Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν οι δύο κανονισμοί στο τοπικό συμβούλιο

 Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν οι δύο κανονισμοί στο τοπικό συμβούλιο

Από τη συνεδρίαση της τοπικής κοινότητας Καβάλας πέρασαν χθες- εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία- οι νέοι κανονισμοί, για τη λειτουργία των περιπτέρων και των πεζόδρομων. Εξ αυτού του λόγου η χθεσινή συνεδρίαση της τοπικής κοινότητας διήρκεσε περισσότερο από το συνηθισμένο, έγινε παρουσία της Δημάρχου (για μικρό χρονικό διάστημα) και της συμβούλου της κ. Τιτίκας Λαζαρίδου. Η κ. Λαζαρίδου ουσιαστικά εισηγήθηκε και τους δύο κανονισμούς, τους εξήγησε στα μέλη του συμβουλίου, απάντησε στις ερωτήσεις που υποβλήθηκαν. Η ίδια συνεδρίαση έγινε παρουσία τριών εκπροσώπων του νομαρχιακού συλλόγου ΑμΕΑ. Ο πρόεδρος του συλλόγου Μάκης Κρεμμύδας έλαβε μέρος στη διαβούλευση που προηγήθηκε για τους πεζόδρομους, στη διάρκεια της συνεδρίασης επέμενε στη τήρηση της νομιμότητας. Ζήτησε και ζητά έναν κανονισμό που θα υιοθετεί όλη την υφιστάμενη νομοθεσία.

Η συζήτηση για τον κανονισμό των περιπτέρων ήταν (για διάφορους λόγους) πιο αναλυτική. Η κ. Λαζαρίδου αναγνώρισε ότι για τον συγκεκριμένο κανονισμό δεν έγινε καμιά διαβούλευση. Η πρόεδρος του συμβουλίου Φωτεινή Κόγια απάντησε ότι η διαβούλευση θα γίνει μετά την έγκριση του κανονισμού από το Δημοτικό Συμβούλιο! Σύμφωνα με την κ. Λαζαρίδου ο κανονισμός για τα περίπτερα αναφέρεται σε όλη την πρόσφατη νομοθεσία, η οποία μεταξύ των άλλων μεταφέρει την πλήρη αρμοδιότητα για αυτά στην τοπική αυτοδιοίκηση. Πρόκειται για τον νόμο 4257 του 2014. Σύμφωνα με την κ. Λαζαρίδου το θέμα των περιπτέρων «ανοίγει» στο σύνολο του, ωστόσο η χωροθέτηση των 50 περίπου περιπτέρων στην Καβάλα θα εξεταστεί στο προσεχές μέλλον. Ο Δήμος Καβάλας περιμένει την γνώμη για τη θέση κάθε περιπτέρου από την Αστυνομική Διεύθυνση. Έχει προηγηθεί αποτύπωση και καταγραφή όλων των περιπτέρων. «Αυτό που ενοχλεί δεν είναι το κουβούκλιο του περιπτέρου αλλά το άπλωμα» είπε η κ. Λαζαρίδου.

Διαβάζοντας τα άρθρα του κανονισμού επέμενε στα ακόλουθα σημεία: Μέγιστο μήκος 1, 70 μέτρα. Μέγιστο πλάτος 1,5 μέτρα. Μέγιστο ύψος 2,8 μέτρα. Όροι για την τέντα (πρέπει να στηρίζεται στο κουβούκλιο κτλ), ανάπτυξη ανεμοφρακτών μόνο σε περίπτωση κακοκαιρίας, απαραίτητος ελεύθερος χώρος από το κράσπεδο πλάτους 1,5 μέτρου. Κάθε περίπτερο μπορεί να καταλαμβάνει (μαζί με τα ψυγεία) μέγιστο χώρο 8 τμ. Αν διαθέτει εφημερίδες τότε έως 12 τμ.

Η κ. Λαζαρίδου είπε επίσης ότι με την ευκαιρία θα γίνει έλεγχος σε κάθε περίπτερο για το πώς λειτουργεί, ποιος είναι ο κάτοχος της κάθε άδειας, αν την έχει νοικιάσει νόμιμα κτλ. Σε ερώτηση γιατί δεν προηγήθηκε διαβούλευση, η κ. Λαζαρίδου απάντησε: «Δεν μιλήσαμε με τους περιπτεριούχους γιατί δεν υπάρχει σωματείο. Στον κανονισμό άλλωστε περιλαμβάνουμε όλα όσα υπάρχουν στο νέο νόμο κι ισχύουν έτσι κι αλλιώς» απάντησε. Ο Παύλος Χαβιαρόπουλος ψήφισε αρνητικά γιατί δεν ενημερώθηκαν οι περιπτεριούχοι. Αρνητικά ψήφισε η κ. Τσάλκου και ο κ. Τ. Βελισσάρης. Ο τελευταίος είπε: «Πρώτα πρώτα δεν έγινε διαβούλευση. Ο κανονισμός διατηρεί τα περίπτερα σούπερ μάρκετ». Τόσο ο κ. Βελισσάρης όσο και ο κ. Κρεμμύδας των ΑμΕΑ ζήτησαν τα περίπτερα να μετακινηθούν από τα πεζοδρόμια, στις πρασιές. Τα μέλη του συμβουλίου Τσάρας και Γεωργιάδου ψήφισαν υπέρ του κανονισμού με την προϋπόθεση να δοθεί χρόνος προσαρμογής σε όσους σήμερα τα λειτουργούν. Υπέρ του κανονισμού ψήφισαν ο κ. Καρύπογλου (παράταξη Βέρρου), ο κ. Μακρής (παράταξη Παππά). Η εκπρόσωπος του κ. Μάκη Παπαδόπουλου απουσίαζε από τη συνεδρίαση.

