Επιστολή Γιαννακίδη στον Γιάννη Στουρνάρα

 Επιστολή Γιαννακίδη στον Γιάννη Στουρνάρα

Επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα απέστειλε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Άρης Γιαννακίδης, με την οποία του ζητά την αξιολόγηση συγκεκριμένων και μετρήσιμων χαρακτηριστικών της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, ενόψει της διαδικασίας καθορισμού των κριτηρίων για την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης μετά την εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο.

Ο κ. Γιαννακίδης σημειώνει, ότι θα πρέπει να υπάρξει ειδική μεταχείριση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, προκειμένου ο φετινός χειμώνας να μην αποτελειώσει την διάρρηξη του κοινωνικού ιστού της περιοχής.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής.

 

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Επικοινωνώ μαζί σας επειγόντως για να ζητήσω, ενόψει του καθορισμού των κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης να λάβετε υπόψη σας μία σειρά από αντικειμενικά στοιχεία που επιβάλλουν να υπάρξει ειδική μεταχείριση για τους κατοίκους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, τις ευαισθησίες και τις ανάγκες της οποίας γνωρίζετε πολύ καλά .

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης βρίσκεται στις πρώτες θέσεις του πίνακα της κοινωνικοοικονομικής δυσπραγίας με τα πραγματικά ποσοστά ανεργίας, και όχι τα στατιστικά στα οποία δεν συνυπολογίζονται μικροεπαγγελματίες, αγρότες με μικρό κλήρο, απασχολούμενοι σε προγράμματα, να ανέρχονται σε δυσθεώρητα ύψη. Δεν είναι μακριά από την πραγματικότητα ο φόβος ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κοινωνικό κραχ.

Το δεύτερο στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψη προέρχεται από τις δικές σας υπηρεσίες και συγκεκριμένα από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη κατοικούν οι φτωχότεροι, βάσει των φορολογικών δηλώσεών τους, Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες.

Το τρίτο και αντικειμενικά μη αμφισβητήσιμο στοιχείο σχετίζεται με την γεωγραφία της Περιφέρειας καθώς είναι η Βορειότερη και με περιοχές στις οποίες στατιστικά επικρατούν οι χαμηλότερες θερμοκρασίες πανελλαδικά (Κάτω Νευροκόπι).

Κύριε Υπουργέ

Τα παραπάνω στοιχεία μαρτυρούν αδιάψευστα την δραματική πραγματικότητα που ζουν πολλοί κάτοικοι της Περιφέρειας μας πολλοί εκ των οποίων αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν έστω και στοιχειωδώς στις εν πολλοίς άδικες φορολογικές επιβαρύνσεις των τελευταίων ετών.

Πολλοί δε συμπολίτες μου έχουν ήδη εγκαταλείψει την ιδέα θέρμανσης με πετρέλαιο και αναζητούν άλλες πηγές προκειμένου να καταφέρουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του βαρύτατου και διαρκούς, όπως ο περσινός, χειμώνα.

Η εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο αποτελεί για την Περιφέρειά μας ένα τεράστιο και εν πολλοίς ανυπέρβλητο εμπόδιο που και εγώ ο ίδιος αδυνατώ ακόμη και σε διανοητικό επίπεδο να αντιληφθώ πως θα ξεπεραστεί.

Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας και αναγνωρίζοντας την εθνική προσπάθεια ζητώ να λάβετε πολύ σοβαρά υπόψη σας τα παραπάνω στοιχεία και να προχωρήσετε σε γενναίες επιδοματικού τύπου πρόνοιες για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Και τούτο γιατί ποια η χρεία μίας πολιτικής που θα δώσει στατιστικούς καρπούς και παράλληλα θα καταρρακώσει την αξιοπρέπεια των πολιτών και θα περιθωριοποιήσει περεταίρω την ανθρώπινη ζωή;

Η επιστολή μου αυτή είναι κραυγή αγωνίας των συμπολιτών μου που συνεισφέρουν αγόγγυστα στην εθνική προσπάθεια και πολύ συχνά νιώθουν να τοποθετούνται στο απόλυτο περιθώριο των πολιτικών επιλογών της κεντρικής εξουσίας.

Βέβαιος ότι η Περιφέρεια δεν θα αδικηθεί για μία ακόμη φορά σας ευχαριστώ και αναμένω τις κοινωνικά αλληλέγγυες πρωτοβουλίες σας.

Με εκτίμηση

Ο Περιφερειάρχης

Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης

Αριστείδης Γιαννακίδης».

 

 

Διαβάστε επίσης