Υπό εκπόνηση μελέτη για τα δρομολόγια πλοίων προς τα νησιά του Β. Αιγαίου από Καβάλα και από Θεσσαλονίκη

 Υπό εκπόνηση μελέτη για τα δρομολόγια πλοίων προς τα νησιά του Β. Αιγαίου από Καβάλα και από Θεσσαλονίκη

Ο Μανώλης Κουτουλάκης, γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας, επισκέφθηκε χθες την Καβάλα. Έλαβε μέρος σε μεγάλη σύσκεψη τοπικών φορέων και παραγόντων, η οποία έγινε για αρκετή ώρα στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη κ. Κώστα Αντωνιάδη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Καβάλας και Νέστου, ο Αντιπεριφερειάρχης Κωστής Σιμιτσής, ο περιφερειακός σύμβουλος Αρχέλαος Γρανάς, η διευθύνουσα σύμβουλος του ΟΛΚ Άννα Θυσιάδου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μάρκος Δέμπας κτλ. Συζητήθηκαν πολλά και διάφορα θέματα που έχουν σχέση και με την ακτοπλοΐα.

Ο κ. Κουτουλάκης έφθασε στο Διοικητήριο στις 10 χθες το πρωί. Συνοδεύονταν από τον Λιμενάρχη Καβάλας και τον Περιφερειακό Διοικητή του Λιμενικού Σώματος. Τον υποδέχθηκε ο κ. Αντωνιάδης.

Μεταξύ άλλων ο κ. Αντωνιάδης δήλωσε στους δημοσιογράφους:

«Είναι χαρά μας που μας επισκέπτεται ο κ. Κουτουλάκης. Έχουμε μια άψογη συνεργασία με όλους στο συγκεκριμένο Υπουργείο. Και με τον Υπουργό και με τους γενικούς γραμματείς. Όπως έχουμε πει το κεντρικό λιμάνι της Καβάλας είναι ο βασικός πυλώνας ανάπτυξης της περιοχής μας.

Εξ αυτού του λόγου, σε συνεργασία και με τον Οργανισμό Λιμένα Καβάλας η Περιφέρεια ΑΜΘ και η ΠΕ Καβάλας χρηματοδοτεί έργα στο κεντρικό λιμάνι αλλά και στο λιμάνι της Κεραμωτής. Κάποια έργα στην Καβάλα έχουν τελειώσει, άλλα είναι σε εξέλιξη και κάποια σε σχεδιασμό. Στη φάση της μελέτης.

Τα έργα αυτά αναβαθμίζουν το λιμάνι της Καβάλας. Όταν ολοκληρωθούν όλα τα έργα το κεντρικό λιμάνι θα αποκτήσει μια νέα φυσιογνωμία, θα αποκτήσει ένα ισχυρό brand name και για την περιοχή μας αλλά και γενικότερα για την ΑΜΘ. Θα γίνει κόμβος για τη Βαλκανική ενδοχώρα».

Με τη σειρά του ο κ. Κουτουλάκης στην έναρξη της συνάντησης δήλωσε:

«Έχουμε μια καλή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. Το λιμάνι της Καβάλας είναι πύλη εξόδου για τα νησιά του Β. Αιγαίου. Με προοπτικές εξέλιξης. Έχουμε καλή συνεργασία και με τις τοπικές Λιμενικές αρχές. Θα χρηματοδοτήσουμε μελέτες και θα στηρίξουμε συνέργειες και με το Επιμελητήριο και με το ΔΙΠΑΕ Καβάλας. Ειδικά η Καβάλα, η πόλη και το λιμάνι της είναι για μας μια πύλη εξυπηρέτησης του Βορείου Αιγαίου.

Και μια πύλη διαμετακομιστικού εμπορίου. Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε ότι την ατζέντα των θεμάτων που αφορούν τις χρηματοδοτήσεις, τα νέα εργαλεία που ως Υπουργείο θεσμοθετήσαμε. Θέλουμε να επισημάνουμε τη στενότητα της συνεργασίας μας γενικά. Οι προοπτικές στο ακτοπλοϊκό κομμάτι είναι σημαντικές. Και για το λιμάνι της Καβάλας και για το λιμάνι της Κεραμωτής».

Σε ερώτηση για τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια προς τα νησιά του Β. Αιγαίου, ένα από τα οποία πήρε (εις βάρος της Καβάλας) το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ο κ. Κουτουλάκης είπε ότι τα λιμάνια Καβάλας- Θεσσαλονίκης πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά.

Συνέχισε για το θέμα λέγοντας:

«Σε εξέλιξη είναι μελέτη, την οποία αναθέσαμε στο Ινστιτούτο Μεταφορών, αναμένουμε τα αποτελέσματα. Η έννοια της ακτοπλοϊκής σύνδεσης πρέπει να τεκμηριώνεται. Πρέπει εφόσον χρειάζεται να δίνουμε κίνητρα, ειδικά στις άγονες γραμμές. Τα λιμάνια από μόνα τους δεν αρκούν. Πρέπει να λειτουργούν και να έχουν παρεχόμενες υπηρεσίες».

Διαβάστε επίσης