• 7 Μαΐου 2024,

Μάλλον ήταν δημοτικό έργο

 Μάλλον ήταν δημοτικό έργο

Αρκετή ώρα ασχολήθηκε χθες το Τριμελές Καβάλας με μια υπόθεση από την Ποταμιά της Θάσου που δικάζονταν μετά από έφεση. Επρόκειτο για ένα έργο που τελικά μάλλον αποδείχθηκε ότι ήταν δημοτικό έργο το οποίο έγινε το 2010 πριν τις δημοτικές εκλογές εις βάρος όμως παρακείμενης ιδιοκτησίας.

Κατηγορούμενοι ήταν ο τότε πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ποταμιάς κ. Αυγερινός και ο τότε αντιπρόεδρος κ. Μπραστιανός. Βάσει του κατηγορητηρίου στο τέλος του καλοκαιριού του 2010 κι ενώ ήταν κοντά οι δημοτικές εκλογές, οι δύο εκπρόσωποι του τοπικού συμβουλίου, επέβλεψαν διαμόρφωση χώρου και ασφαλτόστρωση πάρκινγκ κοντά στο κέντρο του χωριού Ποταμιά. Από τις εργασίες που έγιναν ξηλώθηκαν δύο πάσσαλοι παρακείμενης ιδιοκτησίας, όπως επίσης κόπηκε και μια καρυδιά ετών. Οι ιδιοκτήτες της παρακείμενης κατοικίας στην αυλή της οποίας ήταν η καρυδιά στο όριο της ιδιοκτησίας οι πάσσαλοι, έκαναν μήνυση στον κ. Αυγερινό και στον κ. Μπραστιανό που πρωτόδικα καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 6 και 7 μηνών. Η αρχική κατηγορία αφορούσε ηθική αυτουργία σε φθορά ξένης περιουσίας.

Χθες όμως η υπεράσπιση παρουσίασε έγγραφο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Θάσου, βάσει του οποίου οι εργασίες που έγιναν εντάσσονταν σε ένα γενικότερο έργο αλλαγών στο κέντρο της Ποταμιάς. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρώτη δίκη όχι μόνο δεν παρουσιάστηκε αυτό το έγγραφο, αλλά τότε όπως και χθες παρουσιάστηκαν έγγραφα της ίδιας τεχνικής υπηρεσίας του ίδιου Δήμου με εντελώς αντίθετο περιεχόμενο. Δηλαδή η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Θάσου παρουσίασε από τη μια έγγραφο όπου κανένα έργο δεν εκτελούνταν στην Ποταμιά πολύ περισσότερο το συγκεκριμένο, από την άλλη αντίγραφο μελέτης με ημερομηνία του 2005 ενός έργου που περιελάμβανε και τη διαμόρφωση του χώρου στάθμευσης.

Η δίκη άρχισε με την κατάθεση γυναίκας εκ των ιδιοκτητών του οικοπέδου, μέσα στο οποίο επεκτάθηκε το δημοτικό έργο. Υποστήριξε ότι για το έργο ρίχτηκαν δύο πάσσαλοι που ήταν και το όριο της ιδιοκτησίας της, κόπηκε μία καρυδιά, και στη συνέχεια στην αυλή του σπιτιού πετάχτηκαν μπάζα.

«Μπήκαν σε δική μου ιδιοκτησία και δεν με ειδοποίησαν», είπε η μάρτυρας και μηνύτρια, που υπολόγισε στα 600 ευρώ περίπου την αξία της καρυδιάς και 150 περίπου ευρώ την αξία των δύο πασσάλων.

Πριν την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας και την κατάθεση που προαναφέραμε  η υπεράσπιση κατέθεσε αίτημα αναβολής, προκειμένου η υπόθεση να εξετασθεί και από την Πολεοδομία Καβάλας. Το αίτημα απορρίφθηκε.

Η μάρτυρας είπε ότι δεν υπήρχε καμιά απόφαση του Δήμου ή του Δημοτικού Συμβουλίου Θάσου για το συγκεκριμένο έργο στην Ποταμιά, υποστήριξε επίσης ότι δεν υπήρξε καμιά απόφαση ούτε καν του Τοπικού Συμβουλίου για το συγκεκριμένο έργο. Ο αδελφός της που κατέθεσε αμέσως μετά, επανέλαβε ότι δεν είχαν καμία ειδοποίηση για το έργο και υποστήριξε ότι επανατοποθέτησε τους πασσάλους, αλλά πάλι οι κατηγορούμενοι τους έριξαν.

Μάρτυρας κατηγορίας που κατέθεσε, μέλος του Τοπικού Συμβουλίου ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρχε κανένα δημοτικό έργο αποφασισμένο και δρομολογημένο στην περιοχή.

