον κ.Ηλία Λιβάνη, ο οποίος με ευγένεια κι ανθρωπιά εμπιστεύτηκε το έργο μου, όλοι οι άνθρωποι που συνεργάστηκα ήταν ευγενικοί, υπομονετικοί κι άριστοι επαγγελματίες.

 

ΕΡ: Μετά την έκδοση του βιβλίου, μπήκατε στον πειρασμό να αλλάξετε κάτι σε αυτό;

ΑΠ: Αυτός ο πειρασμός είναι ατέρμονος, κάποτε όμως πρέπει να βρεις τη στιγμή που θα βάλεις μία τελεία.

 

ΕΡ: Ποια είναι τα επόμενα εκδοτικά σας σχέδια;

ΑΠ: Έχω κάνει κάποια έρευνα κι έχω ετοιμάσει ένα προσχέδιο. Ελπίζω το φθινόπωρο να ξεκινήσω σθεναρά τη συγγραφή. Προς το παρόν θέλω να χαρώ την έκδοση του ΜΑΥΡΟΥ ΝΥΦΙΚΟΥ.

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Η Ειρήνη Μαλάµου γεννήθηκε στην Αθήνα τον Οκτώβρη του 1971. Σπούδασε Προγραµµατισµό Η/Υ κι εργάστηκε από το 1990 σε πολυεθνικές κι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες, στο τµήµα της Μηχανογράφησης. Ο τόπος καταγωγής της είναι η Σκόπελος, που στάθηκε πηγή έµπνευσης για τη συγγραφή αυτού του βιβλίου. Ζει στον Ωρωπό µε τον σύζυγό της και τα τρία παιδιά τους.

 

Info

Συγγραφέας: Ειρήνη Μαλάμου

Εκδότης: Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη

Αριθμός Σελίδων: 656

Ημερομηνία 1ης Έκδοσης: Ιούνιος 2021

Τιμή: 18,80€

Διαβάστε επίσης