Υπεγράφη η σύμβαση για τα έργα εκσυγχρονισμού των υποδομών του Πηλοθεραπευτηρίου Κρηνίδων

 Υπεγράφη η σύμβαση για τα έργα εκσυγχρονισμού των υποδομών του Πηλοθεραπευτηρίου Κρηνίδων

Ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, ο Πρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, Παναγιώτης Αγγελίδης, και ο εκπρόσωπος της εταιρείας «ΤΖΟΡΜΠΑΤΖΑΚΟΣ & ΠΡΩΤΟΛΑΤΗΣ ΟΕ», Γιώργος Πρωτολάτης, συνυπέγραψαν τη σύμβαση για το έργο που θα εκσυγχρονίσει τις υποδομές του Πηλοθεραπευτηρίου Κρηνίδων.

Η σύμβαση υπεγράφη το μεσημέρι της Πέμπτης 1 Ιουνίου 2023 στον χώρο του εστιατορίου του Πηλοθεραπευτηρίου, παρουσία του Αντιδημάρχου Πρωτογενούς Τομέα και Κοινοτήτων, Θόδωρου Παπαδόπουλου, του δημοτικού συμβούλου Θέμη Καλπακίδη και υπηρεσιακών παραγόντων της Τεχνικής Υπηρεσίας, της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ και του Πηλοθεραπευτηρίου.

Λόγω της σημαντικότητας του έργου, δόθηκε συνέντευξη Τύπου από τον Δήμαρχο και τον Πρόεδρο της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ και ακολούθησε ξενάγηση από τη Φιλία Βαρελίδου στους χώρους που προβλέπεται να γίνουν οι παρεμβάσεις.

Το έργο, που έχει τίτλο «Εκσυγχρονισμός των υποδομών του Θερμαλιστικού Κέντρου Κρηνίδων Καβάλας» και τελικό δικαιούχο τη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, θα πραγματοποιηθεί είτε με την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων, είτε με την τροποποίηση ή μετατροπή των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, με σκοπό την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του εν λόγω χώρου καθώς και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους χρήστες.

Θα περιλαμβάνει:

  • Κατασκευή 10 οικίσκων τουριστικής χρήσης, ένας εκ των οποίων θα εξυπηρετεί ΑμεΑ, με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών διαμονής και παράλληλα τη φιλοξενία σε 12μηνη βάση.
  • Μετατροπή υφιστάμενων κτηρίων camping σε χώρους ατομικής πηλοθεραπείας και υδροθεραπείας Εκσυγχρονισμός των χώρων καταιονισμού και αποδυτηρίων ανδρών και γυναικών.
  • Μετατροπή στεγάστρου εισόδου σε κλειστό χώρο αναμονής, προκειμένου να διευκολυνθεί η παραμονή των επισκεπτών σε όλες τις καιρικές συνθήκες, με σκοπό την επέκταση της περιόδου λειτουργίας του Πηλοθεραπευτηρίου.
  • Διακόσμηση-διαμόρφωση του υφιστάμενου εστιατορίου, για παροχή γευμάτων στους επισκέπτες.
  • Διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου και του χώρου λιμνών και πρασίνου, που θα συμβάλλουν στην βελτίωση της αισθητικής αλλά και των όρων ασφάλειας.
  • Υπαίθρια δεξαμενή υδροθεραπείας – υδρομασάζ (πισίνα)
  • Κατασκευή δύο, μικρού μεγέθους, ανοιχτών τεχνητών δεξαμενών ιαματικού νερού.
  • Εγκατάσταση ποσιθεραπείας.
  • Εκσυγχρονισμό εξοπλισμού και επίπλωσης (ερμάρια spa κ.α.)

Ομιλίες-τοποθετήσεις

Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης: Στην παρέμβασή του επισήμανε ότι «βρισκόμαστε ίσως στον αρχαιότερο χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας του Δήμου Καβάλας, στο Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, που μέχρι και πριν από μισό αιώνα ήταν σχεδόν στην ίδια κατάσταση που τον χρησιμοποιούσαν και οι αρχαίοι κάτοικοι και επισκέπτες της περιοχής.

Ύστερα από σημαντικές παρεμβάσεις των διοικήσεων του πρώην Δήμου Φιλίππων και προηγούμενες του Δήμου Καβάλας, τα τελευταία χρόνια έχει φτάσει να είναι φημισμένο σημείο αναφοράς στα πέρατα του κόσμου και να δέχεται κάθε χρόνο εκατοντάδες ντόπιους και τουρίστες, οι οποίοι βρίσκουν βοήθεια στην ιαματική λάσπη».

Τόνισε ότι «βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να υπογράψουμε Σύμβαση για την κατασκευή έργων που θα ικανοποιήσουν κι άλλα φιλόδοξα σχέδιά μας, τα οποία θα δώσουν νέα ώθηση στο Πηλοθεραπευτήριο. Σκοπός και κύριος στόχος μας είναι η δωδεκάμηνη συνεχής λειτουργία του Πηλοθεραπευτηρίου, όπως και η παροχή νέων υπηρεσιών στους λουόμενους, καθώς και σε όσους θα ήθελαν να επισκεφθούν αυτήν την όμορφη περιοχή των Τεναγών των Φιλίππων».

Σημείωσε ότι «από το επόμενο καλοκαίρι το Πηλοθεραπευτήριό μας θα διαθέτει νέες εγκαταστάσεις, οι οποίες θα επιτρέπουν την προσβασιμότητα σε άτομα με αναπηρίες, χώρους για ατομική χρήση του ιαματικού πηλού και του ιαματικού νερού, θα βελτιωθεί και θα αναβαθμιστεί η λειτουργικότητα όλων των χώρων».

