• 19 Μαΐου 2024,

Ενημέρωση για τον αγωγό ΤΑΠ – Μελλοντικές αγωνιστικές προέβλεψε ο Δήμαρχος

 Ενημέρωση για τον αγωγό ΤΑΠ – Μελλοντικές αγωνιστικές προέβλεψε ο Δήμαρχος

Ο Σύλλογος Αγροτών του δήμου Καβάλας έδωσε το παρόν στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπου ο πρόεδρος Θέμης Καλπακίδης ζήτησε κι έλαβε το λόγο προκειμένου να ενημερώσει το σώμα σχετικά με την έλευση του αγωγού ΤΑΠ. Τους φόβους των αγροτών για μια οποιαδήποτε πρόκληση καταστροφής των συναδέλφων του εξέφρασε ο πρόεδρος, υπενθυμίζοντας ότι σε ποσοστό 80% ο αγωγός θα περάσει μέσα από καλλιεργήσιμη γη. Η συγκεκριμένη έκταση διαρκώς μειώνεται λόγω διαφόρων δημοσίων έργων ωστόσο ουδέποτε αντικαθίσταται το χαμένο κομμάτι.

Οι αγρότες δεν είναι ενάντιοι στην έλευση του αγωγού και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά εκείνο που υπογραμμίστηκε ήταν πως η έλευση θα πρέπει να αλλάξει όδευση, διαφορετικά θα καταστρέψει μια σημαντικότατη αγροτική περιοχή όπως τα Τενάγη των Φιλίππων στο βωμό του κέρδους. Την καθαρή θέση του σώματος επί του θέματος ζήτησε ο κ. Καλπακίδης.

Ο Δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής παραδέχθηκε πως το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό γι’ αυτό και η δημοτική αρχή είχε παραστεί σε σχετική ενημερωτική συνάντηση. Πολύ μέλλον έχουμε εμπρός μας και ίσως χρειαστεί να προχωρήσουμε σε επίπεδο δυναμικών κινητοποιήσεων ή ακόμη και σε κλείσιμο δρόμων, επεσήμανε ο κ. Σιμιτσής, κάνοντας λόγο για ένα έργο εθνικής σημασίας που βάζει την περιοχή μας στη γεωπολιτική ενεργειακή σκακιέρα.

Το ελληνικό δημόσιο δε θα μπορέσει να επωφεληθεί από το φυσικό αέριο που θα περάσει από την περιοχή μας, πρόσθεσε ο κ. Σιμιτσής, ενώ διευκρίνισε ότι οφέλη για την τοπική κοινωνία προφανώς δε θα υπάρξουν. Αντιθέτως το ρίσκο για την αγροτική έκταση των Τεναγών θα είναι πολύ μεγάλο. Γι’ αυτό και ο Δήμαρχος ως πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ έστειλε σχετική επιστολή καλώντας σε κοινή δράση όλους τους ομολόγους του των τριών περιφερειών, από όπου θα περάσει ο αγωγός ΤΑΠ.

Σε φάση συλλογής πληροφοριών βρίσκεται ο δήμος Καβάλας, όπως και φορείς όπως το Τεχνικό και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, ώστε ο διάλογος με την εταιρεία να είναι ουσιαστικός και όχι βασισμένη σε «ασκήσεις επί χάρτου». Μεταξύ των ζητημάτων που θα εξετασθούν σαφώς και θα είναι η διαφορετική όδευση του αγωγού, σημείωσε ο κ. Σιμιτσής, αλλά η ευρύτερη συζήτηση θα γίνει σύντομα και όταν θα υπάρξουν σαφέστερα στοιχεία από την ομάδα μελέτης που έχει συγκροτηθεί.

Δικαιολογημένη είναι η ανασφάλεια που νιώθουν οι αγρότες της περιοχής, παραδέχθηκε ο αντιδήμαρχος αγροτικών θεμάτων Θόδωρος Παπαδόπουλος. Για ύποπτη μεθόδευση μίλησε ο σύμβουλος Βαγγέλης Παππάς, αφού έχουν ήδη ετοιμασθεί όλες οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η έλευση ενός αγωγού από μια βαλτώδη έκταση δε νοείται γι’ αυτό και οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς θα πρέπει να καταθέσουν μια εναλλακτική πορεία όδευσης του ΤΑΠ. Ανά τον κόσμο μια έλευση αγωγού επιφέρει και αποζημίωση, ενώ μόνο στην Ελλάδα δεν ισχύει το συγκεκριμένο δεδομένο, τόνισε ο κ. Παππάς. Πρότεινε δε, να προλάβει ο δήμος και τα δύο εμπλεκόμενα επιμελητήρια, ώστε να καταθέσουν πρόταση διαφορετικής όδευσης επί της οποίας θα επιμείνουν.

Ενημέρωση απευθείας από τα στελέχη της εταιρείας και δρομολόγηση αγώνα για την χάραξη εναλλακτικής όδευσης ζητήθηκαν από τους δημοτικούς συμβούλους των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Επίσης, ειπώθηκε ότι το θέμα είναι καθαρά πολιτικό τη στιγμή που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την έλευση του αγωγού, ουδεμία κουβέντα όμως δεν ακούγεται για τα αντισταθμιστικά οφέλη. Ο Δήμαρχος επανέλαβε ότι η δημοτική αρχή δεν επιθυμεί την προτεινόμενη καταστροφική όδευση που θα λειτουργήσει εις βάρος της περιοχής μας και μάλιστα άνευ στοιχειωδών ανταλλαγμάτων. Υποσχέθηκε σύντομη συζήτηση με τους επιστημονικούς φορείς που ανέλαβε δράση ώστε να εξασφαλισθεί πλήρης ενημέρωση.

 

 

Διαβάστε επίσης