Σε ερώτηση μέλους του τοπικού συμβουλίου για το περίπτερο πώλησης εφημερίδων στην Κεντρική Πλατεία, η κ. Λαζαρίδου απάντησε ότι αυτό διαθέτει άδεια καταστήματος κι όχι περιπτέρου.

Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό ο χώρος κάθε περιπτέρου θα ορίζεται από την δημοτική υπηρεσία με κίτρινη γραμμή στο έδαφος. Το ίδιο προβλέπει ο κανονισμός για τους πεζόδρομους ως προς τα τραπεζοκαθίσματα.

Πεζόδρομοι

Αμέσως μετά την απόφαση για τον κανονισμό των περιπτέρων συζητήθηκε το θέμα του κανονισμού των πεζόδρομων. Η κ. Τσάλκου αποχώρησε από τη συνεδρίαση δηλώνοντας ότι ψηφίζει παρούσα. Ο κ. Χαβιαρόπουλος αποχώρησε επίσης δηλώνοντας ότι είναι αρνητικός.

Η κ. Λαζαρίδου είπε ότι εκτός από τα γενικά του κανονισμού θα υπάρξουν συμπληρωματικές αποφάσεις για κάθε πεζόδρομο χωριστά. Αργότερα είπε ότι θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των χρηματαποστολών στην Τράπεζα της Ελλάδας. Είπε επίσης τα ακόλουθα: «Στηριχθήκαμε στον κανονισμό που ψήφισε το δημοτικό συμβούλιο το 2014. Σε κάθε πεζόδρομο πρέπει να υπάρχει ελεύθερος χώρος 3,5 μέτρων για οχήματα έκτακτης ανάγκης. Υπάρχει πρόβλεψη σκίασης των χώρων που χρησιμοποιούν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος υπό όρους. Χωρίς κατακόρυφα στηρίγματα. Οι υαλόφραχτες πρέπει να έχουν μέγιστο ύψος 1,70 μέτρα, να μην υπάρχουν και στις 4 πλευρές. Φυσικά δεν επιτρέπεται καμιά μόνιμη κατασκευή». Σε αυτό το σημείο της συνεδρίασης μπήκε στην αίθουσα και η Δήμαρχος που σχολίασε για τον κανονισμό: «Έχει λογική. Είναι υπέρ και των πεζών και των καταστημάτων». Συμφωνήθηκε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν τραπεζοκαθίσματα στη συνέχεια διαβάσεων, ο κ. Τσάρας πρότεινε κι έγινε δεκτό να απαγορευτεί η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων πάνω σε γκαζόν ή γρασίδι κτλ.

Ο κ. Κρεμμύδας έθεσε απορία ως προς την όδευση τυφλών. Πρέπει να είναι 0,50 εκατοστά από την οικοδομική γραμμή – είπε- κι έτσι ρώτησε πόσο μπορεί να ισχύει αυτό όταν σε αυτή την απόσταση συνήθως υπάρχουν τραπεζοκαθίσματα. Στην ψηφοφορία που ακολούθησε υπέρ του κανονισμού ψήφισαν όλοι οι παρόντες εκτός του Τ. Βελισσάρη.

*Πριν την συζήτηση των κανονισμών, μετά από πρόταση του Παύλου Χαβιαρόπουλου ετέθη το θέμα της αντικατάστασης της κ. Φιλιππίδου από την Παιδόπολη. Αν και η πρόταση δεν συζητήθηκε ευρύτερα, ο κ. Χαβιαρόπουλος υποστήριξε ότι τελικά το συμβούλιο εξέδωσε ψήφισμα υπέρ της παραμονής της κ. Φιλιππίδου.

*Σήμερα το πρωί για τους δύο κανονισμούς θα συνεδριάσει η Δημοτική Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ενώ θα δώσει συνέντευξη τύπου η κ. Δήμαρχος.

 

 

 

Διαβάστε επίσης