Υπουργείο Εσωτερικών: Έργα υποδομής στο Περιγιάλι με χρήματα της ΣΑΤΑ και του «Φιλόδημου»

 Υπουργείο Εσωτερικών: Έργα υποδομής στο Περιγιάλι με χρήματα της ΣΑΤΑ και του «Φιλόδημου»

Τη ΣΑΤΑ και τα προγράμματα «Φιλόδημος Ι και ΙΙ» αναφέρει με έγγραφο του το Υπουργείο των Εσωτερικών ως κατάλληλες πηγές χρηματοδότησης των απαραίτητων έργων υποδομής στο Περιγιάλι. Το έγγραφο του Υπουργείου απευθύνεται σε δύο βουλευτές του ΚΚΕ  οι οποίοι προ μηνών κατέθεσαν σχετική ερώτηση δια της κοινοβουλευτικής οδού. Η απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών (φωτογραφία) επιφυλάσσεται για περισσότερα στοιχεία σχετικά με το Περιγιάλι, τα οποία έχει ζητήσει από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το Υπουργείο δεν αναφέρει στην απάντηση του τίποτα σχετικά με τα χρήματα που υπάρχουν ήδη στο ταμείο του Δήμου Καβάλας, προερχόμενα από τη λεγόμενη «εισφορά σε χρήμα». Ποσό που δεν είναι καθόλου μικρό. Δεν τίθεται επίσης θέμα έκτακτης χρηματοδότησης του Δήμου προκειμένου τα έργα υποδομής να μελετηθούν και να εκτελεστούν με την υποστήριξη του κράτους.

Η ερώτηση μέσω του Κοινοβουλίου υπογράφηκε από τους βουλευτές Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ κυρίους Δελλή και Βαρδαλή. Κατατέθηκε τον περασμένο Δεκέμβρη κι έχει τίτλο «Για τη συνοικία Περιγιάλι Καβάλας». Απευθύνεται στο Υπουργείο Εσωτερικών, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος (δεν απάντησε ακόμη) και στο Υπουργείο Υποδομών. Η απάντηση του Υπουργού κ. Σπίρτζη αναφέρει ότι το θέμα της ερώτησης δεν είναι στην αρμοδιότητα του υπουργείου. Αντίθετα, η απάντηση του υπουργού Χαρίτση περιλαμβάνει όλα όσα ήδη αναφέραμε.

Ανάμεσα στα άλλα η απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών σημειώνει: «Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ. Αθανάσιος Βαρδαλής και κ. Ιωάννης Δελής, σχετικά με τη συνοικία Περιγιάλι της Καβάλας, κατά λόγο αρμοδιότητας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα: Ως προς τη χρηματοδότηση έργων, ο Δήμος Καβάλας επιχορηγήθηκε από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους – Σ.Α.Τ.Α. για τη δράση «Έργα και Επενδυτικές Δραστηριότητες των Ο.Τ.Α.», κατά το έτος 2018, με συνολικό ποσό 1.300.080,00 €. Επίσης, το Υπουργείο Εσωτερικών δημιούργησε το Ειδικό Πρόγραμμα Χορήγησης Επενδυτικών Δανείων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (OTA) Α ́ και Β ́ βαθμού, ΔΕΥΑ και Συνδέσμων OTA με την ονομασία «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι», με σκοπό την κατασκευή έργων και προμήθεια εξοπλισμού στους τομείς ύδρευσης, αποχέτευσης, αντιπλημμυρικής προστασίας, αποκατάστασης ζημιών από φυσικές καταστροφές, αποκατάστασης Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), αγροτικής οδοποιίας και ανέγερσης ή αποκατάστασης δημοτικών κτιρίων, στο πλαίσιο του οποίου, έχουν εκδοθεί προσκλήσεις ένταξης έργων, όπου οι Δήμοι δύνανται να υποβάλλουν τις προτάσεις τους προς αξιολόγηση. Επίσης, δημιούργησε το Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης Δήμων με την ονομασία «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», με σκοπό την ενδυνάμωση της ισόρροπης ανάπτυξης των Δήμων της Χώρας, την βελτίωση των υποδομών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν εκδοθεί προσκλήσεις ένταξης έργων, όπου ο Δήμος Καβάλας δικαιούται ποσό ένταξης έργων ως ακολούθως: Ποσό ύψους 200.000,00 €, για την Πρόσκληση υπ’ αριθμ. πρωτ. 5132/23-2-2018, στον άξονα προτεραιότητας «Η τοπική ανάπτυξη και η προστασία περιβάλλοντος» με τίτλο «Προμήθεια μηχανημάτων έργου ή/και συνοδευτικού εξοπλισμού». Ποσό ύψους 361.400,00 €, για την Πρόσκληση ΙΙ υπ’ αριθμ. πρωτ. 5133/23-02-2018 στον άξονα προτεραιότητας «Κοινωνικές και πολιτιστικές υποδομές και δραστηριότητες των δήμων» με τίτλο «Επισκευή, συντήρηση σχολικών κτιρίων & αύλειων χώρων και λοιπές δράσεις». Ποσό ύψους 244.000,00 €, για την Πρόσκληση ΙΙΙ υπ’ αριθμ. πρωτ. 7244/13-03-2018 στον άξονα προτεραιότητας «Κοινωνικές και πολιτιστικές υποδομές και δραστηριότητες των δήμων» με τίτλο «Προμήθεια-τοποθέτηση εξοπλισμού για την αναβάθμιση παιδικών χαρών των δήμων της Χώρας».

 

 

Διαβάστε επίσης