• 26 Απριλίου 2024,

Αναλαμβάνουν ρίσκο 600.000 ευρώ για την Περιμετρική

 Αναλαμβάνουν ρίσκο 600.000 ευρώ για την Περιμετρική

Το θέμα της περιμετρικής οδού και της ολοκλήρωσής ενός απαραίτητου για την Καβάλα δρόμου, απασχόλησε για πολύ ώρα τη χθεσινή σύσκεψη στο γραφείο του Αρχέλαου Γρανά. Το έργο ανήκει στις ειδικές περιπτώσεις που από τη μια πολλοί βιάζονται να προωθηθεί, από την άλλη δεν είναι εξασφαλισμένο τίποτα, εφόσον υπάρχει αντίρρηση από πλευράς του δασαρχείου Καβάλας.

Στη χθεσινή σύσκεψη, εκτός από το δήμαρχο, Κωστή Σιμιτσή, κλήθηκαν και συμμετείχαν στη συζήτηση μηχανικοί, εκπρόσωποι της ομάδας που ασχολείται με το έργο της περιμετρικής, του τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

Στη συζήτηση από τη μια επιβεβαιώθηκε και η πρόθεση της περιφερειακής αυτοδιοίκησης να προχωρήσει το έργο, από την άλλη παρά τη βοήθεια και τις εναλλακτικές προτάσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου, διαπιστώθηκε ότι το δασαρχείο παραμένει αμετακίνητο στη θέση του. Δεν εγκρίνει την υφιστάμενη περιβαλλοντική μελέτη, δεν δέχεται να κοπούν πεύκα.

Στη συνέχεια της διαδικασίας και ειδικότερα στη συνέντευξη τύπου, ο Άρης Γιαννακίδης εξήγησε στους δημοσιογράφους, πως μπορεί να λυθεί το πρόβλημα. Η υπερκείμενη του δασαρχείου Καβάλας αρχή, δηλαδή η αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας Θράκης, θα κάνει αυτό που δεν κάνει το δασαρχείο. Θα εγκρίνει τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Άρα η μελέτη θα προχωρήσει εγκεκριμένη, όπως και η ίδια η διαδικασία. Βεβαίως πρόκειται για ένα μεγάλο ρίσκο. Όσο το δασαρχείο λέει όχι στο κόψιμο των πεύκων, στην επίγεια χάραξη, οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί να προσβάλει τη διαδικασία σε ένα απλό δικαστήριο. Κάτι που ως αντίδραση αναμένουν οι εμπλεκόμενοι στη θέμα πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο Άρης Γιαννακίδης περιέγραψε χθες εντελώς διαφορετικά το τι θα γίνει από δω και πέρα, κυρίως ως προς τη χρηματοδότηση του έργου. Είπε συγκεκριμένα ότι το έργο της περιμετρικής, η ολοκλήρωση του δρόμου, θα χρηματοδοτηθεί από το περιφερειακό σκέλος του ΕΣΠΑ. Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη θα εξασφαλίσει επιπλέον 225.000.000 ευρώ, από το ΕΣΠΑ, 125.000.000 ευρώ από το υπουργείο υποδομών και 100.000.000 από το υπουργείο περιβάλλοντος. Ένα μέρος των χρημάτων αυτων θα διατεθεί για να χρηματοδοτηθεί του έργου, εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά.

Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων πρέπει να εγκριθεί απαραίτητα μέχρι το τελος του έτους, ενώ το έργο έχει δημοπρατηθεί απαραίτητα εντός του πρώτου εξαμήνου του 2013.

Σε ερώτηση για τις αντιρρήσεις του δασαρχείου Καβάλας, ο Α. Γιαννακίδης είπε ευθέως στους δημοσιογράφους, ότι η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα εγκριθεί από την αποκεντρωμένη διοίκηση, Μακεδονίας Θράκης.

Μ΄ αυτόν τον τρόπο θα ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις του δασαρχείου, αλλά δεν αποκλείεται ταυτόχρονα οι πιέσεις προς αυτό να συνεχιστούν.

Ο κ. Γιαννακίδης είπε επίσης χθες ότι επιπλέον χρήματα που απαιτούνται για να ολοκληρωθούν οι μελέτες θα προέλθουν από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση, μέσω των κεντρικών αυτοτελών πόρων. Ελπίζει ότι ο διαγωνισμός του έργου θα γίνει το πρώτο τρίμηνο του 2013.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης