• 18 Μαΐου 2024,

Μεσημβρινές εκτός ημερησίας ερωτήσεις – Ψηφίσματα για τον ΑΟΚ και τα Κέντρα Φύλαξης Μεταναστών

 Μεσημβρινές εκτός ημερησίας ερωτήσεις – Ψηφίσματα για τον ΑΟΚ και τα Κέντρα Φύλαξης Μεταναστών

Αγωγή στο δήμο Καβάλας κατέθεσε το Αστικό ΚΤΕΛ ζητώντας ποσό 572.000 όπου περιλαμβάνονται και ρήτρες, για τις ανείσπρακτες οφειλές του προγράμματος ΣΥΝ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ. Για το θέμα έθεσε σχετικό θέμα στην εκτός ημερησίας διατάξεως διαδικασία ο Θόδωρος Καλλιοντζής ζητώντας εξήγηση από τη διοίκηση του δήμου. Ο Δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής απάντησε πως υπήρξε συμφωνία με την τότε ΚΕΔΚΕ και το ελληνικό δημόσιο για την υλοποίηση του προγράμματος, το οποίο θα εξισορροπούσε τα επιδοτούμενα εισιτήρια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Διευκρίνισε ότι η τελευταία εκ των δόσεων δεν καταβλήθηκε. Παρά το γεγονός ότι οι υπουργοί έχουν αλλάξει, ωστόσο τα χρήματα δεν έρχονται.

Ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Σίμος Γιοβανάκης ρώτησε τη διοίκηση εάν θα κατέβαλε τα χρήματα, κίνηση που δεν μπορούσε να κάνει ο δήμος. Το γεγονός ότι θα κατέθετε αγωγή στον δήμο, θα σήμανε και την ταυτόχρονη αξίωση του δήμου να λάβει τα χρήματα από την πολιτεία. Το Αστικό ΚΤΕΛ ζήτησε και ρήτρες, αίτημα που ο Δήμαρχος ζήτησε από τον κ. Γιοβανάκη να αποσυρθεί.

Αν έχει οριστεί δικάσιμος για την υπόθεση των περίφημων σβησμένων κλήσεων της Δημοτικής Αστυνομίας, εάν έχει ζητηθεί αναβολή και από ποιον, θέλησε να μάθει ο Άρης Βέρρος από τη διοίκηση του δήμου. Ο δήμος δεν ασχολείται με το θέμα αυτό απάντησε μονολεκτικά ο Κωστής Σιμιτσής, αν και δήλωσε πως άκουσε για την αναβολή που ζητήθηκε.

Κάθετα αντίθετος δήλωσε ο Στάθης Εριφυλλίδης στη χορήγηση προέγκρισης ίδρυσης καταστήματος αναψυκτηρίου με τραπεζοκαθίσματα σε κτίσμα που βρίσκεται στο Δημοτικό Κήπο κάνοντας λόγο για το περιβαλλοντικό πρόβλημα που θα δημιουργηθεί με την τοποθέτηση διακοσίων και πλέον τραπεζοκαθισμάτων στο σημείο. Εάν επιμείνετε να ξέρετε ότι θα προσφύγω, ξεκαθάρισε ο κ. Εριφυλλίδης, αφήνοντας αιχμές για ρουσφέτι, ενώ ο κ. Καλλιοντζής σύστησε στη διοίκηση να αποσύρει το θέμα και να το επαναφέρει διαφοροποιημένο ώστε να εγκριθεί και από τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης. Το θέμα εξετάσθηκε ως έκτακτο στη μεσημβρινή συνεδρίαση της Δευτέρας και κατόπιν των τοποθετήσεων της αντιπολίτευσης, ο Δήμαρχος δέχθηκε να αποσύρει το θέμα και να το επαναφέρει σε επόμενη συνεδρίαση.

 

ΠΕΡΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΑΟΚ

Για την επίσκεψη στο γραφείο του υφυπουργού Γιάννη Ιωαννίδη έκανε λόγο ο Δήμαρχος, διευκρινίζοντας ότι εντελώς συμφεροντολογικές απόψεις επικρατούν στις ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες. Για την αποκατάσταση της περσινής αδικίας που συντελέσθηκε εις βάρος του ΑΟΚ μίλησε ο κ. Σιμιτσής, προτείνοντας την έγκριση ψηφίσματος όπου αναφέρονται τα εξής:

«Πέρυσι τέτοια εποχή, με αμφιλεγόμενες μεθόδους που δεν προκύπτουν από την αθλητική νομοθεσία, η τοπική ποδοσφαιρική ομάδα του ΑΟΚ αποκλείστηκε από όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες και υποβιβάστηκε στη Δ’ Εθνική.

