Απάντηση Λεμονίδη σε Αγγελίδη

 Απάντηση Λεμονίδη σε Αγγελίδη

Σε απάντηση του δημοσιεύματος της εφημερίδας σας με απόψεις του επιχειρηματία και μέλους της Διοίκησης του Επιμελητηρίου και μέλος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας κ. Παναγιώτη Αγγελίδη, για τις οποίες δεν γνωρίζουμε εάν είναι προσωπικές ή εκπροσωπούν και τον φορέα στον οποίο συμμετέχει, έχουμε να παραθέσουμε τα εξής:

Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου σε τοπικό όπως και σε πανελλήνιο επίπεδο το σύνολο των καταστημάτων που άνοιξαν δεν ξεπέρασε το 20% του γενικού συνόλου . Αυτό βέβαια δεν περιλαμβάνει τα υπερκαταστήματα και τις αλυσίδες πολυεθνικών, αφού εξάλλου αυτός είναι ο στόχος τους να μείνει η αγορά ανοιχτή, ώστε με ευχέρεια να κατευθύνεται ο εβδομαδιαίος τζίρος σε αυτά.

Εξάλλου η απόφαση  του Εμπορικού Συλλόγου να παραμείνει κλειστή η αγορά τη συγκεκριμένη μέρα προήλθε μετά από δημοκρατικές διαδικασίες, όπου το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σχεδόν ομόφωνα, ενεργώντας πάντα μέσα στο πλαίσιο που εξουσιοδοτήθηκε από το σώμα της Γενικής Συνέλευσης να πράττει. Δηλ. να έχει την ευχέρεια να κρίνει και να αποφασίζει ποιες θεωρεί σαν παραγωγικές Κυριακές από τις 7 θεσμοθετημένες και να προτείνει ανάλογα το άνοιγμα ή το κλείσιμο των καταστημάτων. Σε αυτή την συγκεκριμένη μάλιστα Γ.Σ και ο ίδιος  ο κ. Αγγελίδης συμμετείχε ψηφίζοντας αυτή την εξουσιοδότηση.

Το εάν επρόκειτο τώρα για «μια ακόμα λανθασμένη απόφαση» αυτό θα κριθεί εκ του αποτελέσματος. Σε καμιά περίπτωση δεν αγνοούμε την πραγματικότητα η οποία δεν είναι άλλη από το ότι όλος ο εμπορικός κόσμος αντιδρά στο άνοιγμα των καταστημάτων και τις 7 Κυριακές, γιατί είναι ο προπομπός για τις 52 Κυριακές  γι’  αυτό και σε πανελλήνιο επίπεδο μικρό ποσοστό από τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι αυτό που ακολουθεί. Επομένως η Διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου αφουγκράζοντας τα μέλη του πράττει αυτό που είναι προς το συμφέρον τους. Εξάλλου, όποιος παράγει έργο δέχεται και την κριτική και οφείλει να παίρνει αποφάσεις είτε αυτές είναι αρεστές στο σύνολο είτε όχι.

Επίσης είναι πραγματικότητα ότι την Κυριακή 2 Νοεμβρίου κατέπλευσε κρουαζιερόπλοιο στο λιμάνι της πόλης μας με 616 επιβάτες, τους οποίους  τους περίμεναν 13 λεωφορεία για να τους μεταφέρουν εκτός της πόλης σε προγραμματισμένη εκδρομή.  Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι σαν Εμπορικός Σύλλογος επιθυμούμε και επιδιώκουμε τη συνεργασία μεταξύ των φορέων, ώστε ο αριθμός αυτών των επιβατών των κρουαζιερόπλοιων που επισκέφτηκαν το λιμάνι της Καβάλας όλο το καλοκαίρι, όπως και αυτοί που θα έρθουν στο μέλλον να περιηγείται συντονισμένα στο κέντρο και στην αγορά της πόλης μας, όπου υπάρχουν αρκετά αξιοθέατα να θαυμάσει. Και προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε κάνει ήδη κάποιες επαφές με αρμοδίους.

Επί του προσωπικού όσον αφορά το μέλλον της πόλης μας σαφώς και διακαώς επιθυμώ την ανάπτυξή της. Εξάλλου αυτό αποδεικνύεται και από τον ζήλο με τον οποίο μαζί με όλη την Διοίκηση του Συλλόγου εργαστήκαμε και υλοποιήσαμε την ιδέα της «ΛΕΥΚΗΣ ΝΥΧΤΑΣ», η οποία είχε απόλυτη επιτυχία και έτυχε της καθολικής αποδοχής των συμπολιτών μας.

Πέρα όμως από όλα αυτά σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα που ασκούμε την Διοίκηση του Συλλόγου – πάνω από  ενάμιση χρόνο – έχουμε δηλώσει ότι είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε πρόταση αναπτυξιακού περιεχομένου εκ μέρους των μελών μας και φυσικά και του ιδίου.

Να ξεκαθαρίσουμε επίσης ότι σκοπός μας δεν είναι να δημιουργούμε σύγχυση στους καταναλωτές με την προσπάθειά μας να σκεφτόμαστε τις ανάγκες των μελών μας και συμμορφούμενοι στις αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων του Εμπορικού Συλλόγου. Ο μόνος μας σκοπός είναι να βοηθήσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αντέξουν την πίεση και να αποτρέψουμε την συγκέντρωση του εμπορίου.

Όσον αφορά τις 52 Κυριακές να θυμίσουμε ότι στις 7 Νοεμβρίου εκδικάζεται στο ΣτΕ η κοινή προσφυγή εργοδοτών (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ) και εργαζομένων (ΟΙΥΕ) για την πιλοτική λειτουργία των καταστημάτων για πλήρη απελευθέρωση σε 10 περιοχές και μετά φυσικά επέκταση σε όλη τη χώρα και όλα αυτά σηματοδοτούν και την επέκταση  στο Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, τράπεζες, εφορίες κ.α.

Γι’ αυτό λοιπόν έχει σπουδαία σημασία να μας διακατέχει όλους μια συμφωνία και μια σύμπνοια σε όποιες αποφάσεις είναι προς το κοινό συμφέρον.

Με εκτίμηση

Βασίλης Λεμονίδης

Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας

Διαβάστε επίσης