• 1 Μαΐου 2024,

Εξώδικο της ΔΕΠΑ

 Εξώδικο της ΔΕΠΑ

Την παραμονή των Χριστουγέννων η Διεύθυνση Ανάπτυξης Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας χορήγησε άδεια λειτουργίας σε μία από τις καινούριες εταιρίες συμφερόντων Λαυρεντιάδη, η οποία ουσιαστικά νοικιάζει από τη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της Νέας Καρβάλης. Μαθαίνοντας τα νέα η ΔΕΠΑ έστειλε στην υπηρεσία της περιφερειακής ενότητας Καβάλας αλλά και στα Ελληνικά Λιπάσματα και Χημικά ELFE εξώδικη διαμαρτυρία. Ουσιαστικά η ΔΕΠΑ αμφισβητεί την αλλαγή και στρέφεται εναντίον της.

Με ημερομηνία 14 Ιανουαρίου 2016, η Διεύθυνση Ανάπτυξης Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, το τμήμα χορήγησης αδειών Ανάπτυξης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων απάντησε στη ΔΕΠΑ και στην εξώδική της διαμαρτυρία. Η απάντηση κοινοποιείται στο γραφείο του περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη, στις παλιές και καινούριες εταιρίες της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων, αλλά και στη ρυθμιστική αρχή εταιρίας. Η ίδια απάντηση κοινοποιήθηκε χθες στην εφημερίδα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι υπηρεσιακοί παράγοντες επιμένουν ότι πρόκειται για μία ενοικίαση των εγκαταστάσεων της ΒΦΛ από την καινούρια εταιρία, καθώς όλα παραμένουν στην κυριότητα της ΒΦΛ.

Στην περίπτωση αυτή τηρήθηκε ότι ζητά ο νόμος. Κατατέθηκε ιδιωτικό συμφωνητικό στην εφορία, στο σύστημα TAXIS και οι προβλεπόμενες από το νόμο υπεύθυνες δηλώσεις. Η υπηρεσία θεωρεί ότι τηρήθηκε η νομοθεσία, ενώ προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η ΔΕΠΑ θα μπορούσε εν΄ αμφισβητήσει ισχυρότερα την άδεια που χορηγήθηκε στην καινούρια εταιρία, προσφεύγοντας στην υπηρεσία της Καβάλας στην οποία πάντως προτίμησε να στείλει εξώδικο.

Η απάντηση της υπηρεσίας αναφέρει τα ακόλουθα:

 

Σχετικά με την χορήγηση άδειας λειτουργίας λόγω αλλαγής φορέα και κτηριακής τροποποίησης στο συγκρότημα παραγωγής και εμπορίας φωσφορικού οξέος και συνθέτων λιπασμάτων με την επωνυμία “PFIC Ltd” (όπως στο ανωτέρω 2 σχετικό) και σε απάντηση του (1) σχετικού που κοινοποιήθηκε και στην υπηρεσία μας, σας αναφέρουμε τα εξής:

1.Στις 18.12.2015 υποβλήθηκε αίτηση – ερωτηματολόγιο με το οποίο αιτούνταν η  PFIC Ltd δια του νομίμου εκπροσώπου της, άδεια λειτουργίας λόγω αλλαγής φορέα της δραστηριότητας και του μηχανολογικού εξοπλισμού και λόγω αλλαγής δικαιώματος εκμετάλλευσης τμήματος των κτηριακών εγκαταστάσεων της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΑ ELFE ΑΒΕΕ.

2.Στις 21.12.2015 και με το με αρ. πρωτ. Φ14.2148/05/6097 απαντητικό έγγραφο της υπηρεσίας μας, έγινε καθορισμός των απαιτούμενων δικαιολογητικών προκειμένου να εκδοθεί η αιτούμενη άδεια.

