• 21 Μαΐου 2024,

Αν γίνει δεκτή η τροπολογία ο συμψηφισμός του 12% θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις

 Αν γίνει δεκτή η τροπολογία ο συμψηφισμός του 12% θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις

Τρεις βουλευτές της ΝΔ από την περιφέρεια ΑΜΘ κατέθεσαν κατεπείγουσα τροπολογία ώστε να συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου δικαιοσύνης και μ’ αυτή ζητούν η απλήρωτη επιδότηση του κόστους εργασίας 12% για το έτος 2010 να συμψηφιστεί με τα χρέη των επιχειρήσεων προς το κράτος. Η τροπολογία θα πρέπει να συζητηθεί σήμερα στη βουλή, αν κι ο βουλευτής Νίκος Παναγιωτόπουλος εμφανίστηκε απαισιόδοξος αναφορικά με το εάν η τροπολογία θα γίνει αποδεκτή.

Το Επιμελητήριο, όπως μας θύμισε ο αντιπρόεδρος Μάρκος Δέμπας, έχει ήδη αποφασίσει την οργάνωση σύσκεψης με επίκεντρο το συγκεκριμένο θέμα αφού η επιδότηση για το 2010 κινδυνεύει με παραγραφή στο τέλος του τρέχοντος έτους. Επιπλέον, το Επιμελητήριο προέτρεψε τα μέλη του να ακολουθήσουν τη δικαστική οδό καταθέτοντας αγωγές, είτε ομαδικές είτε μεμονωμένες.

Το σίγουρο είναι ότι στο θέμα αυτό εμπλέκονται αρκετά συναρμόδια υπουργεία. Εντελώς άδικο είναι το γεγονός ότι επί σειρά ετών οι επιχειρήσεις παραμένουν απλήρωτες αν και τα ποσά της επιδότησης έχουν εγγραφεί στους προϋπολογισμούς τους κι έχουν καταβάλει τους αντίστοιχους φόρους. Οι επιχειρηματίες μπορούν να κατανοήσουν τις οικονομικές δυσκολίες του κράτους και γι’ αυτό προτείνουν τη μέθοδο του συμψηφισμού. Εάν η πρόταση είχε γίνει αποδεκτή εγκαίρως τότε το πρόβλημα θα είχε ήδη επιλυθεί.

Εξαιτίας του γεγονότος ότι τα Επιμελητήρια της Θράκης κινήθηκαν ανεξάρτητα προκειμένου να προασπίσουν τα δικά τους συμφέροντα, η διοίκηση του Επιμελητηρίου Καβάλας βρίσκεται σε συνεννόηση με τον αντίστοιχο φορέα της Δράμας και οργανώνει τη σύσκεψη της 29ης Δεκεμβρίου με προσκεκλημένους και τις τοπικές αρχές. Προσκεκλημένοι είναι φυσικά και οι βουλευτές που πρέπει να κατανοήσουν ότι είναι επιβεβλημένη η λήξη του θέματος. Στη διάρκεια της συσκέψεως θα πρέπει καθένας να αναλάβει τις ευθύνες τους και να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις.

Ο κ. Δέμπας μας θύμισε επίσης ότι τα Επιμελητήρια της Θράκης συναντήθηκαν για το θέμα με τον υπουργό κ. Σταθάκη, από τον οποίον κι ενημερώθηκαν ότι το μέτρο καταργείται από την 1/1/2016. Κοντολογίς, τόσο η επιδότηση του 12% όσο και η επιδότηση του 4% μέσω νομοθετική ρυθμίσεως που θα κατατεθεί σύντομα οδεύει προς κατάργηση. Ο κ. Σταθάκης πάντως δεν έδωσε σαφή απάντηση ούτε στην πρόταση συμψηφισμού για τις επιχειρήσεις. Ερωτώμενος ο κ. Δέμπας σχετικά με το εάν η κυβέρνηση θα κάνει δεκτή την τροπολογία περί συμψηφισμού, αποφάνθηκε ότι υπάρχει η πολιτική βούληση και θα είναι άδικη η απόρριψη μόνο για κομματικούς λόγους. Άρα, η αποδοχή της τροπολογίας των τριών βουλευτών θα είναι μια θαυμάσια ευκαιρία προκειμένου να αποδείξει η κυβέρνηση την πρόθεσή της να επιλύσει οριστικά το συγκεκριμένο πρόβλημα των επιχειρήσεων.

Διαβάστε επίσης