• 12 Μαΐου 2024,

Η αντιφατική & παράνομη κίνηση του ΟΛΚ δικαίωσε το δήμο Καβάλας για την απαλλοτρίωση στο λιμάνι

 Η αντιφατική & παράνομη κίνηση του ΟΛΚ  δικαίωσε το δήμο Καβάλας για την απαλλοτρίωση στο λιμάνι

Ο Δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής, ο πρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑΣ Στέλιος Σχοινάκης, ο αντιδήμαρχος τεχνικών Θόδωρος Μουριάδης και η δικηγόρος Βούλα Καρκαλέτσου παραχώρησαν  συνέντευξη τύπου με αφορμή την απόφαση του Εφετείου Θράκης βάσει της οποίας δικαιώνονται οι απαιτήσεις του δήμου εις βάρος του ΟΛΚ για την απαλλοτρίωση της εκτάσεως του Εσκή Καπού.

Η ιστορία τραβά εδώ και χρόνια. Ο δήμος την πάλεψε με προσήλωση κι ακολουθώντας τη νόμιμη οδό, κυρίως με μέγιστη αποφασιστικότητα προς όφελος των πολιτών. Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στους ικανούς συμπαραστάτες, όπως το δικηγορικό γραφείο της Βούλας Καρκαλέτσου και σε όλο το προσωπικό της πρώην ΔΑΝΕΚ και νυν ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑΣ, αλλά και σε όλους τους αντιδημάρχους που έδωσαν μάχη για τα τοπικά συμφέροντα.

Η Καβάλα προσδοκά να λειτουργήσει επιτέλους ένα μεγάλο λιμάνι – εμπορική πύλη εισόδου και εξόδου. Η λειτουργία ενός ανάλογου λιμανιού θα ισοδυναμεί με ένα τεράστιο αναπτυξιακό πόλο για όλη την περιοχή. Το 1989 ο τότε δήμαρχος Λευτέρης Αθανασιάδης και το τότε δημοτικό συμβούλιο παραχώρησαν την επίμαχη έκταση για τη δημιουργία ενός μεγάλου λιμανιού. Έκτοτε όλες οι διοικήσεις του δήμου στήριξαν την ιδέα, ενώ ο πρώην δήμαρχος Στάθης Εριφυλλίδης είχε την προνοητικότητα να «προικοδοτήσει» τη μεγαλύτερη δημοτική επιχείρηση με την έκταση του Εσκή Καπού.

Ο Δήμαρχος υπενθύμισε ότι η τεράστια περιοχή δεν ήταν καταγεγραμμένη στο κτηματολόγιο, κάτι που έσπευσε να διορθώσει η διοίκηση Σιμιτσή. Αποτυπώθηκε η περιοχή και δρομολογήθηκαν όλες οι ενέργειες για την αποζημίωση της απαλλοτριώσεως των 75 στρεμμάτων. Ο μόνος που θα μπορούσε να κρίνει τη νόμιμη αποζημίωση ήταν το δικαστήριο και γι’ αυτό ο δήμος προσέφυγε στη δικαιοσύνη. Πρωτόδικα, το 2010 η απόφαση ήταν υπέρ του δήμου και εις βάρος του ΟΛΚ, που καλούνταν να καταβάλει αποζημίωση ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ. Στη συνεχεία συνέβησαν «σκηνές απείρου κάλους», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Σιμιτσής, αφήνοντας αιχμές κατά της προηγούμενης διοικήσεως του ΟΛΚ. Η έκταση της απαλλοτριώσεως αναίτια κι επιπόλαια μειώθηκε από 75 σε 18 στρέμματα, στη συνέχεια το δημοτικό συμβούλιο ομόφωνα αντέδρασε και έκρινε ως παράνομη και βλαπτική για τα τοπικά συμφέροντα την αλλαγή της αποφάσεως. Ο κ. Σιμιτσής αναρωτήθηκε για ποιο λόγο υπήρξε τόσο πεισματική εμμονή του πρώην προέδρου σε μια εσφαλμένη απόφαση.

