Ακυβερνησία στους δήμους λόγω αλλαγής διοικήσεων διαπίστωσε ο Η. Παπαδόπουλος –

 Ακυβερνησία στους δήμους λόγω αλλαγής διοικήσεων διαπίστωσε ο Η. Παπαδόπουλος –

Εκτός προγράμματος και τελετουργικού ορκωμοσίας της νέας δημοτικής αρχής θέλησε να μιλήσει το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής στο δημοτικό κήπο ο πρώην βουλευτής Ηλίας Παπαδόπουλος, αίτημα που όπως του εξηγήθηκε δεν ήταν δυνατό να ικανοποιηθεί. Ο κ. Παπαδόπουλος, εάν του είχε δοθεί ο λόγος, σκόπευε να παροτρύνει τη νέα δήμαρχο Δήμητρα Τσανάκα προκειμένου να εισηγηθεί στο συνδικαλιστικό όργανο των ΟΤΑ την κατάργηση της τρίμηνης ακυβερνησίας των δήμων. Για το διάστημα δηλαδή που μεσολαβεί από τη διενέργεια των δημοτικών εκλογών έως τη στιγμή που αναλαμβάνει καθήκοντα η νέα δημοτική αρχή.
Το πρόβλημα της ακυβερνησίας παρατηρούνταν και στο παρελθόν, αλλά φέτος η κατάσταση έφτασε στο όριο και οι συνθήκες επιδεινώθηκαν λόγω της θερινής περιόδου. Ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων ψηφίζεται τοιουτοτρόπως ώστε οι βουλευτές δεν έχουν την ευκαιρία να επέμβουν στη διαδικασία. Αναρωτήθηκε ο Ηλίας Παπαδόπουλος πως είναι δυνατόν μια ολόκληρη κυβέρνηση να αλλάζει από τη μία εβδομάδα στην άλλη, ωστόσο ένας δήμος να διανύει τρίμηνη περίοδο ακυβερνησίας και με σοβαρότατα λειτουργικά προβλήματα σε τομείς όπως η καθαριότητα και το κόψιμο των χόρτων.
Το προβληματικό μεσοδιάστημα οφείλεται στο γεγονός ότι οι απερχόμενοι διοικούντες εκτιμούν πως δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, οι δημοτικοί υπάλληλοι τους θεωρούν «τελειωμένους», ενώ οι επερχόμενες διοικήσεις δεν έχουν ακόμη εκ του νόμου το δικαίωμα να ασκήσουν τα καθήκοντά τους πριν την επίσημη ημερομηνία ανάληψης. Έτσι όμως οι δήμοι της χώρας και ειδικότερα στις περιοχές όπου υπήρξε αλλαγή δημοτικών αρχών, μένουν κυριολεκτικά ακυβέρνητοι επί τρεις μήνες.

 

Διαβάστε επίσης