• 20 Απριλίου 2024,

Ξεκινά η περίοδος πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης

 Ξεκινά η περίοδος πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης

Στο ραδιόφωνο της Πρωινή μίλησε χθες ο πρόεδρος του σωματείου πρατηριούχων υγρών καυσίμων του Νομού Καβάλας Φώτης Πούλος.

Σχολίασε την έναρξη της νέας περιόδου διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης από αύριο Πέμπτη. Μαζί με το γεγονός ότι η τιμή θα είναι χαμηλότερη σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι. Ο Φώτης Πούλος παραδέχτηκε ότι πολλοί καταναλωτές πήραν πετρέλαιο θέρμανσης ακόμα φθηνότερα, γεγονός που συνέβη την Άνοιξη του 2020 όταν η τιμή του έίχε πέσει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Για αυτό και η εκτίμηση των πρατηριούχων υγρών καυσίμων είναι ότι η ζήτηση θα καθυστερήσει η εφέτος.

Η συνέντευξη

Ερ: Τι θα γίνει στα πρατήρια από τις 15 Οκτωβρίου; Πόσο θα αγοράσουμε το πετρέλαιο θέρμανσης;

Απ: Επισήμως η περίοδος  ξεκινάει από τις 15 Οκτωβρίου και θα λήξει στις 30 Απριλίου.  Τώρα όσον αφορά την τιμή θα είναι περίπου 25% φθηνότερο σε σχέση με την περσινή έναρξη της περιόδου. Θα κυμαίνεται από 80 μέχρι 85 λεπτά. Αυτές είναι οι πρώτες εκτιμήσεις για την ερχόμενη Πέμπτη (αύριο) που ξεκινάει το πετρέλαιο θέρμανσης.

Ερ:  Έχετε ενδιαφερόμενους πελάτες ή είναι νωρίς  ακόμη γιατί ο καιρός είναι βολικός;

Απ: Και ο καιρός είναι βολικός και πάρα πολλοί πελάτες επωφελήθηκαν της μείωσης της τιμής που υπήρχε τέλη Απριλίου και το Μάιο που δόθηκε μια μεγάλη παράταση για προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης λόγω της χαμηλής τιμής. Πάρα πολλοί καταναλωτές έχουν γεμίσει τις δεξαμενές τους και νομίζω ότι θα αργήσει η έναρξη της σεζόν για μας.

Ερ: Είναι πραγματικά κερδισμένοι όσοι πήραν τον Απρίλιο και τον Μάιο; Έπραξαν σωστά;

Απ: Σαφώς έπραξαν σωστά. Ήταν η τιμή κάτω από 80 λεπτά, ήταν κοντά στα 70 – 75 λεπτά. Στα 75 λεπτά σταμάτησε το πετρέλαιο θέρμανσης. Είχαμε πάρα πολλά χρόνια να δούμε αυτή την τιμή.  Εξακολουθούμε και εμείς να φωνάζουμε να μειωθεί ο ειδικός φόρος του συγκεκριμένου προϊόντος.  Είναι προϊόν πρώτης ανάγκης, είναι αγαθό που το χρειάζονται όλοι και δεν είναι είδος πολυτελείας για να το επιβάλουμε εδικούς φόρους κατανάλωσης.

Ερ: Πόσο διαφορετικό ήταν το καλοκαίρι για τα πρατήρια του νομού Καβάλας;

Απ: Νομίζω ότι το καλοκαίρι ήταν διαφορετικό για όλο τον κόσμο, για όλους τους επαγγελματίες, για όλους τους συνανθρώπους. Τη μείωση θα τη δούμε μπροστά μας. Τη μείωση των εσόδων, τη μείωση των πωλήσεων, είναι κάτι που το βιώσουμε όλοι μας τους υπόλοιπους μήνες.  Ας ελπίσουμε να τελειώσει γρήγορα και να μην ξανά  βιώσουμε τέτοιες εποχές και τέτοιες καταστάσεις.

Ερ: Αντέχουν τα πρατήρια;  Λειτουργούν όλα όπως λειτουργούσαν τον περασμένο Φεβρουάριο;

Απ: Λειτουργούν αλλά ο κάθε επιχειρηματίας, ο κάθε επαγγελματίας, ο κάθε ιδιώτης το πώς είχε βιώσει την κρίση είναι διαφορετικό. Δεν ξέρουμε πόσο εκτεθειμένο έχει βρει αυτή η κρίση τον καθέναν από μας. Άλλοι είχαν κάποιες υποχρεώσεις παραπάνω, άλλοι είχαν λιγότερες, άλλοι είχαν αυξημένο προσωπικό. Όλα αυτά τα πράγματα για τον καθέναν μας είναι διαφορετικά.   Σίγουρα υπάρχει πρόβλημα σε όλους μας. Δεν είναι κάποιος που θα αντέξει περισσότερο η κάποιος που θα αντέξει λιγότερο.  Γιατί όλους μας έχει πλήξει. Υπήρχε πάνω από 40-45% πτώση στα καύσιμα, κυρίως στην αμόλυβδη.  Αυτά  είναι τα επίσημα στοιχεία που υπάρχουν από το διυλιστήριο μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Τώρα μπαίνουμε σε κάποια κανονικότητα αλλά έχει χαθεί ένα  μεγάλο μέρος του καλοκαιριού.

Ερ: Τι εκτίμηση κάνετε;  Θα είναι δύσκολος ο χειμώνας;

Απ:Επιδημιολόγος βέβαια δεν είμαι.  Ας το αφήσουμε αυτό για τους ειδικούς.  Εμείς θέλουμε να κάνουμε αισιόδοξες προβλέψεις και να τελειώσει όσο το δυνατό πιο γρήγορα.  Για όλους μας νομίζω ότι  θα είναι καλό, να μπούμε σε μια κανονικότητα και να ελπίσουμε να μην ξανά τυραννήσει και να μην υπάρχουν τέτοιου είδους προβλήματα.

Φυσικά τα προβλήματα στην Ελλάδα δεν είναι μόνο αυτά. Είναι και τα ΕλληνοΤουρκικά, είναι πάρα τα  προβλήματα.  Ας ελπίσουμε να τα ξεπεράσουμε γρήγορα και να προχωρήσουμε. Όλοι μας πιστεύαμε ότι το 2020 θα είναι μια θετική χρονιά.

 

 

 

Διαβάστε επίσης