Σήμερα όμως υπάρχει η τελεσίδικη απόφαση του Εφετείου Θράκης, που κάνει λόγο για την αντιφατική στάση του ΟΛΚ και για το πλήγμα εις βάρος του νέου λιμανιού, εξαιτίας της επιλογής να επιστραφεί η επίμαχη έκταση. Ταμειακά διαθέσιμα έχει ο ΟΛΚ, κατά την άποψη του δικαστηρίου, άρα οφείλει να καταβάλει το ποσό. ΟΛΚ και δημόσιο επιχείρησαν να επιστρέψουν στο δήμο μια εντελώς άχρηστη έκταση, ένα οικόπεδο το οποίο πριν είχαν «ξεζουμίσει».

Ακολουθώντας την παράδοση του αείμνηστου Λευτέρη Αθανασιάδη και του προκατόχου του Στάθη Εριφυλλίδη, ο Δήμαρχος συνεχίζει να στηρίζει την ολοκλήρωση και λειτουργία του καβαλιώτικου λιμανιού. Ενώ ο ΟΛΚ που κρατά περιφραγμένη την έκταση των 56 στρεμμάτων, πρέπει να αποκαταστήσει το παράνομο λατομείο που δημιουργήθηκε, οφείλει να καταβάλει και το ποσό της αποζημιώσεως χωρίς ο δήμος να έχει την παραμικρή υποχρέωση. Όλα αυτά δε σημαίνουν ότι ο δήμος δε θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό του ΟΛΚ για την αποπεράτωση των έργων του λιμανιού Φίλιππος Β’. Κανείς δε μπορεί να προβλέψει πότε το ποσό της αποζημιώσεως θα καταβληθεί στο δήμο, προκειμένου να αξιοποιηθεί για επενδύσεις προς όφελος των δημοτών.

Ο ΟΛΚ είναι ήδη ενήμερος για την απόφαση του δικαστηρίου από το νομικό του σύμβουλο. Αγώνας δρόμου επιβάλλεται πλέον εκ μέρους του οργανισμού για την εξασφάλιση του ποσού και την αποκατάσταση του λατομείου των αδρανών υλικών που λειτουργούσε παράνομα. Η απόφαση είναι τελεσίδικη και άμεσα η έκταση θα μεταγραφεί στο υποθηκοφυλακείο, ξεκαθάρισε η Βούλα Καρκαλέτσου. Μέρος του ποσού, όταν θα εκταμιευθεί από το δήμο, προορίζεται για τη δημιουργία ταμείου το οποίο θα στηρίζει οικονομικά τους έχοντες ανάγκη πολίτες και η διαχείρισή του θα γίνεται από επιτροπή στην οποία μάλλον θα προΐσταται ο εκάστοτε Σεβασμιότατος Μητροπολίτης. Άλλο μέρος του ποσού θα δαπανηθεί για αναπτυξιακά έργα κι επενδύσεις που θα δημιουργήσουν πλεόνασμα προς χάρη των πολιτών. Ανταλλαγή σε «είδος», είτε με άλλη έκταση είτε με κτίρια, θα εξετάσει η διοίκηση αρκεί η πρόταση να είναι συμφέρουσα.

Επειδή ακούστηκαν φήμες για «αντίποινα» του ΟΛΚ εις βάρος του δήμου, όπως κάποιο ενοίκιο που θα ζητηθεί για το χώρο της λαϊκής αγοράς ή αύξηση των τελών στα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων της παραλιακής ζώνης, ρωτήθηκε σχετικά ο κ. Σιμιτσής κι απάντησε ότι τίποτε παρόμοιο δεν υπήρξε στη διάρκεια επαφής του με τον πρόεδρο Χρήστο Ηλιάδη. Εκτός εάν οι φήμες προέκυψαν από τους υπαλλήλους του οργανισμού. Πάντως ο Δήμαρχος μίλησε για αντικαβαλιώτες που με τις λάθος κινήσεις τους προκάλεσαν αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην υπόθεση και φυσικά εις βάρος της πόλης. Ο ΟΛΚ βεβαίως και είναι ελεύθερος να προσφύγει στον Άρειο Πάγο.

 

 

Διαβάστε επίσης