• 10 Μαΐου 2024,

Αναπροσαρμογή μισθοδοσίας στη ΔΕΥΑΚ

 Αναπροσαρμογή μισθοδοσίας στη ΔΕΥΑΚ

Θα αναγκαστούν να επιστρέψουν τα επιπλέον χρήματα

Ειδική συνεδρίαση θα πραγματοποιήσει εντός των ημερών η διοίκηση της ΔΕΥΑ Καβάλας προκειμένου να ασχοληθεί με το ζήτημα της μισθοδοσίας των υπαλλήλων της. Με αφορμή τη μισθοδοσία της ειδικής κατηγορίας των υπαλλήλων ΑμΕΑ, ανακύπτει θέμα εφαρμογής των περικοπών οι οποίες αποφασίστηκαν σύμφωνα με το μνημόνιο του 2012. Από το καλοκαίρι οι υπάλληλοι της ΔΕΥΑΚ πληρώνονται με ευθύνη του προέδρου, αφού δεν υπογράφει τη μισθοδοσία θεωρώντας την ως λανθασμένη, ο αρμόδιος υπάλληλος του λογιστηρίου.

Ο πρόεδρος της δημοτικής επιχειρήσεως Χρήστος Τσοχαταρίδης το πρωί της Δευτέρας μας εξήγησε ότι βάσει δικαστικής αποφάσεως που είχε εκδοθεί, η ΔΕΥΑΚ είχε προσλάβει εννέα εργαζομένους ΑμΕΑ οι οποίοι επίσης βάσει της ίδιας δικαστικής αποφάσεως αμείβονταν κατά τα προβλεπόμενα της υπογεγραμμένης συμβάσεως που προϋπήρχε. Κατόπιν εκδόσεως της πρώτης μισθοδοσίας, η δημοτική επιχείρηση ως όφειλε την απέστειλε για έλεγχο στον επίτροπο. Εκείνος από την πλευρά του διαπίστωσε ότι ο υπολογισμός των αποδοχών για τα εννέα άτομα ήταν λανθασμένος. Έτσι απέστειλε ένταλμα ζητώντας τον ορθό υπολογισμό της μισθοδοσίας.

Ο πρόεδρος αμέσως μόλις έλαβε γνώση σχετικά με την παρατήρηση του επιτρόπου, έθεσε το θέμα υπόψη του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΚ, αφού και οι λοιποί εργαζόμενοι της δημοτικής επιχειρήσεως αμείβονται σύμφωνα με παρόμοια απόφαση της διοικήσεως. Υπάρχει επομένως η υποψία ότι και το υπόλοιπο προσωπικό της ΔΕΥΑΚ αμείβεται με λανθασμένο τρόπο. Στο μεσοδιάστημα και έως την επόμενη συνεδρίαση της διοικήσεως, τα μέλη του ΔΣ της ΔΕΥΑΚ θα πρέπει να ενημερωθούν ενδελεχώς επί του θέματος ώστε να αποφασίσουν εκ νέου για τη μισθοδοσία του προσωπικού.

Ο Χρήστος Τσοχαταρίδης επιβεβαίωσε την πληροφορία, ότι από το περασμένο καλοκαίρι η μισθοδοσία των εργαζομένων της ΔΕΑΥΚ εφαρμόζεται μόνο με τη δική του υπογραφή, αφού και ο αρμόδιος υπάλληλος του λογιστηρίου θεωρεί ως λανθασμένο τον τρόπο αμοιβής που ισχύει. Ο πρόεδρος έκανε επίσης λόγο για τρεις μειώσεις μισθοδοσίας. Έπειτα από τη δεύτερη μείωση αποστάλθηκε εγκύκλιος που ωστόσο ήρθε σε αντίθεση με το νόμο. Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΚ συνεδρίασε και αποφάσισε την εφαρμογή της νομοθεσίας και όχι της εγκυκλίου. Εάν όμως υπήρχε δικαστική απόφαση που θα ανέτρεπε τα δεδομένα τότε θα δρομολογούνταν και αναπροσαρμογή της νέας μισθοδοσίας.

Μπορεί δικαστική απόφαση να μην εκδόθηκε, αλλά ανέκυψε η απόφαση του επιτρόπου η οποία δεν αποκλείει πέραν της μειώσεως για τους εργαζομένους ΑμΕΑ να οδηγήσει και στην περαιτέρω μείωση των αποδοχών για το σύνολο του προσωπικού της ΔΕΥΑΚ. Σε αυτή την κατεύθυνση άλλωστε θα κινηθεί και η εισήγηση του Χρήστου Τσοχαταρίδη προς τα μέλη της διοικήσεως, ώστε τα μισθολογικά δεδομένα να προσαρμοστούν στη σύσταση του επιτρόπου. Εξάλλου, ούτε ο πρόεδρος αλλά ούτε το διοικητικό συμβούλιο δικαιούνται στο εξής να υιοθετούν διαφορετική μισθολογική πολιτική από εκείνη που επιβάλλει ο επίτροπος. Αναφορικά με τα επιπλέον χρήματα που από το καλοκαίρι λάμβανε το προσωπικό της ΔΕΥΑΚ, αυτά θα πρέπει να επιστραφούν στη δημοτική επιχείρηση μέσω κρατήσεων από τους επόμενους μισθούς.

 

Διαβάστε επίσης