Αίτηση για υδατοδρόμιο καταθέτει ο ΟΛΚ

 Αίτηση για υδατοδρόμιο καταθέτει ο ΟΛΚ

Δεν είναι καθόλου μακριά το πρώτο υδατοδρόμιο του νομού της Καβάλας. Αυτό μας λέει με τον τρόπο του ο Οργανισμός Λιμένα Καβάλας που αυτό το διάστημα συγκεντρώνει τα απαραίτητα (περίπου 10) δικαιολογητικά προκειμένου να καταθέσει την σχετική αίτηση στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Εντός του έτους η αίτηση όχι μόνο θα κατατεθεί αλλά θα γίνει δεκτή. Κάπως έτσι το κεντρικό λιμάνι θα αποκτήσει συγκεκριμένο επίσημα αναγνωρισμένο υδατοδρόμιο αλλά και χώρο ελλιμενισμού των ειδικών αεροπλάνων. Αμέσως μετά ο ΟΛΚ θα προκηρύξει διαγωνισμό – που δεν αποκλείεται να είναι διεθνής- για την επιλογή ιδιωτικού φορέα εκμετάλλευσης.

Οι εξελίξεις στο θέμα «τρέχουν». Δύο εταιρίες στη διάρκεια του 2013 δήλωσαν στον ΟΛΚ το αρχικό τους ενδιαφέρον. Το κράτος δημιούργησε το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο. Κι ο ΟΛΚ δεν άργησε καθόλου. Η αίτηση του θα κατατεθεί πριν το Καλοκαίρι. Θα προσδιοριστούν επακριβώς οι χώροι του ελλιμενισμού (έχει βρεθεί) αλλά ο «διάδρομος» προσθαλάσσωσης που είναι ακριβώς έξω από το κεντρικό λιμάνι. Αυτός δεν έχει προς το παρόν οριστικοποιηθεί που θα είναι. Στη διάρκεια του 2014 θα επιλεγεί ο ιδιώτης κι αν όλα πάνε καλά τα πρώτα αεροπλάνα θα μας έρθουν το Καλοκαίρι του 2014. Ο ιδιώτης θα αποφασίσει για την συχνότητα των δρομολογίων, από πού θα έρχονται και που θα κατευθύνονται όταν αναχωρούν από το λιμάνι της Καβάλας.

Προηγούμενο ρεπορτάζ από αθηναϊκή εφημερίδα δείχνει ότι ο ΟΛΚ ναι μεν κινήθηκε γρήγορα από τη στιγμή που εμφανίστηκαν ενδιαφερόμενοι ιδιώτες, σε άλλες όμως περιπτώσεις Οργανισμοί Λιμένων είναι αρκετά πιο μπροστά από πλευράς διαδικασίας: Μέχρι σήμερα, πολλοί οργανισμοί λιμένος και λιμενικά ταμεία έχουν ζητήσει αδειοδότηση για τη λειτουργία υδατοδρομίων. Ο Οργανισμός Λιμένος Κέρκυρας έχει ζητήσει ήδη την αδειοδότηση τεσσάρων υδατοδρομίων τα οποία αφορούν την Κέρκυρα, τους Παξούς, την Ερείκουσα και τους Οθωνούς. Επίσης, άδεια για υδατοδρόμιο έχουν ζητήσει ο Οργανισμός Λιμένος Πατρών, ο Οργανισμός Λιμένος Λαυρίου, ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου, ο οργανισμός Λιμένος Βόλου, το δημοτικό λιμενικό ταμείο Σκύρου, το δημοτικό λιμενικό ταμείο Ρεθύμνου και το δημοτικό λιμενικό ταμείο Ζακύνθου.Σημειώνεται ότι, όταν ολοκληρωθεί η αδειοδότηση των υδατοδρομίων, οι οργανισμοί λιμένος θα μπορούν να προχωρήσουν σε εκδήλωση ενδιαφέροντος, για την παραχώρηση μισθώματος της χρήσης τους έπειτα από διαγωνισμό σε οποιαδήποτε εταιρεία έχει την ανάλογη εμπειρία και γνώση.

*Σχετικά με το φιλόδοξο έργο της αξιοποίησης των παλαιών αποθηκών στο κεντρικό λιμάνι ο ιδιώτης επενδυτής περιμένει την τελευταία άδεια από το Κ.Α.Σ. Αμέσως μετά (μάλλον μέσα στον Απρίλιο) οι αποθήκες θα κατεδαφιστούν, στη θέση τους σε σύντομο χρονικό διάστημα θα κατασκευαστεί ένα νέο κτίριο που εκτός απροόπτου θα λειτουργήσει όπως ένα εμπορικό κέντρο.

 

 

Διαβάστε επίσης