• 7 Μαΐου 2024,

Αισιόδοξες οι προβλέψεις – Θα αυξηθεί ο τουρισμός κρουαζιέρας το 2014

 Αισιόδοξες οι προβλέψεις – Θα αυξηθεί ο τουρισμός κρουαζιέρας το 2014

Το εντυπωσιακό, πολυτελές και μεγαλοπρεπές κρουαζιερόπλοιο Riviera που κατέπλευσε τη Δευτέρα για δεύτερη φορά στο λιμάνι της Καβάλας μετέφερε 1.183 επιβάτες αλλά και μια ευχάριστη είδηση. Ότι το 2014 η «πλωτή πολιτεία» θα επισκεφθεί το λιμάνι μας ούτε λίγο – ούτε πολύ επτά φορές! Ο εκπρόσωπος της εταιρίας που οργανώνει τις κρουαζιέρες του Riviera έστειλε ευχαριστήρια επιστολή στους τοπικούς φορείς οι οποίοι παρείχαν κάθε δυνατή βοήθεια για την πρόσδεση και εξυπηρέτηση του πλοίου, αλλά παράλληλα τους ενημέρωσε ότι το Riviera θα επιστρέψει στο καβαλιώτικο λιμάνι τουλάχιστον επτά ακόμη φορές, προοπτική που δεν αποκλείεται να αυξηθεί και σε δέκα επισκέψεις.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑΣ Στέλιος Σχοινάκης μας ενημέρωσε ότι τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα γραφεία του ΟΛΚ, όχι μόνο για το ακριβές σημείο πρόσδεσης του Riviera αλλά κι επειδή οι εκπρόσωποι των εταιρειών ενδιαφέρονται ιδιαιτέρως ώστε να συμπεριλάβουν το λιμάνι μας στα προγράμματά τους. Ανάλογο ενδιαφέρον από τις εταιρείες επιδείχθηκε και στη διάρκεια της συμμετοχής στη διεθνή έκθεση κρουαζιέρας του Αμβούργου, όπου διατυπώθηκε πλήθος ερωτήσεων για θέματα τεχνικής φύσεως και σχετικά με την πορεία των έργων στο λιμάνι. Τη Δευτέρα για παράδειγμα, ο εκπρόσωπος του Riviera θέλησε να επιβεβαιώσει την ικανότητα του επιβατικού λιμανιού μας ώστε να υποδεχθεί και πλοία ακόμη μεγαλύτερα σε όγκο και χωρητικότητα.

Μέχρι το τέλος του έτους και κατόπιν των διετών προγραμμάτων που καταρτίζονται θα διαμορφωθεί σαφέστερη εικόνα για τον αριθμό των πλοίων που θα προσεγγίσουν το καβαλιώτικο λιμάνι. Η δομημένη και συγκροτημένη προσπάθεια που εκδηλώνεται, βασιζόμενη στη συνεργασία των τοπικών φορέων, θα φέρει ως αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των πλοίων.

Όπως επεσήμανε ο Στέλιος Σχοινάκης, η Καβάλα είναι πλέον ένας νέος προορισμός τον οποίον επιδιώκουν να συμπεριλάβουν οι εταιρείες έτσι ώστε να εμπλουτίσουν τα ταξιδιωτικά τους προγράμματα. Ίσως διότι διαπίστωσαν τη φιλικότητα της πόλης, ίσως διότι ανακάλυψαν τα προνόμια παγκοσμίου βαρύτητας όπως ο αρχαιολογικός χώρος και οι βραχογραφίες των Φιλίππων, το Πηλοθεραπευτήριο, τα Βήματα του Αποστόλου Παύλου, το Βαπτιστήριο της Λυδίας.

Ορισμένοι επιμένουν να απαξιώνουν τις επισκέψεις των κρουαζιερόπλοιων στο καβαλιώτικο λιμάνι. Σ’ αυτούς ο κ. Σχοινάκης συστήνει να μη μηδενίζουν μια προσπάθεια. Μπορεί να ακούγεται παράξενο, ωστόσο κατά τις ημέρες έλευσης των κρουαζιερόπλοιων στην Καβάλα καταφθάνουν εδώ επισκέπτες από όμορες πόλεις όπως η Δράμα και η Ξάνθη, οι οποίοι θέλουν απλά να φωτογραφήσουν τα τεράστια σκάφη. Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι από την έλευση ενός πλοίου δε δύναται να ωφεληθεί το σύνολο των ντόπιων καταστημάτων. Αυτονόητα, θα ωφεληθούν οι επιχειρήσεις που πωλούν προϊόντα συναφή με τους επισκέπτες. Ο κ. Σχοινάκης πρεσβεύει ότι θα πρέπει να ερωτηθεί σχετικά ο εμπορικός κόσμος της Καβάλας, προκειμένου να διαπιστωθούν οι ωφελούμενοι κλάδοι και να ενισχυθούν οι υπόλοιποι με απώτερο στόχο και τη δική τους ενίσχυση.

 

 

Διαβάστε επίσης