• 24 Απριλίου 2024,

Ξαναρχίζουν από τη Δευτέρα οι δίκες στο δικαστικό μέγαρο

 Ξαναρχίζουν από τη Δευτέρα οι δίκες στο δικαστικό μέγαρο

Την προσεχή Δευτέρα 22 Ιουνίου γίνεται ένα ακόμη βήμα προς την κανονικότητα όσον αφορά την απόδοση της δικαιοσύνης στη χώρα. Ξαναρχίζουν οι δίκες των ποινικών υποθέσεων. Σε όλα τα δικαστήρια θα υπάρχουν αυστηροί όροι που είναι βέβαιο ότι στην Καβάλα θα τηρηθούν και με το παραπάνω.

Τα μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού τηρούνται αυστηρότατα στο δικαστικό μέγαρο Καβάλας όπου:

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στους ανελκυστήρες ενώ γίνονται έντονες συστάσεις για χρήση της και στους λοιπούς εσωτερικούς χώρους. Οι δικηγόροι πρώτοι και καλύτεροι δίνουν το καλό παράδειγμα. Πολλοί χρησιμοποιούν ακόμη και γάντια! Οι πολίτες λιγότερο ενώ τα μέτρα τηρούν συνεχώς και οι δικαστικοί υπάλληλοι. Έστω κι αν τελευταία αυτοί παρουσιάζουν σημάδια χαλάρωσης. Ρόλο παίζει και το γεγονός ότι στο Δικαστικό Μέγαρο Καβάλας ο κόσμος γενικά δεν είναι πολύς. Αυτό θα αλλάξει από τις συνεδριάσεις των δικαστηρίων την ερχόμενη εβδομάδα. Από τις 5 εργάσιμες της ερχόμενης εβδομάδας υπάρχουν προγραμματισμένες δίκες ποινικών υποθέσεων τις 4 ημέρες. Τη Δευτέρα συνεδριάζει το Μονομελές με 26 υποθέσεις.

Σύμφωνα με την σχετική απόφαση και τα ισχύοντα μέτρα θα τηρούνται αποστάσεις ενώ θα ελέγχεται ο αριθμός των πολιτών σε κάθε αίθουσα ακροατηρίου. Αυτά τα μέτρα εφαρμόστηκαν και στα πολιτικά δικαστήρια αλλά σε αυτές τις υποθέσεις ο κόσμος ήταν γενικά λίγος. Στις ποινικές υποθέσεις θα είναι περισσότερος. Για την τήρηση των μέτρων θα είναι υπεύθυνοι οι παρόντες αστυνομικοί. Κάθε πολίτης που θα είναι στο ακροατήριο θα φορά μάσκα.

Μέσα στις αίθουσες των ακροατηρίων υπάρχουν οι γνωστές κόκκινες κορδέλες που εμποδίζουν δικηγόρους και πολίτες να πλησιάζουν τις έδρες. Στην πόρτα κάθε ακροατηρίου υπάρχουν προειδοποιητικές και ενημερωτικές ανακοινώσεις. Οι ποινικές υποθέσεις θα δικάζονται μέχρι περίπου τις 15 Ιουλίου. Αμέσως μετά θα υπάρξουν οι καλοκαιρινές διακοπές.

Και για την Καβάλα το νέο δικαστικό έτος θα αρχίσει νωρίτερα. 1η και όχι 15η Σεπτέμβρη. Για την ακόμη καλύτερη προστασία των δικαστών εξετάστηκε το ενδεχόμενο να μπει στις έδρες πλέξι γκλας. Αυτό τελικά δεν έγινε. Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας θα είναι ανοιχτά όλα τα παράθυρα και δεν θα λειτουργούν κλιματιστικά. Ο δικηγορικός κόσμος φαίνεται ικανοποιημένος από το ότι ξαναρχίζουν τα δικαστήρια αφού το διάστημα της υποχρεωτικής διακοπής ήταν μεγάλο κι επηρέασε τα οικονομικά όλων. Αν υπάρξει μεγάλη προσέλευση πολιτών, το πρωί κάθε μέρας δηλαδή στην έναρξη των δικών, δεν αποκλείεται να ελεγχθεί ακόμη και ο αριθμός των πολιτών στο ισόγειο και αίθριο χώρο. δεν θα είναι παράξενο με λίγα λόγια να μείνουν πολίτες εκτός κτιρίου όπου θα περιμένουν να έρθει η σειρά τους να καταθέσουν ή να δικαστούν!

Διαβάστε επίσης