• 19 Μαΐου 2024,

Διαφορά απόψεων και διάσπαση του καβαλιώτικου μετώπου

 Διαφορά απόψεων και διάσπαση του καβαλιώτικου μετώπου

Συνεδριάζει αύριο το απόγευμα στα γραφεία της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Καβάλας το συντονιστικό όργανο των τοπικών φορέων, που είναι σφόδρα και σταθερά αντίθετο στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Στη σημερινή συνάντηση όλοι όσοι μετέχουν στο συντονιστικό όργανο θ΄ αποφασίσουν τι θα κάνουν, αφού το παγκαβαλιώτικο συλλαλητήριο της Τετάρτης δε θα πραγματοποιηθεί έτσι όπως εξαρχής προετοιμάστηκε.

Αυτή η απρόοπτη κατά τα άλλα εξέλιξη σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου, σε μία μεγάλη τοπική σύσκεψη φορέων, που έγινε στο δημαρχείο. Εκεί ειδικά οι φορείς που εκπροσωπούν την αγορά, το επιμελητήριο, ο εμπορικός σύλλογος, ακόμα κι ο φαρμακευτικός σύλλογος Καβάλας, δήλωσαν ότι έχουνε ενστάσεις για την πραγματοποίηση του συλλαλητηρίου την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου.

Όσο η συζήτηση προχωρούσε κι άλλοι φορείς, όπως για παράδειγμα το Εργατικό Κέντρο, έδειχναν να διαφωνούν με το συλλαλητήριο της Τετάρτης. Στο τέλος αυτή η διαφωνία ήταν αφορμή όλοι οι φορείς να μην προχωρήσουν μαζί.

Θα κατατεθούν προτάσεις στο Δήμο Καβάλας, ώστε το συλλαλητήριο να πραγματοποιηθεί στο τέλος του μήνα ή στις αρχές Μαρτίου. Αυτή όμως η εξέλιξη δεν καλύπτει καθόλου το συντονιστικό όργανο που υπάρχει στην Καβάλα, από το καλοκαίρι, το οποίο σήμερα θ΄ αποφασίσει να προχωρήσει μόνο του, έχοντας στο πλευρό του και τους αγρότες.

Μένει να μάθουμε πως θα προχωρήσουν και σε ποια ημερομηνία, καθώς είναι πιθανό να μη γίνει συλλαλητήριο, αλλά μία άλλη δυναμική δράση κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Τάσος Ιωαννίδης είπε στην εφημερίδα μας, ότι στη σύσκεψη του Σαββάτου,ο δήμαρχος αντί να προχωρήσει στην οργάνωση του συλλαλητηρίου της Τετάρτης, άρχισε να ρωτά έναν – έναν τους τοπικούς φορείς. Το γεγονός αυτό περιέπλεξε την κατάσταση. Ούτε καν το εργατικό κέντρο ήταν μαζί μας είπε ο Τάσος Ιωαννίδης, ο οποίος τελικά διαπίστωσε ότι αυτοί που ήταν αντίθετοι στο συλλαλητήριο της Τετάρτης, δεν ήταν αντίθετοι σε μία διαμαρτυρία της Καβάλας, απλώς στη συγκεκριμένη ημερομηνία.

 

Ο Ντ. Κλειτσώτης

 

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου, παραβρέθηκε ο βουλευτής Ντίνος Κλειτσιώτης, ο οποίος είχε την ευκαιρία να μιλήσει και για τη βιομηχανία φωσφορικών λιπασμάτων, και για το ανεπιτυχές πρόσφατο ραντεβού για το 12%. Όπως είπε ο Ντ. Κλειτσιώτης θα ακολουθηθεί αυτό που υπέδειξε ο κ. Στουρνάρας, δηλαδή θα γίνουν προσπάθειες να εξασφαλισθεί με έμμεσο τρόπο αυξημένη επιδότηση εργασίας από το υπουργείο ανάπτυξης. Ο Ντ. Κλειτσιώτης που παρακολουθεί το θέμα της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων, άσκησε κριτική στη διοίκησή της, λέγοντας ότι στη διαπραγμάτευση με τη ΔΕΠΑ δε δίνει χρήματα, προκαταβολή ενός ποσού από τα ληξιπρόθεσμα, αλλά δίνει μόνο υποσχέσεις.

