• 5 Μαΐου 2024,

Θα τιμωρηθούν όσοι κάψουν καλαμιές

 Θα τιμωρηθούν όσοι κάψουν καλαμιές

Πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, στην Καβάλα, 3η σύσκεψη με θέμα τις ενέργειες των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών, προκειμένου οι αγρότες στα τενάγη των Φιλίππων, να μην ανάψουν φωτιές και να μην κάψουν τις καλαμιές στα χωράφια τους.

Σ΄ αυτήν τη σύσκεψη κατέληξε σε θετικό απολογισμό όλων όσων έγιναν μέχρι τώρα, έλαβαν μέρος ο πρόεδρος του τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας Του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, Ζαφείρης Μυστακίδης, ο αντιδήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Παπαδόπουλος, αντιδήμαρχος από το Δοξάτο μαζί με γεωπόνο του Δήμου Δοξάτου, εκπρόσωπος του Δήμου Παγγαίου, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από την Ελευθερούπολη, την Καβάλα, τη Δράμα, το Δοξάτο. Παρών ήταν επίσης κι ο αντιπεριφερειάρχης Αρχέλαος Γρανάς, μαζί με τον υπηρεσιακό παράγοντα Λεωνίδα Καστανά, αλλά κι εκπρόσωπος του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Στη συζήτηση που έγινε διαπιστώθηκαν δύο πράγματα. Μέχρι τώρα όλες οι ενέργειες που έγιναν είχανε αποτέλεσμα, έστω κι αν κάποιοι αγρότες έβαλαν φωτιά κι έκαψαν τα χωράφια τους.

Οι περιπτώσεις αυτές είναι περιορισμένες, έχουνε όλες καταγραφεί αρμοδίως, προκειμένου οι αγρότες που έβαλαν φωτιά στα χωράφια τους, να υποστούν τις προβλέπομενες συνέπειες.

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι η όλη προσπάθεια που άρχισε το περασμένο καλοκαίρι, θα κριθεί από δω και πέρα καθώς ο Νοέμβριος είναι ο μήνας που ως επί το πλείστον παρατηρείται το φαινόμενο της καύσης των καλαμιών.

Ο Ζαφείρης Μυστακίδης είπε κατά την έναρξη της σύσκεψης: «Συναντιόμαστε σήμερα για να κάνουμε μία αποτίμηση των έως τώρα ενεργειών μας. Έχουμε σημαντική στήριξη από την πυροσβεστική υπηρεσία. Εκτός από τις ημερίδες που οργανώσαμε υπάρχει προβολή από τα μέσα ενημέρωσης, αλλά και διανομή εντύπων στους αγρότες. Είμαστε και πρέπει να παραμείνουμε συντονισμένοι, γιατί από δω και πέρα, θ΄αντιμετωπίσουμε πιθανώς ένταση του φαινομένου. Εμείς καταγράψαμε τις πρώτες καμένες εκτάσεις, συντάξαμε σχετικό καταγγελτικό έγγραφο που απευθύναμε στον ΟΠΕΚΕΠΕ και την πυροσβεστική υπυρεσία. Αυτοί που αναφέρονται συγκεκριμένα ότι έβαλαν φωτιά και έκαψαν τις καλαμιές στα χωράφια τους, μπαίνουν αυτόματα σε καθεστώς καραντίνας. Από τη μια είναι κρίμα να χαθούνε επιδοτήσεις, από την άλλη το κάψιμο των καλαμιών είναι θέμα δημόσιας υγείας. Ένα έχω να σας πω ότι θα παρακολουθήσουμε την πορεία της καταγγελίας μας».

Ο αντιπεριφερειάρχης Αρχ. Γρανάς, συμφώνησε ότι έγιναν με τη συνδρομή και της περιφερειακής ενότητας Καβάλας, συνεχείς ενημερώσεις των αγροτών. «Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Από δω και πέρα δεν υπάρχουνε δικαιολογίες», είπε ο Αρχ. Γρανάς, που ζήτησε όποτε γίνονται καταγγελίες αγροτών που καίνε τα χωράφια τους, αυτές να είναι πολύ συγκεκριμένες, με αξιόπιστα στοιχεία.

Εκπρόσωποι της πυροσβεστικής υπηρεσίας παρατήρησαν ότι εάν τα στοιχεία δεν είναι συγκεκριμένα κι αξιόπιστα, τότε οι αγρότες που θα οδηγηθούν στο δικαστήριο είναι πιθανό να αθωωθούν. Η Π.Υ. ζήτησε να έχει στη διάθεσή της στοιχεία και κυρίως χάρτες της περιοχής, για να μπορεί να γνωρίζει ποιο χωράφι καίγεται και σε ποιον ανήκει.

Η συζήτηση κράτησε αρκετή ώρα. Εξετάστηκαν ακόμη και λεπτομέρειες της διαδικασίας που ξεκινά αυτή την περίοδο, καθώς όπως φαίνεται αυτοί που μπήκαν στο χορό χορεύουν καλά, γιατί όχι μόνο έστειλαν μήνυμα να μην καούν καλαμιές στην περιοχή των αγροτικών εκτάσεων στα τενάγη των Φιλίππων, αλλά είναι παρόντες κάθε μέρα, όλο το 24ωρο στην ίδια περιοχή και παρακολουθούν την κατάσταση.

 

 

 

Διαβάστε επίσης