Ο πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Ποταμιάς, σήμερα πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κ. Καράμπελος κατέθεσε μάρτυρας υπεράσπισης. Υποστήριξε τα εντελώς αντίθετα.

Παρουσίασε και αυτός την μελέτη του έργου με ημερομηνία του 2005, είπε ότι η μελέτη αυτή υπάρχει από την εποχή της Δημαρχίας Καπόλλα. «Θα παρανομούσαν οι κατηγορούμενοι αν δεν έκαναν ότι έκαναν» είπε ο κ. Καράμπελος. Περιέγραψε δε την καρυδιά ως ένα δέντρο ξεραμένο και επικίνδυνο να πέσει. Ο συνήγορος υπεράσπισης Λευτέρης Κυριακίδης έχοντας από τη μια το σχέδιο του δημοτικού έργου με την υπογραφή της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Θάσου και από την άλλη έγγραφο της ίδιας υπηρεσίας με το αντίθετο περιεχόμενο αναρωτήθηκε: «Δεν μπορώ να καταλάβω πώς η Τεχνική Υπηρεσία λέει ότι δεν υπάρχει μελέτη και έργο και μεις σήμερα σας προσκομίζουμε την μελέτη».

Στην απολογία του ο κ. Αυγερινός πρόεδρος του Τοπικού συμβουλίου, είπε ότι δημοτικό έργο υπήρχε και ήταν σε προτεραιότητα. Το πάρκινγκ που δημιουργήθηκε, είπε, προοριζόταν για τους επισκέπτες της Ποταμιάς και ήταν απαραίτητο. Είπε επίσης ότι την ώρα του περιστατικού στο σημείο υπήρχε μόνο ένας πεσμένος πάσσαλος, που τον έβαλαν στην άκρη για να τον προστατέψουν, περιέγραψε το οικόπεδο ως εστία μόλυνσης, και το σημείο στο οποίο εργάστηκε ο δήμος έξω από την συγκεκριμένη ιδιοκτησία. Είπε επίσης ότι εκείνη την ημέρα η εργασία έγινε επειδή περίσσεψε άσφαλτος από άλλο δημοτικό έργο και δημιουργήθηκε ευκαιρία να γίνει και το έργο του πάρκινγκ της Ποταμιάς. Ο κ. Μπραστιανός είπε ότι οι πάσσαλοι ήταν πεσμένοι.

Η εισαγγελέας ζήτησε να μετατραπεί σε κατηγορία σε αυτοδικία και βάσει νόμου να πάψει η ποινική δίωξη. Το Δικαστήριο δέχθηκε εν μέρει την πρόταση του Εισαγγελέα, έτσι το βασικό αδίκημα παραγράφηκε, το δεύτερο αδίκημα έθεσε την υπόθεση στο αρχείο. Με λίγα λόγια οι δύο κατηγορούμενοι έφυγαν από το Δικαστήριο σαν να αθωώθηκαν.

Άλλη υπόθεση που εξετάστηκε χθες από το Τριμελές αφορούσε τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε στην συνοικία του Προφήτη Ηλία το 2012 όταν δύο αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ επιβαίνοντες σε μοτοσικλέτα καταδίωκαν για έλεγχο οδηγό άλλης μοτοσικλέτας. Ο οδηγός κατηγορούνταν ότι για να αποφύγει τον έλεγχο, έστριψε απότομα  σε έναν από τους δρόμους του Προφήτη Ηλία, με αποτέλεσμα να εκτραπεί της πορείας της η μοτοσικλέτα των αστυνομικών κι αυτοί να τραυματιστούν. Ο ένας από τους δύο αστυνομικούς μάλιστα ταλαιπωρήθηκε με την υγεία του για χρονικό διάστημα 7 μηνών.

Η υπεράσπιση υποστήριξε ότι και οι αστυνομικοί δεν έκαναν σωστά ότι έπρεπε, επικαλέστηκαν το αποτέλεσμα της ΕΔΕ και το ότι η μοτοσικλέτα της ομάδας ΔΙΑΣ που καταδίωκε τον κατηγορούμενο δεν είχε φάρο, ούτε καν την σήμανση ότι επρόκειτο για μοτοσικλέτα της αστυνομίας. Αντίθετα παρουσίασαν τα γεγονότα οι αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στο περιστατικό. Οι συγγενείς του κατηγορούμενου δήλωσαν ότι δεν κατάλαβε ότι οι αστυνομικοί ήθελαν να του κάνουν έλεγχο γι’ αυτό συνέχιζε την πορεία του.

Την ενοχή του κατηγορούμενου ζήτησε η εισαγγελέας, η ποινή ήταν φυλάκιση 10 μηνών με αναστολή

Διαβάστε επίσης