Εξέφρασε την προσδοκία «όταν ολοκληρωθούν τα έργα, να αυξήσουμε κατακόρυφα την αξία αυτής της επιχείρησης, δίνοντας τη δυνατότητα παροχής ιαματικής βοήθειας σε περισσότερους επισκέπτες όλες τις εποχές του χρόνου, και, παράλληλα, να δώσουμε τη δυνατότητα να βρουν εργασία πολλοί κάτοικοι της περιοχής», προσθέτοντας ότι «το φυσικό επακόλουθο της αύξησης της τουριστικής κίνησης είναι η παράλληλη αύξηση και του τζίρου των καταστημάτων και των καταλυμάτων της περιοχής.

Γι’ αυτό θεωρούμε ότι το Πηλοθεραπευτήριο δεν θεραπεύει μόνο προβλήματα υγείας, αλλά και άλλα όπως την ανεργία κυρίως των νέων». Ανακοίνωσε, ότι «υπάρχουν μελλοντικά σχέδια που θα στερεωθούν επάνω σε όσα θα γίνουν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Διότι, μέχρι σήμερα έχουν διαφημιστεί περισσότερο οι ιαματικές ιδιότητες της λάσπης και ήρθε η ώρα να προωθήσουμε περισσότερο τις καλλυντικές της ιδιότητες, που είναι αξιοσημείωτες». Τέλος, ευχαρίστησε τα στελέχη και τους εργαζόμενους της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ και τους μελετητές του έργου για το αποτέλεσμα των ενεργειών τους, όπως και τους εποχιακούς εργαζόμενους στο Πηλοθεραπευτήριο «για το υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχουν».

Πρόεδρος ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, Παναγιώτης Αγγελίδης: Εξέφρασε την πεποίθηση ότι την περίοδο του 2023 «θα ξεπεράσουμε τις προσδοκίες που τέθηκαν σε μια πολύ δημιουργική χρονιά, όπως ήταν η περσινή, σε έναν χώρο γνώριμο όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς».

Έκανε σύντομη αναφορά στο ιστορικό του Πηλοθεραπευτηρίου των τελευταίων 12 ετών, όταν περιήλθε στον Δήμο Καβάλας και ανατέθηκε η διαχείριση του ιαματικού φυσικού πόρου στη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ. Όπως είπε, «σήμερα το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων έχει: α. αναγνωριστεί ως ιαματικός φυσικός πόρος, β. διαθέτει ειδικό σήμα λειτουργίας ως Κέντρο Ιαματικού Τουρισμού, γ. λειτουργεί ως ξεχωριστή Διεύθυνση Κέντρου Ιαματικού Τουρισμού στη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, και δ. εντάχθηκε στο πρόγραμμα χρηματοδότησης ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜΘ για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των υποδομών του και επέκταση λειτουργίας του σε 12μηνη πλέον βάση, επενδύοντας στη σημαντικότητα αυτού του μοναδικού φυσικού αλλά και τουριστικού πόρου που διαθέτει ο Δήμος Καβάλας».

Στη συνέχεια γνωστοποίησε τα έργα που περιλαμβάνει η Σύμβαση και τον λόγο που σχεδιάστηκαν, μελετήθηκαν και θα βελτιώσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Πηλοθεραπευτηρίου. Υπογράμμισε ότι «το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων συγκαταλέγεται στις προνομιούχες περιοχές που η φύση της χάρισε όχι μόνο τοπία με πλούσιες εναλλαγές, αλλά και πηγές με θεραπευτικές ιδιότητες, όπως είναι ο συνδυασμός πηλού και θερμού ιαματικού νερού που συναντά ο επισκέπτης.

Ο μοναδικός αυτός φυσικός πόρος διαθέτει θεραπευτικές ιδιότητες και ενδείκνυται για ρευματολογικές και καρδιαγγειακές παθήσεις, γυναικολογικές και δερματικές παθήσεις, αλλά και ως καλλυντικό».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, γνωστοποίησε ότι κατά την περσινή περίοδο τα κέρδη της επιχείρησης αυξήθηκαν κατά 25% (σε σύγκριση με την προπέρσινη), αγγίζοντας την προ πανδημίας περίοδο και φέρνοντας στα ταμεία 170.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 100.000 αφορούσαν σε εισιτήρια για τα λουτρά, οι 50.000 ευρώ από το εστιατόριο, οι 20.000 ευρώ από το κάμπινγκ και τα υπόλοιπα από τις υπηρεσίες μασάζ!

Αντιδήμαρχος Πρωτογενούς Τομέα και Κοινοτήτων, Θόδωρος Παπαδόπουλος: Έκανε σύντομη ιστορική αναδρομή «από τότε που ήταν ένας λάκκος με λάσπη», ο οποίος, όπως είπε, «με τις παρεμβάσεις της πρώην Κοινότητας Κρηνίδων, του πρώην Δήμου Φιλίππων και των διοικήσεων του Δήμου Καβάλας, με αρκετό κόπο πολλών ανθρώπων, υπήρξε η βελτίωση και η προσδοκία επιμήκυνσης του χρόνου λειτουργίας των εγκαταστάσεων ολόκληρο το έτος». Ευχαρίστησε τους εργαζόμενους στο Πηλοθεραπευτήριο, επισημαίνοντας ότι «στο βιβλίο εντυπώσεων των επισκεπτών δεν υπάρχει αρνητική κρίση γι’ αυτούς».

Στοιχεία έργου: Χρηματοδότηση: ΕΣΠΑ Περιφέρεια ΑΜ-Θ, Προϋπολογισμός: 2.960.000 ευρώ, Χρόνος περαίωσης: 12 μήνες

Πηγή: Δήμος Καβάλας

Διαβάστε επίσης