• 21 Ιουλίου 2024,
cialis Online φαρμακείο Farmakeio Trikala με τις καλύτερες τιμές στην Ελλάδα.

Ζήτημα προσβασιμότητας για τα ΑμεΑ στο ανακαινισμένο αρχαίο θέατρο της Θάσου

 Ζήτημα προσβασιμότητας για τα ΑμεΑ στο ανακαινισμένο αρχαίο θέατρο της Θάσου

ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Νομαρχιακός Σύλλογος ΑμεΑ Ν. Καβάλας εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια του για την μη πρόβλεψη κατάλληλων προδιαγραφών προσβασιμότητας στο υπό ανάπλαση αρχαίο θέατρο στον Λιμένα Θάσου.

Το έργο (Αποκατάσταση και ανάδειξη αρχαίου θεάτρου Θάσου – Β φάση) εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα << Ανατολική Μακεδονία Θράκη 2014-2020>> της Περιφέρειας ΑΜΘ και ενώ οι εργασίες ξεκίνησαν στις 26/11/2018 για την αποκατάσταση του κοίλου του θεάτρου ολοκληρώθηκαν στις 22/12/2023.

Αλγεινή εντύπωση μας προξενεί το γεγονός ότι δεν ελήφθη καμία πρόβλεψη για την δυνατότητα πρόσβασης των ΑμεΑ και άλλων εμποδιζόμενων ατόμων  (κινητική, οπτική αναπηρία ) λόγω της υψομετρικής διαφοράς του αρχαίου θεάτρου από τον χώρο προσέγγισης των επισκεπτών.

Στερώντας τους το δικαίωμα της ισότιμης συμμετοχής στο πολιτιστικό γίγνεσθαι. Η μετάθεση έως το 2027 των εργασιών βελτίωσης των λοιπών υποδομών όπως είναι η προσβασιμότητα των ΑμεΑ, ώστε να καταστεί το μνημείο λειτουργικό ως χώρος παραστάσεων δεν μας ικανοποιεί γιατί στερεί το δικαίωμα στα ΑμεΑ να επισκεφτούν το μνημείο στο πλαίσιο της συμπερίληψης και της αποδοχής αναγκάζοντας τους να περιμένουν την περάτωση των εργασιών ως πολίτες Β κατηγορίας για ακόμη μία φορά.

Η εφορία αρχαιοτήτων Καβάλας ανακοίνωσε ότι από την Δευτέρα 13/05/2024 το Αρχαίο Θέατρο της Θάσου θα είναι ανοιχτό στο κοινό ως επισκέψιμο μνημείο….. Άραγε για ποιους ; Μόνο για τους επισκέπτες χωρίς αναπηρία; Τα ΑμεΑ τα ξέχασαν για ακόμη μία φορά επιδεικνύοντας συμπεριφορές που παραπέμπουν σε ρατσιστικές νοοτροπίες και συμπεριφορές του παρελθόντος.

Το αναπηρικό κίνημα της χώρας με επικεφαλή την ΕΣΑμεΑ και τους φορείς μέλη της αγωνίζονται για την εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου  που αφορά τα δικαιώματα των ΑμεΑ, παρακολουθώντας όλες τις εξελίξεις που σχετίζονται με τα υλοποιούμενα έργα και παρεμβαίνει όταν αντιλαμβάνεται παραλείψεις που αποκλείουν τα ΑμεΑ από την κοινωνία και πλήττουν και προσβάλλουν την αξιοπρέπεια τους.

Προσπαθώντας να εφαρμόσει το τίποτα για εμάς χωρίς εμάς. Ευελπιστούμε πως θα μεριμνήσετε επί του θέματος και ότι θα λάβετε όσο πιο άμεσα  γίνεται τα απαραίτητα μέτρα.

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Διαβάστε επίσης