Έργο του Γιάννη Ρίτσου το βράδυ στο «Αντιγόνη Βαλάκου»

 Έργο του Γιάννη Ρίτσου το βράδυ στο «Αντιγόνη Βαλάκου»

Το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης φιλοξενείται από το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, στη σκηνή του θεάτρου «Αντιγόνη Βαλάκου». Πρόκειται για την παράσταση «Αίας», κείμενο του Γιάννη Ρίτσου.
Η σημερινή παράσταση αρχίζει στις 9.00 το βράδυ και διαρκεί περίπου μία ώρα.
Πρόκειται για μία παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, στη δεύτερη εκδοχή της, μετά την πετυχημένη πρώτη εκδοχή, που παίχτηκε επίσης στην Κοζάνη, το 2013.
Το έργο του Γιάννη Ρίτσου «Αίας» δεν έχει παιχθεί πολλές φορές. Το δε ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης θέλει την παράστασή του να τη διαφημίσει στη Βόρεια Ελλάδα. Η Καβάλα είναι ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του.
Ερμηνευτής ο Κωνσταντίνος Κοζικόπουλος, συγγενής του οποίου ζούνε επί σειρά ετών στην πόλη μας, την οποία γνωρίζει και γι΄ αυτό το λόγο. Μηχανικός και ηθοποιός ταυτόχρονα, ο Κ. Κοζικόπουλος διαπιστώνει ότι τα ΔΗΠΕΘΕ αντέχουν αλλά αυτό γίνεται με τον προσωπικό κόπο του καθενός.
Μιλώντας στην εφημερίδα μας είπε χαρακτηριστικά (κάτι το οποίο το βλέπουμε και στο ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας) ότι «για κάθε παραγωγή ΔΗΠΕΘΕ μοιράζεται ένα ξεροκόμματο για να πληρωθούν όλοι». Κατά τον Κ. Κοζικόπουλο αυτή την περίοδο ο πολιτισμός κυνηγιέται.
Ας δούμε όμως τα λόγια του σχετικά με την παράσταση, με τον ποιητικό δραματικό μονόλογο του Γιάννη Ρίτσου. Κατά τον Κων/νο Κοζικόπουλο πρόκειται για ένα σπουδαίο κείμενο που σπάει το καλούπι της προκατάληψης του κόσμου για την ποίηση. Απευθύνεται σε όλους, αγαπιέται και συγκινεί. Σίγουρα – λέει ο Κ. Κοζικόπουλος – νικητής θα βγει στο τέλος ο Γιάννης Ρίτσος. Στην Κοζάνη θυμάται τις πρώτες παραστάσεις, το κοινό ξαφνιάστηκε ευχάριστα καθώς η παράσταση έχει δίνει σύγχρονα μηνύματα. Ο Ρίτσος είναι ακόμη επίκαιρος, λέει επίσης ο Κ. Κοζικόπουλος. Το έργο ανιχνεύει την πορεία του Αίαντα από το σκοτάδι στο φως, στη δικαίωση.
Η σκηνοθεσία, η δραματουργία και η σκηνογραφική επιμέλεια ανήκει στη Δήμητρα Λαρεντζάκη. Η μουσική είναι του γνωστού Μάκη Σεντίλογλου.
Στη διάρκεια της παράστασης προβάλλεται βίντεο, επιμέλεια του Πέτρου Σεβαστίκογλου, ενώ τον κινηματογραφικό Αίαντα, αυτόν που παρουσιάζεται στο βίντεο έφτιαξε ο Νίκος Τσολερίδης.

Διαβάστε επίσης