Απεργιακή συγκέντρωση ΠΑΜΕ – Οι διαρκείς κινητοποιήσεις μάλλον κουράζουν…

 Απεργιακή συγκέντρωση ΠΑΜΕ – Οι διαρκείς κινητοποιήσεις μάλλον κουράζουν…

Λίγο η αβάσταχτη καθημερινότητα γεμάτη με προβλήματα, λίγο οι διαρκείς κινητοποιήσεις των τελευταίων μηνών, λίγο το τσουχτερό κρύο της χθεσινής ημέρας, μάλλον ήταν οι αιτίες για την «κουρασμένη» απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην κεντρική πλατεία της Καβάλας. Με τους νεολαίους και τα γνωστά πανό της ΚΝΕ να λείπουν, τον παλμό προσπάθησαν να δώσουν οι υπόλοιποι. Ωστόσο, τόσο τα συνθήματα όσο και τα χειροκροτήματα ήταν υποτονικά.

Χαιρετισμούς απεύθυναν εκ μέρους του σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ ο Πέτρος Ταχματζίδης, ο εκπρόσωπος της Μαχόμενης Νεολαίας, ο Θανάσης Γκόγκος εκ μέρους της Πανελλήνιας Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης, ο Βασίλης Κοζικόπουλος εκ μέρους της διοικήσεως του σωματείου οικοδόμων.

Κοινή συνισταμένη στις ομιλίες όλων εμφανίστηκε το αίτημα για υπογραφή της εθνικής συλλογικής συμβάσεως εργασίας, με τον κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται στις 700 ευρώ. Όλοι ζήτησαν την κατάργηση των φόρων και των χαρατσιών, την κατάργηση του μνημονίου και τη διαγραφή του χρέους. Εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο εργασιακό κάτεργο και υπογράμμισαν ότι θα κρατήσουν ψηλά τη σημαία του αγώνα. Τα επιμέρους προβλήματα των πληθυσμιακών ομάδων αναφέρθηκαν επίσης, όπως η αφάνταστη ταλαιπωρία των συνταξιούχων με τα φάρμακα και τον ΕΟΠΥΥ, το ταξικό φορολογικό νομοσχέδιο που θα τσακίσει τους μικρομεσαίους επαγγελματίες προς όφελος των μεγάλων μονοπωλίων, αλλά και η εφαρμογή του προγράμματος ΑΘΗΝΑ που θα λειτουργήσει εις βάρος των φοιτητών.

Όπως ειπώθηκε από βήματος στη χθεσινή απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ: «Κυβέρνηση, αστικό κράτος, ΕΕ και πλουτοκρατία, κλιμακώνουν τον πόλεμο, ισοπεδώνουν τη ζωή μας. Παίρνουν μέτρα, ψηφίζουν νόμους που στην κυριολεξία τσακίζουν μισθούς και λαϊκά δικαιώματα. Σπέρνουν τη φτώχεια και την εξαθλίωση στο λαό, ενισχύουν την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων, διαμορφώνουν ένα αστικό κράτος πιο άμεσα υποστηρικτικό στην οικονομική δραστηριότητα του κεφαλαίου, πιο επιθετικό απέναντι στο λαϊκό κίνημα.

Ακριβώς αυτή τη στρατηγική στόχευση υπηρετούν το σύνολο των μέτρων και των διαρθρωτικών αλλαγών, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, οι υπέρογκες αυξήσεις της ΔΕΗ στο ρεύμα, το πετσόκομμα των συντάξεων και του εφάπαξ, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, η εμπορευματοποίηση της υγείας και της παιδείας, ο νέος νόμος για την αναμόρφωση της Δημόσιας Διοίκησης, τα νέα οργανογράμματα των δημόσιων υπηρεσιών και των υπουργείων, το νέο πειθαρχικό δίκαιο, η αξιολόγηση, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι περίπου 40.000 απολύσεις στο Δημόσιο που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Όσο η χώρα θα είναι στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, όσο κουμάντο θα κάνουν τα μονοπώλια και οι τραπεζίτες, άσπρη μέρα δεν πρόκειται να δούμε. Δε θα ματώσουμε για μια καλύτερη διακυβέρνηση και διαχείριση του σάπιου και απάνθρωπου καπιταλιστικού συστήματος. Ανθρώπινος δε γίνεται ο καπιταλισμός. Σήμερα χρειάζεται κίνημα και ηγεσίες αποφασισμένες για σκληρούς αγώνες με τη δικτατορία των μονοπωλίων, που θα αγωνίζεται για τα συμφέροντα των εργαζομένων, που δε θα είναι ο νεροκουβαλητής του συστήματος στην εναλλαγή των κυβερνήσεων για να σωθεί ο καπιταλισμός».

 

 

Διαβάστε επίσης