Οι μεθοδεύσεις και το αποτέλεσμά τους υποβάθμισαν την αξιοπιστία του ελληνικού ποδοσφαίρου και προσέβαλαν την προσωπικότητα όλων των Καβαλιωτών.

Σήμερα, από μέρους της πολιτείας προβάλλονται διάφορες προσχηματικές δικαιολογίες ώστε να μην αποκατασταθεί το κύρος της τοπικής ομάδας, ενώ την ίδια ώρα η πολιτική και αθλητική ηγεσία κρύβονται πίσω από αόριστες και τυπολατρικές διαδικασίες.

Καλούμε την Κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες της και να υποχρεώσει τους φορείς διεξαγωγής των επαγγελματικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου να δεχθούν ισότιμα την ομάδα του ΑΟΚ στην θέση που της αξίζει».

Για τον κουρασμένο κόσμο από τις ανορθόδοξες αποφάσεις, τους αποκλεισμούς και τις αδικίες μίλησε ο Θόδωρος Καλλιοντζής, θεωρώντας χλιαρές τις μέχρι τώρα αντιδράσεις της διοίκησης του δήμου. Ο κ. Εριφυλλίδης ζήτησε να αποδοθούν ευθύνες στους προκατόχους του κ. Ιωαννίδη και μάλιστα αυτές να τις αποδώσει προσωπικά ο ίδιος ο Δήμαρχος. Έτσι το ψήφισμα υπέρ της ομάδας εγκρίθηκε ομόφωνα.

 

ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΦΥΛΑΞΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Ένα ακόμη ψήφισμα κλήθηκε να εγκρίνει χθες το δημοτικό συμβούλιο σχετικό με τη μετατροπή Σχολών Αστυφυλάκων σε Προσωρινά Κέντρα Φύλαξης Μεταναστών, όπου αναφέρονται το εξής:

«Η αιφνιδιαστική απόφαση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, χωρίς να υπάρξει νωρίτερα καμία διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, για την αυθαίρετη μεταφορά λαθρομεταναστών στις σχολές αστυφυλάκων Ξάνθης και Κομοτηνής, αποτελεί παραβίαση κάθε έννοιας δικαίου και δείχνει αδυναμία εκ μέρους της πολιτείας να διαχειριστεί σωστά ένα μείζονος σημασίας πρόβλημα για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εντελώς αυθαίρετα αποφάσισε την κατάργηση των σχολών αστυφυλάκων και τη μετατροπή τους σε κέντρα φύλαξης μεταναστών, αδιαφορώντας τόσο για τις αντιδράσεις των τοπικών φορέων και των πολιτών όσο και για τις αλλαγές που θα επιφέρει αυτή η απόφαση στην οικονομική και κοινωνική συνοχή των περιοχών της Θράκης.

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης διαθέτει ήδη δυο οργανωμένα κέντρα φύλαξης λαθρομεταναστών και δεν είναι δυνατόν να δημιουργηθούν νέα όταν σε άλλες περιφέρειες της χώρας δεν υπάρχει κανένα. Επιβάλλεται να γίνει κατανοητό ότι το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης δε μπορεί να λυθεί μόνο με μέτρα αστυνομικής φύσεως, τα οποία ίσως να φαίνονται δελεαστικά στην εξουσία, αλλά παρουσιάζουν μια φασιστική νοοτροπία της εξουσίας και ενισχύουν τις ακραίες τάσεις μεταξύ των πολιτών.

Καταγγέλλουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την παράλογη και άδικη απόφαση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και στεκόμαστε αλληλέγγυοι στις εύλογες ανησυχίες των μελών των τοπικών κοινωνιών».

Ο κ. Εριφυλλίδης ζήτησε να διαγραφεί ο όρος «φασιστική νοοτροπία» προκειμένου να συμφωνήσει, ενώ ο Άρης Βέρρος εξέφρασε τη συμφωνία του. Λόγω της αρνήσεως του Δήμου Ζαχαριάδη το ψήφισμα εγκρίθηκε από το σώμα κατά πλειοψηφία.

 

 

Διαβάστε επίσης