• 19 Μαΐου 2024,

Η ΕΝ.ACT.AE μαζεύει τα σκουπίδια σε Ελευθερές και Ορφανό

 Η ΕΝ.ACT.AE μαζεύει τα σκουπίδια σε Ελευθερές και Ορφανό

Νωρίς χθες το πρωί συνεδρίασε στην Ελευθερούπολη με παρόντα όλα τα μέλη της και τον δήμαρχο Φίλιππο Αναστασιάδη, η οικονομική επιτροπή του Δήμου Παγγαίου. Πάρθηκε κατά πλειοψηφία η τελική απόφαση για το έργο της αποκομιδής απορριμμάτων από ιδιώτη και το πλύσιμο των κάδων στην δημοτική ενότητα Ελευθερών και στη δημοτική ενότητα Ορφανού.

Και τα δύο έργα ανέλαβε με έκπτωση περίπου 20% η εταιρία που εδρεύει στα Ιωάννινα ΕΝ.ACT.AE.

Πρόεδρος της εταιρίας είναι ο κ. Σπύρος Λόλης. Στην τελική φάση του διαγωνισμού έπεσε και η εταιρία του κ. Χριστόφορου Καιρίδη που προσέφερε όμως μικρότερη έκπτωση, κάτω από το 20%.

Αρχικά στο διαγωνισμό είχαν καταθέσει προτάσεις 4 εταιρίες. Δύο αποκλείστηκαν κατά τον έλεγχο των δικαιολογητικών.

Ο Δήμος Παγγαίου επιθυμεί τώρα να υπογράψει σύμβαση όσο πιο γρήγορα γίνεται ώστε τα απορρίμματα και το πλύσιμο των κάδων στον πρώην δήμο Ελευθερών και στον πρώην δήμο Ορφανού να γίνονται από ιδιώτες από την 1η Ιουνίου.

Ο στόχος θεωρείται εφικτός καθώς μάλλον δεν θα χρειαστεί έγκριση επί της απόφασης της οικονομικής επιτροπής.

Στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής δήλωσαν την παρουσία τους μόνο οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, δηλαδή ο Βασίλης Ξουλόγης, ο κ. Καλλινικίδης και ο κ. Μαραγκόζης.

«Πετύχαμε καταπληκτικές τιμές» σχολιάζει η διοίκηση του Δήμου Παγγαίου εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την εξέλιξη της διαδικασίας, καθώς είναι έτοιμη με τους ιδιώτες με τους οποίους θα συνεργαστεί να εξυπηρετήσει τις περιοχές με πολύ τουρισμό, στον πρώην δήμο Ελευθερών και στον πρώην δήμο Ορφανού. Περιοχές που θα έπρεπε να τις εξυπηρετήσει αν δεν επέλεγε την οδό του ιδιώτη, με εποχιακό προσωπικό που είναι αμφίβολο αν θα προλάβαινε να προσλάβει.

Όλοι συμφωνούν ότι πρόκειται για μια δοκιμή η οποία αν πετύχει είναι σίγουρο ότι θα επαναληφθεί και του χρόνου. Θα επαναλαμβάνεται δε όσο το κράτος θα συνεχίζει να μην επιτρέπει στους δήμους να κάνουν άνετα, εύκολα, γρήγορα πρόσληψη μόνιμου και εποχιακού προσωπικού.

Ποια είναι όμως η ετιαρία ΕΝ.ACT.AE; Από την ιστοσελίδα της ξεχωρίσαμε το ακόλουθο κείμενο:

 

Η ENACT δραστηριοποιείται στον τομέα διαχείρισης αποβλήτων. Η εταιρία σεβόμενη απόλυτα την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη, επενδύει σε νέο εξοπλισμό και τεχνολογίες, λαμβάνοντας ενεργό ρόλο στην προσπάθεια βελτίωσης περιβαλλοντικών αποδόσεων. Παρέχει αναβαθμισμένες υπηρεσίες διαχείρισης απορριμμάτων, ώστε να εξασφαλίζεται ένα υψηλό επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Η δραστηριότητα της εταιρίας επικεντρώνεται κυρίως στους παρακάτω κλάδους: Διαχείριση Απορριμμάτων (Αποκομιδή, Συλλογή, Μεταφορά, Προσωρινή αποθήκευση, Επεξεργασία, Διάθεση και Ανακύκλωση Αστικών- Βιομηχανικών – Εμπορικών απορριμμάτων). Διαχείριση και Ανακύκλωση οργανικών υλών, ακατάλληλων προς κατανάλωση τροφίμων, αποβλήτων από εγκαταστάσεις επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, γεωργικών και κτηνοτροφικών αποβλήτων. Λειτουργία και διαχείριση Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (Κ.Δ.Α.Υ), Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων-Υπολειμμάτων(Χ.Υ.Τ.Α- Χ.Υ.Τ.Υ). Κατασκευή και Λειτουργία Μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων και εγκαταστάσεων διάθεσης αποβλήτων. Διαχείριση απορριμμάτων με σκοπό την Παραγωγή Ενέργειας. Παραγωγή Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Παραγωγή υγρών βιοκαυσίμων, ενέργεια από βιομάζα. Παραγωγή κομπόστ από οργανικές ύλες και απόβλητα.Μελέτη, εγκατάσταση και διαχείριση Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων(Σ.Μ.Α). Εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων υλικών συσκευασίας με ατομικό σύστημα ή συμμετοχή σε συλλογικό. Συνεργασία με τα Συστήματα Εναλλακτικής διαχείρισης Αποβλήτων (συλλογή και μεταφορά υλικών συσκευασίας ,ελαστικών, ηλεκτρικών και ηλεκτρικών συσκευών, μπαταριών, μεταχειρισμένων ελαίων, οχημάτων τέλους ζωής). Παροχή συμβουλών, υπηρεσιών και εκπόνηση μελετών σε θέματα σχεδιασμού, ανάπτυξης και χρηματοδότησης συστημάτων ορθολογικής διαχείρισης στερεών αποβλήτων, ανακύκλωσης και ανάκτησης πρώτων υλών.

 

Διαβάστε επίσης