• 28 Μαρτίου 2024,

Υπέρ της ειρήνης ο Ηλίας Ιωαννίδης αλλά «… κι ο Πούτιν έχει τα δίκια του»

 Υπέρ της ειρήνης ο Ηλίας Ιωαννίδης αλλά «… κι ο Πούτιν έχει τα δίκια του»

Στο ραδιόφωνο της Πρωινής μίλησε χθες το πρωί ο πρώην βουλευτής Καβάλας κ. Ηλίας Ιωαννίδης.

Ήταν ξεκάθαρα υπέρ της ειρήνης. Ζήτησε άμεση διακοπή των εχθροπραξιών. Σημείωσε ωστόσο ότι κι ο Πούτιν έχει τα δίκια του. Ο κ. Ιωαννίδης γνωστοποίησε την πρόθεση του πολιτικού χώρου που εκπροσωπεί (εξωκοινοβουλευτική Αριστερά) να πραγματοποιήσει στην πόλη μας ενημερωτική εκδήλωση. Με θέμα τον πόλεμο.

Μεταξύ άλλων ο κ. Ιωαννίδης είπε:

«Η αλήθεια είναι ότι ο πόλεμος αυτός που αφορά εκείνη την περιοχή, πρέπει να το πούμε στον κόσμο γιατί τα κανάλια το κρύβουν, ο πόλεμος δε ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες όπως νομίζουμε. Μαίνεται αυτός ο πόλεμος σε περιοχές πολύπαθες αρκετά χρόνια. Καταπατώνται συμφωνίες, συνεννοήσεις.

Έφθασε απ’ ότι φαίνεται ο κόμπος στο χτένι σε μια περιοχή που έπρεπε ο εκεί καπιταλιστής και ολιγάρχης να πει ένα στοπ σε αυτό που συμβαίνει. Να πει ένα στοπ στις μαζικές δολοφονίες, να πει στοπ στα ναζιστικά τάγματα που σκότωναν όσους μιλούσαν ρωσικά. Όσους δεν ήταν αρεστοί σε αυτούς.

Έχουμε πολλά παραδείγματα και 14.000 νεκρούς στις περιοχές αυτές. Φθάσαμε σήμερα σε μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση. Να αντιμετωπίζεται εκείνος ο πόλεμος με πόλεμο από την άλλη πλευρά. Η δική μας επιθυμία είναι να δοθεί χώρος και χρόνος στην ειρήνη, σε ειρηνικές διαπραγματεύσεις και συνεννοήσεις.

Τώρα να σταματήσουν οι εχθροπραξίες, να μπουν σε μια συζήτηση. Να τελειώσουμε με αυτό που επίκειται να συμβεί στην περιοχή, όχι μόνο στην περιοχή γύρω από την Ουκρανία. Τόσο καιρό το καθεστώς της Ουκρανίας ρήμαζε τον κόσμο. Δεν τηρούσε τις συμφωνίες που είχαν γίνει…. Αυτή είναι η μία πλευρά.

Η άλλη είναι ότι του ΝΑΤΟ του άνοιξε η όρεξη, θεωρώντας ότι έχει να αντιμετωπίσει έναν Γιέλτσιν μεθύστακα ή έναν Γκορμπατζόφ δεδομένο. Δεδομένο στις ορέξεις του. Το ΝΑΤΟ δεν έδειξε συνέπεια και στις δικές του συμφωνίες (για την περιοχή). Όλο αυτό ένας ηγέτης ενός κράτους, στον οποίο εγώ αν ήμουν Ρώσος πολίτης θα ήμουν απέναντι του, ένοιωσε (μαζί με τον λαό της Ρωσίας) να περικυκλώνεται.

Ένοιωσε ότι την κάθε συμφωνία που έγινε δεν την υπολογίζουν και βρήκε αυτόν τον τρόπο να αντιδράσει. Όλα αυτά τα πράγματα και κυρίως οι συμφωνίες που δεν τηρήθηκαν, κάπου θα σκάγανε… Ο Πούτιν έχει τα δίκια του από την άποψη ότι δεν μπορούσε να μην απαντήσει σε όλο αυτό που συνέβαινε στην περιοχή.

Παρόλο που οι προσπάθειες γίνονταν από την πλευρά τους. Με τον τρόπο τον ειρηνικό, διπλωματικά κτλ. Δεν σταματούσε όλο αυτό το πράγμα. Κι έφθασε στο ύστατο σημείο να κάνει αυτές τις κινήσεις. Εύχομαι χθες σταματήσουν (τον πόλεμο). Ακόμη και τώρα που μιλάμε να βγουν και να πουν ότι βρήκαν τρόπο να λύσουν το πρόβλημα με ειρηνικό τρόπο και όχι με πόλεμο.

Το ευχόμαστε όλοι. Αλλά ο πόλεμος αυτός δεν είναι της περασμένης εβδομάδας. Αυτό θέλω να τονίσω. Σας λέω, δεν μιλάτε με θαυμαστή του Πούτιν. Ίσα ίσα που ισχύει το αντίθετο. Ο Πούτιν εκφράζει την ολιγαρχία της Ρωσίας. Μαζί τους έφτιαξε τη νέα Ρωσία που δεν τη ζηλεύω. Ίσα ίσα που νοσταλγώ την παλιά Σοβιετική Ένωση που θα ήθελα οι λόγοι για τους οποίους κατέρρευσε να μην υπήρχαν».

Διαβάστε επίσης