• 19 Μαΐου 2024,

Γιατί αργεί το ΚΑΣ για τα Λουτρά Ελευθερών;

 Γιατί αργεί το ΚΑΣ για τα Λουτρά Ελευθερών;

Επανήλθαν χθες το μεσημέρι με κείμενο που έδωσαν στη δημοσιότητα, πολίτες της περιοχής του Παγγαίου αλλά και του νομού Καβάλας γενικότερα, που εξαρχής έθεσαν αντιρρήσεις για την αξιοποίηση των λουτρών των Ελευθερών. Ρωτούν κάτι το φυσιολογικό, έστω κι αν κατά βάση είναι αντίθετοι με την επένδυση που προετοιμάζεται. Ρωτούν δηλαδή γιατί το θέμα που εκκρεμεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) αργεί εδώ και τέσσερεις περίπου μήνες.

Επί της περιφερειακής ενότητας Καβάλας είχαν ήδη απαντήσει προ λίγων ημερών στην ίδια δικαιολογημένη ερώτηση, λέγοντας ότι το θέμα όντως καθυστερεί επειδή το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο, που συνεδριάζει μία φορά κάθε εβδομάδα, δεν συνεδρίασε σε πολλές περιπτώσεις τον Ιανουάριο, ενώ έχει σε εκκρεμότητα αρκετά θέματα.

Έτσι η περιφερειακή ενότητα Καβάλας είχε από νωρίτερα αυτό το μήνα εξηγήσει ότι το θέμα του κεντρικού αρχαιολογικού συμβουλίου των λουτρών των Ελευθερών θα απασχολήσει το συμβούλιο ή στο τέλος Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου. Κατά γενική ομολογία πάντως υπάρχει καθυστέρηση.

Το κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα, από την ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΩΝ ΛΟΥΤΡΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ, είναι το εξής:

 

Οι συνεχείς αναβολές, για περισσότερο από τέσσερις μήνες, της συνεδρίασης του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, επί της πρότασης για την διατήρηση και προστασία των τριών κτιρίων στα Λουτρά Ελευθερών, δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά. Σε τί αποσκοπεί αυτή η καθυστέρηση, η οποία – σύμφωνα με πληροφορίες μας – δεν οφείλεται στο ίδιο το Συμβούλιο, αλλά σε άλλους παράγοντες;

Ο πρόεδρος της μισθώτριας εταιρίας των λουτρών «ΚΙΝΗΣΙΣ ΑΕ», κ. Νταβέλης, στην πρώτη επίσημη εμφάνιση του στην Καβάλα, πριν από δύο μήνες, έσπευσε όχι μόνο να απαξιώσει την ιστορικότητα και την αρχιτεκτονική των κτιρίων και να ζητήσει την κατεδάφιση τους, για λόγους… υγιεινής, αλλά και να προκαταβάλει την κρίση του Συμβουλίου, δηλώνοντας ότι: «Αν είναι αυτά μνημεία, τότε θα πρέπει να ξαναδούμε τι σημαίνει αρχαιολογία». Και ενώ άπαντες τότε – συμπεριλαμβανομένων και των τοπικών ΜΜΕ – αναθεμάτιζαν τα γρανάζια της γραφειοκρατίας, που καθυστερούν την μεγάλη επένδυση, ξαφνικά κανείς δεν φαίνεται να βιάζεται πλέον, ώστε να δοθεί μια οριστική απάντηση στο θέμα της διατήρησης από το αρμόδιο συμβούλιο.

Ως Πρωτοβουλία Πολιτών δηλώνουμε ότι, παρότι μας συγκίνησαν οι βαθιές γνώσεις του κ. Νταβέλη περί αρχαιολογίας, δεν θα επιτρέψουμε η παρελκυστική αυτή πολιτική να έχει ως αποτέλεσμα την σιωπηρή απόρριψη της πρότασης της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων ΑΜΘ για την κήρυξη ως διατηρητέων των τριών κτιρίων, που βρίσκονται στα Λουτρά Ελευθερών. Αντιθέτως, θα αγωνιστούμε με κάθε τρόπο για την προστασία του φυσικού και αρχιτεκτονικού τοπίου των Λουτρών Ελευθερών, στο σύνολο του, ως «ιστορικού τόπου», όπως έχει προτείνει και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ν. Καβάλας. Θεωρούμε ότι πολλά από τα κτίρια αυτά μπορούν να αποκτήσουν νέα χρήση και να εξυπηρετήσουν την σύγχρονη λειτουργία των Λουτρών Ελευθερών, αν οι αρμόδιοι φορείς (ΑΕΝΑΚ και Αντιπεριφέρεια Καβάλας) αναλάβουν το χρέος να τα υπερασπιστούν, αντί να υποκύπτουν στους εκβιασμούς του φερόμενου επενδυτή, «γκρεμίστε τα όλα, γιατί θέλω να χτίσω»!

Τέλος, καλούμε την τοπική κοινωνία να δώσει με δύναμη και αποφασιστικότητα την μάχη για την σωτηρία των Λουτρών Ελευθερών, γιατί, εκτός των άλλων, είναι κομμάτι ενός πολύ ευρύτερου αγώνα για την προάσπιση του νερού και των φυσικών πόρων, για την αναχαίτιση των πολιτικών που ξεπουλούν κομμάτι – κομμάτι τον φυσικό πλούτο της χώρας μας.

 

Διαβάστε επίσης