3.Στις 22.12.2015 υποβλήθηκε πλήρης φάκελος των απαιτούμενων δικαιολογητικών συνοδευόμενος από αίτηση με την οποία ο εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός της αιτούνταν την έκδοση της εν λόγω άδειας λειτουργίας για λογαριασμό της PFIC Ltd. Στον φάκελο επιπλέον συμπεριλαμβάνονταν το ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης (ημερομηνίας υπογραφής 11.12.2015) και αντίγραφο της με ημερομηνία υποβολής 12.12.2015 και με αρ. 7788506 δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας (στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών) μεταξύ της  “ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΑ ELFE ΑΒΕΕ” και της “PFIC Ltd” καθώς και οι σχετικές ανακοινώσεις καταχώρησης στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.) των εν λόγω εταιριών.

4.Στις 23.12.2015 έγινε αυτοψία κλιμακίου της υπηρεσίας μας στις εγκαταστάσεις των μονάδων.

5.Στις 24.12.2015 εκδόθηκε η εν λόγω άδεια καθώς δεν υφίστατο κώλυμα (από το Ν.3982/2011 και από την Υ.Α. 483/35/Φ.15) για την χορήγησή της.

Συμπληρωματικά σας αναφέρουμε ότι:

•Σύμφωνα με το άρθρο 13 –Αλλαγή Φορέα της Υ.Α. 483/35/Φ.15 (Φ.Ε.Κ. 158 τ. Β’ / 03.02.2012): «1. Προσκομίζονται Υπεύθυνες Δηλώσεις θεωρημένες για το γνήσιο της υπογραφής του νόμιμου εκπροσώπου του παλαιού και του νέου φορέα στις οποίες δηλώνεται ο νόμιμος τρόπος με τον οποίο περιήλθε η κυριότητα ή το δικαίωμα εκμετάλλευσης της δραστηριότητας και του μηχανολογικού εξοπλισμού στο νέο φορέα καθώς και Υπεύθυνη Δήλωση του νέου φορέα ότι αναλαμβάνει την ευθύνη της νόμιμης λειτουργίας της εγκατάστασης. 2. Πιστοποιητικά ή εγκρίσεις που έχουν εκδοθεί στο όνομα του παλαιού φορέα, εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι τη λήξη τους».

Συνεπώς τα οικονομικής φύσεως στοιχεία (οφειλές, δάνεια κλπ) δεν εξετάζονται από             την υπηρεσία μας και δεν αποτελούν προϋπόθεση για την αλλαγή του φορέα της           άδειας.

•Σύμφωνα με το άρθρο 23 παρ. 2 του Ν.3982/2011 (Φ.Ε.Κ.143 τ. Α’ / 17.06.2011): «Τόσο ο παλαιός όσο και ο νέος φορέας υποχρεούται, μέσα σε δύο μήνες από την έλευση της πιο πάνω μεταβολής, να ενημερώνουν με όποια παραστατικά πιστοποιούν τη μεταβολή αυτή την Αδειοδοτούσα Αρχή. Σε περίπτωση παράβασης της υποχρέωσης αυτής επιβάλλεται στον καθέναν από τους φορείς πρόστιμο, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 29».

•Στην από 24.12.2015 και με αρ. πρωτ. Φ14.2148/05/6140 (ΑΔΑ: ΩΥΘΧ7ΛΒ-Ρ0Δ) άδεια λειτουργίας της “PFIC Ltd” και πιο συγκεκριμένα στην τελευταία παράγραφο (7.) της άδειας αναφέρεται ότι: «Κατά της απόφασης αυτής μπορεί να υποβληθεί στην Υπηρεσία μας προσφυγή, σε 15 ημέρες από τη δημοσίευσή της στο διαδίκτυο (http://et.diavgeia.gov.gr/f/pamth), κατά τις διατάξεις του Ν.3852/2010, για να κριθεί από τον κ. Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας και Θράκης».

Είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία.

Μ.Ε.Π.

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

Α/Α

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΟΥΓΓΕΛΙΔΗΣ

 

Διαβάστε επίσης