Οι αντιπεριφερειάρχες Αρχ. Γρανάς και Γ. Γερομάρκος, ήταν κι αυτοί επιφυλακτικοί για το συλλαλητήριο της Τετάρτης 13 Φεβρουαρίου. Σφόδρα αντίθετοι ήταν το επιμελητήριο κι ο εμπορικός σύλλογος, παρουσιάζοντας το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει χρόνος για να προετοιμαστεί αυτό. Είπαν μάλιστα ότι δεν είναι ξεκάθαρο και το τι θα ζητήσει η Καβάλα από αυτό το συλλαλητήριο.

Ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου, είπε ότι αυτή τη στιγμή, υπάρχουν γραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ Καβάλας 8000, έτσι παρουσιάστηκε, συνολικά η άποψη από αρκετούς φορείς, ότι για να γίνει ένα συλλαλητήριο πετυχημένο, πρέπει να υπάρξει χρόνος.

Αντίθετοι σ΄ αυτήν την αναβολή που τελικά υιοθετήθηκε, εμμέσως πλην σαφώς, ήταν το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ με τον Τ. Ιωαννίδη, αρκετοί εκπρόσωποι αγροτών κι ο δημοτικός σύμβουλος Άρης Βέρρος.

Αντίθετος στην αναβολή της διαμαρτυρίας ήταν κι ο Δήμος Ζαχαριάδης. Ο κ. Βέρρος χαρακτήρισε όλα τα προηγούμενα επιχειρήματα ως δικαιολογίες, είπε ότι το συλλαλητήριο πρέπει να γίνει άμεσα.

Στη συνάντηση του Σαββάτου παραβρέθηκαν ο Ανδρέας Κωνσταντινίδης από το φαρμακευτικό σύλλογο Καβάλας, ο ιερέας Βασίλειος Κατσικαλάκης, εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης ΦΝΘ, ο Σωτήρης Αδαμαντίου, εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου, ο Ευθύμης Μαυρογιάννης, αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, οι κύριοι Τ. Ιωαννίδης, εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ Καβάλας, Δήμος Ζαχαριάδης της Λαϊκής Συσπείρωσης, Θ. Μάνταλος εκπρόσωπος του Ν. Παναγιωτόπουλου, Χρ. Ηλιάδης πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου. Οι αγρότες εκπροσωπήθηκαν από το Γιάννη Υψηλόπουλο, το Θέμη Καλπακίδη, τον Αλέξη Παπαδόπουλο. Ο Θανάσης Σαραφούδης εκπροσώπησε τους εργαζόμενους στις δημοτικές επιχειρήσεις. Ο Άρης Βέρρος τη Συμπαράταξη Πολιτών, ο Κώστας Καράμπελας την Ομοσπονδία, που κι αυτή ήταν κατηγορηματική ότι το συλλαλητήριο πρέπει να γίνει στις 13 Φεβρουαρίου.

Στη συζήτηση έλαβαν μέρος ο αντιδήμαρχος Χριστόδουλος Μιχαλάκης, ο δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής, ο αντιπεριφερειάρχης Αρχ. Γρανάς, ο Θ. Καλλιοντζής, ο Γ. Γερομάρκος, ο Άγγελος Τσατσούλης, ο Αντ. Καραγιαννίδης. Τελευταίος προσήλθε ο δήμαρχος Παγγαίου Βασίλης Ξουλόγης που διαμαρτυρήθηκε ότι τα προβλήματα της Καβάλας μεγαλοποιούνται και προβάλλονται σε κάθε ευκαιρία συλλαλητηρίου, ενώ κι οι υπόλοιπες περιοχές όπως για παράδειγμα η επαρχία Παγγαίου, έχει εξίσου σοβαρά προβλήματα, για τα οποία η πόλη δίνει και ιδιαίτερα μεγάλη σημασία.

 

 

Διαβάστε επίσης