Ήταν μία γιορτή

 Ήταν μία γιορτή

Πραγματική γιορτή πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στην Ακτή της Καλαμίτσας, εκεί όπου ο Δήμος Καβάλας παρουσίασε σε πλήρη λειτουργία τον ειδικό μηχανισμό για άτομα με ειδικές ανάγκες, τα οποία επιτέλους μπορούν κι αυτά να μπούνε στη θάλασσα και να κολυμπήσουν. Το έργο είναι έτοιμο. Χρησιμοποιείται ήδη. Στην εκδήλωση κλήθηκαν πολλά άτομα με ειδικές ανάγκες ειδικότερα με κινητικά προβλήματα. Συμβολικά κλήθηκε και ο σύλλογος ατόμων ΑμΕΑ από τη Δράμα καθώς όπως ειπώθηκε κι από τη δήμαρχο Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα κι από τον αντιδήμαρχο Δράμας Αριστείδη Μωϋσιάδη, άτομα με ειδικές ανάγκες από το γειτονικό νομό θα χρησιμοποιούνε τον ίδιο μηχανισμό.

Πολλοί χαρούμενοι οι εκπρόσωποι των ΑμΕΑ της Καβάλας και της Δράμας ευχαρίστησαν θερμά τη δήμαρχο Δ. Τσανάκα.

Στον ίδιο χώρο βρέθηκαν εκπρόσωποι της ελληνικής αστυνομίας, ο βουλευτής Ν. Παναγιωτόπουλος, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι.

 

Η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα στη διάρκεια της χθεσινής επίσημης παρουσίασης του νέου μηχανισμού seatrac – που επιτρέπει την εύκολη πρόσβαση όλων των ΑμΕΑ στη θάλασσα – έκανε λόγο για μια «ημέρα χαράς για όλους τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα που για χρόνια στερήθηκαν τη θάλασσα και τα οφέλη που προσφέρει το κολύμπι στον ανθρώπινο οργανισμό».

Σε δηλώσεις της τόνισε πως «στόχος του Δήμου είναι να εγκαταστήσει το επόμενο Καλοκαίρι έναν ακόμα μηχανισμό seatrac και στις παραλίες δυτικά της πόλης που επίσης είναι πολυσύχναστες».

Η παρουσία στην εκδήλωση του αντιδημάρχου Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Δράμας Αριστείδη Μωυσίδη φανερώνει το ενδιαφέρον και του γειτονικού δήμου για τη συγκεκριμένη κατασκευή καθώς όπως πολύ εύστοχα υπογράμμισε η κ. Τσανάκα «η Καβάλα είναι η θάλασσα της Δράμας».

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του Τάσου Βυζικίδη ο οποίος με συγκίνηση είπε στους δημοσιογράφους πως μετά από είκοσι χρόνια θα έχει τη χαρά να κολυμπήσει και ν’ απολαύσει τη θάλασσα που μόνο από μακριά μπορούσε να χαρεί. Μάλιστα, εξήρε όχι μόνο την πρωτοβουλία και την προσπάθεια του Δήμου Καβάλας και προσωπικά της δημάρχου Δήμητρας Τσανάκα αλλά και της ελληνικής κατασκευάστριας εταιρείας η οποία σχεδίασε την πατέντα του seatrac βελτιώνοντας σημαντικά τη ζωή των ατόμων με αναπηρία.

 

Ο νομαρχιακός σύλλογος ΑμΕΑ Καβάλας έδωσε στη δημοσιότητα την εξής ανακοίνωση:

Χθες Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015 παρουσία της Δημάρχου Καβάλας κας Δήμητρας Τσανάκα, Υπηρεσιακών Παραγόντων του Δήμου, Μελών του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑμεΑ ν.Καβάλας και του Αθλητικού Συλλόγου ΙΡΙΣ παρουσιάστηκε το SEATRAC. Πρόκειται για μία πρωτοποριακή κατασκευή, η οποία δίνει τη δυνατότητα στα άτομα, τα οποία αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα να προσέλθουν στην παραλία και να χαρούν τη θάλασσα, χωρίς καμία επικινδυνότητα. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γονέων & Κηδεμόνων ΑμεΑ, κος Ιωάννης Λιμβαίος. Kαθώς επίσης και εκπρόσωποι από το Δήμο Δράμας, ο αντιδήμαρχος κοινωνικών θεμάτων Δήμου Δράμας κος Μωυσιάδης Αριστείδης και ο εκπρόσωπος του συλλόγου ΑμεΑ  Δράμας Μηνάς Ξενόπουλος.

Το πρωτοποριακό σύστημα λειτουργεί ως εξής: Στην αρχή της διαδρομής ο χρήστης κατευθύνεται μόνος του, με τη βοήθεια του αμαξιδίου του. Όλες οι λειτουργίες της συσκευής είναι τηλεχειριζόμενες, ώστε να διευκολύνεται στο μέγιστο βαθμό ο χρήστης. Στα χαρακτηριστικά εκείνα που προσδιορίζουν τη διάταξη ως καινοτόμα είναι ότι δεν απαιτούνται παρεμβάσεις στο σημείο που τοποθετείται, καθώς και ο μη μόνιμος χαρακτήρας της διάταξης τύπου ράμπας, όταν αυτή εγκατασταθεί. Τέλος δίνεται η δυνατότητα χρήσης της διάταξης από το χρήστη, χωρίς να απαιτείται καμία βοήθεια από δεύτερο άτομο.

Ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑμεΑ Ν. Καβάλας, κος Σμάραγδος Κρεμμύδας, τόνισε μεταξύ άλλων: «Ως σύλλογος αισθανόμαστε πραγματικά υπερήφανοι για την τοποθέτηση του SEATRAC, το πρώτο σε όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ,  στην  δημοφιλέστερη  παραλία της Καβάλας. Για εμάς το SEATRAC  σημαίνει ισοτιμία στην κοινωνική ζωή, καθώς η θάλασσα αποτελεί κοινό αγαθό και θα πρέπει όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε αυτή. Αξίζει να σημειώσουμε με πόση λαχτάρα αλλά και υπομονή, περίμεναν τα μέλη μας με κινητικά προβλήματα αυτή τη στιγμή. Συγκινητική ήταν η μαρτυρία μέλους μας, όταν τον προσκαλέσαμε σε αυτήν την πρώτη παρουσίαση, ότι δεν έχει μαγιό αφού ποτέ δεν μπόρεσε λόγω των κινητικών προβλημάτων του να πάει στην παραλία, να νιώσει τη δροσιά της θάλασσας.

Εκ μέρους λοιπόν όλων των ΑμεΑ με κινητικά προβλήματα, θα θέλαμε για ακόμη μια φορά να ευχαριστήσουμε τη Δήμαρχο Καβάλας  που βρίσκεται δίπλα μας, που μπορεί και αφουγκράζεται τις ανάγκες και  τις ελλείψεις μας. Την ευχαριστούμε από καρδιάς γιατί γνωρίζουμε όλοι μας πολύ καλά, ότι για να είναι δίπλα μας, δεν σημαίνει μόνο ότι είναι άξια Δήμαρχος, αλλά ότι πάνω απ’ όλα είναι ΑΝΘΡΩΠΟΣ με όλη τη σημασία της λέξεως. Γιατί, ας μην γελιόμαστε, το Αναπηρικό Κίνημα έχει ανάγκη πρώτα από ανθρώπους και μετά από πολιτικούς».

 

Διαβάστε επίσης