• 5 Μαΐου 2024,

Εν αναμονή της απογευματινής σύσκεψης

 Εν αναμονή της απογευματινής σύσκεψης

Αύριο νωρίς το απόγευμα πραγματοποιείται στην Αθήνα μία πολύ κρίσιμη συνάντηση κυβερνητικών παραγόντων για τη βιομηχανία φωσφορικών λιπασμάτων. Η συνάντηση αυτή γίνεται με πρωτοβουλία του υφυπουργού περιβάλλοντος Ασημάκη Παπαγεωργίου. Αφορά την παροχή φυσικού αερίου στο εργοστάσιο της Νέας Καρβάλης.

Παρόντες θα είναι εκπρόσωποι της ΔΕΠΑ, του ΤΑΪΠΕΔ και της Βιομηχανίας φωσφορικών λιπασμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη θα παραστούν ο Ν. Παναγιωτόπουλος κι ο Γ. Καλαντζής.

Όλα τα θέματα θα τεθούν υπόψη των εμπλεκόμενων ώστε να υπάρξει συμφωνία στην κατεύθυνση να δοθεί χρόνος δύο ως τρεις μήνες στην εταιρία, να τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις της προς τη ΔΕΠΑ.

Αυτό το χρονικό διάστημα, περίπου μέχρι το Πάσχα, το φυσικό αέριο θα επανέλθει κανονικά.

Την Παρασκευή το απόγευμα γύρισαν στην Καβάλα οι συνδικαλιστές της ΒΦΛ που βρέθηκαν για τρεις μέρες στην Αθήνα, οι οποίοι περιμένουν κι αυτοί το αποτέλεσμα της σημερινής σύσκεψης.

Θεωρούνε πάντως ότι μία μικρή παράταση, μία νέα προθεσμία δύο ή τριών μηνών δε λύνει το πρόβλημα. Τι θα γίνει μετά ρωτάνε οι εργαζόμενοι κι έχουνε απόλυτο δίκιο.

Τις προηγούμενες ημέρες έγιναν πληρωμές στο εργοστάσιο, όπου οφείλονται όμως κι άλλα χρήματα. Η εταιρία υπόσχεται να κάνει νέες πληρωμές μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες, με την προϋπόθεση να οριστικοποιηθεί η συμφωνία της με τη ΔΕΠΑ. Οι εργαζόμενοι δια των εκπροσώπων τους ενημέρωσαν την Παρασκευή το πρωί τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο, παρουσία των συνεργατών του και βουλευτών Μανιάτη και Πρωτόπαππα.

Για την ίδια υπόθεση το Έθνος έγραφε το κείμενο που ακολουθεί:

 

Διοίκηση και σωματείο εργαζομένων, με τη συνδρομή πολιτικών παραγόντων του νομού Καβάλας, επιδόθηκαν χθες σε έναν αγώνα δρόμου με σκοπό να αποτρέψουν την πλήρη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στο εργοστάσιο, κάτι που θα σημάνει ουσιαστικά οριστικό «λουκέτο» για τη μοναδική λιπασματοβιομηχανία της χώρας.Το τελεσίγραφο που έδωσε η ΔΕΠΑ για την καταβολή οφειλομένων έληξε χθες και ζητήθηκε η παρέμβαση του υπουργείου ΠΕΚΑ για να μην πραγματοποιήσει την απειλή της ότι θα κλείσει τις στρόφιγγες.Εδώ κι έναν μήνα, η παροχή αερίου είναι μόλις στο 5% της κανονικής, ώστε να κρατιέται «ζωντανό» το εργοστάσιο, μέσω της μονάδας αποξήρανσης, παρόλο που έχει σταματήσει η παραγωγή αμμωνίας.«Σε περίπτωση πλήρους διακοπής του αερίου, το εργοστάσιο θα παγώσει και θα απαιτηθεί τεράστιο κόστος για την επανεκκίνησή του. Θα σημάνει ουσιαστικά οριστικό κλείσιμο», είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος των εργαζομένων, Γιώργος Τσιμενίδης, ο οποίος βρέθηκε χθες στην Αθήνα και συμμετείχε στις αγωνιώδεις διαπραγματεύσεις για να κρατηθεί στη «ζωή» η βιομηχανία.Με παρέμβαση των βουλευτών Καβάλας, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Α. Παπαγεωργίου, ο οποίος βρισκόταν στις Βρυξέλλες και σύμφωνα με τον κ. Τσιμενίδη είπε πως θα ζητήσει από τη ΔΕΠΑ να δοθεί παράταση. Ωστόσο, η επικείμενη πώληση της ΔΕΠΑ δεν αφήνει περιθώρια άλλων παρατάσεων, και η πρόσφατη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης είπε «όχι» σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.Το ληξιπρόθεσμο χρέος της ΒΦΛ – ELFE Ελληνικά Λιπάσματα και Χημικά προς τη ΔΕΠΑ ανέρχεται σε 17 εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με τη ΔΕΠΑ και σε 10 εκατομμύρια σύμφωνα με τη ΒΦΛ. (Πηγή Έθνος)

 

Διαβάστε επίσης