• 7 Μαΐου 2024,

«Η κρίση κλείνει τα μαγαζιά μας»

 «Η κρίση κλείνει τα μαγαζιά μας»

Γενική συνέλευση θα πραγματοποιήσει το αργότερο αρχές Φεβρουαρίου, το σωματείο Καφεζυθοπωλών Καβάλας. Αυτό ανακοίνωσε χθες στην εφημερίδα μας, ο πρόεδρος Παναγιώτης Βασιλούδης. Συμπλήρωσε όμως ότι η κρίση κλείνει ήδη καφετέριες, ταβέρνες, σνακ μπαρ, στην Καβάλα κι αν δεν αλλάξουν τα δεδομένα – είπε – ότι θα κλείσουν κι άλλα καταστήματα.

Ως παράδειγμα ο κ. Βασιλούδης έφερε την παραλιακή οδό όπου μέσα σε λίγες ημέρες έκλεισαν δύο καφετέριες και όπως ισχυρίζεται είναι έτοιμη να κλείσει στην ίδια περιοχή μία ακόμη.

Για τον Παναγιώτη Βασιλούδη κρίσιμο σημείο της υπόθεσης είναι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Λέει στην εφημερίδα μας ότι η μείωση πρέπει να γίνει γρήγορα, σε ποσοστό 10%, όπως ήταν η αρχική υπόσχεση – δέσμευση του πρωθυπουργού. Απορρίπτει το ενδεχόμενο η μείωση να γίνει αργότερα ή να είναι μικρότερη σε ποσοστό από 10%. Ειδικότερα ο Παν. Βασιλούδης είπε στην εφημερίδα μας, τα ακόλουθα:

 

ΕΡ: Κύριε πρόεδρε, φημολογείται ότι εντός του έτους θα μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση, τι γνωρίζετε επ αυτού;

ΑΠ: «Αυτό το ακούμε από την πρώτη στιγμή που σχηματίστηκε αυτή η κυβέρνηση. Η πρώτη απόφαση που πήρε αρμόδιος υπουργός είπε ότι άμεσα θα κατεβεί το ΦΠΑ από 23% θα γίνει 13%. Εν τω μεταξύ περιμένουμε εδώ και μήνες και συγκεκριμένα έξι – επτά μήνες και περιμένουμε και τώρα, γιατί και πάλι ακούσαμε ότι θα γίνει αυτή η μείωση. Το περιμένουμε αλλά εγώ μετά από όλα αυτά που συμβαίνουν… δεν το πιστεύω. Το περιμένουμε κι αν τυχόν και δε γίνει άμεσα αυτό το πράγμα, θα έχουμε φοβάμαι κι άλλο κλείσιμο μαγαζιών… Ήδη ξεκίνησαν να κλείνουν ορισμένα».

ΕΡ: Εάν μειωθεί το ΦΠΑ από το 23%, στο 17, στο 18%;

ΑΠ: «Κάτι τέτοιο δε θα το δεχτούμε, γιατί εμείς αυτή τη στιγμή θέλουμε να γίνει όπως παλιά. Μόνο με μία πτώση του ΦΠΑ στο μισό, θα μπορέσουμε να κρατήσουμε σε λειτουργία τα μαγαζιά. Εάν δεν κατέβει το ΦΠΑ τα μαγαζιά θ΄ αρχίσουν να κλείνουνε το ένα πίσω από το άλλο».

ΕΡ: Εσείς θέλετε μείωση του ΦΠΑ από το 23 στο 10%;

ΑΠ: «Στο 13%… εάν μπορεί και πιο κάτω, γιατί με μείωση της τάξεως της μίας ή των δύο μονάδων, δεν κάνουμε τίποτα, είναι σαν τη μύγα μες στο γάλα. Δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο… καλύτερα να το αφήσουν όπως είναι, παρά να μας κοροϊδεύουν».

ΕΡ: Κλείνουν αυτή τη στιγμή μαγαζιά, καφετέριες, εστιατόρια κ.λ.π.;

ΑΠ: «Βεβαίως και κλείνουν. Εδώ στην παραλία έχουνε κλείσει δύο καφετέριες. Ετοιμάζεται και 3η να κλείσει. Πολλά συνοικιακά μαγαζιά, καφενεδάκια μικρά και κάτι σνακ μπαρ μικρά τα οποία δε μπορούσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις. Θα πρέπει όλοι να το καταλάβουμε, αυτή τη στιγμή τα έξοδα είναι πάρα πολλά σ΄ ένα μαγαζί υγειονομικού ενδιαφέροντος… Από πού να ξεκινήσουμε από τα πεζοδρόμια, από το ΦΠΑ,.. άσε που δε μπορεί κανένας να πληρώσει το ΦΠΑ με αυτό το 23%.

Όταν το ΦΠΑ ήταν 13% οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πληρώνανε το 80%. Τώρα αυτή τη στιγμή που έγινε 23% δεν πληρώνει ούτε το 20%».

 

Διαβάστε επίσης