• 16 Μαΐου 2024,

Με αγωγές μπορούν να διεκδικηθούν οι περικοπές συντάξεων

 Με αγωγές μπορούν να διεκδικηθούν οι περικοπές συντάξεων

Αντισυνταγματικές έκρινε το ΣτΕ

Με τις αποφάσεις 2287 και 2288 του 2015 η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι οι περικοπές που επιβλήθηκαν στις συντάξεις βάσει των τελευταίων νόμων 4051/2012 και 4093/2012 ήταν αντισυνταγματικές και παράνομες. Επρόκειτο για τις μεγαλύτερες περικοπές συντάξεων. Ερμηνεύοντας τις αποφάσεις του ΣτΕ, ο δικηγόρος Λεωνίδας Παππάς μας εξήγησε ότι η μία περικοπή αφορούσε σε ποσοστό 12% των συντάξεων άνω των 1.300 ευρώ και η δεύτερη περικοπή αφορούσε στο σύνολο των κύριων κι επικουρικών συντάξεων από 1.000 – 1.500 ευρώ, από 1.500 έως 2.000 ευρώ και ούτω καθ’ εξής. Επίσης, μεμονωμένα για τις επικουρικές που ξεπερνούν τα 150 ευρώ και το βασικότερο για την ολοκληρωτική κατάργηση των δώρων και των επιδομάτων που καταβάλλονταν από το 2012 και δεν ήταν πλήρη.

Η ολομέλεια του ΣτΕ αποφάνθηκε ότι οι πρώτες περικοπές τα έτη 2011 και 2012 σε συνδυασμό με φορολογικά και λοιπά άλλα μέτρα βοήθησαν μέχρις ένα σημείο το δημόσιο να αποκαταστήσει τον ορθολογισμό των δαπανών του. Έτσι, οι νέες περικοπές ήταν αιφνίδιες και οριζόντιες, χωρίς να βασίζονται σε οικονομοτεχνικές μελέτες, γι’ αυτό και είναι αντισυνταγματικές και παράνομες. Με αυτό τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για τους συνταξιούχους όλων των ασφαλιστικών ταμείων όπως του δημοσίου, του ΟΑΕΕ και του ΙΚΑ ώστε να κινηθούν με αγωγή εναντίον των αρμοδίων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου που εξέδωσαν τις αποφάσεις συνταξιοδότησής τους και να διεκδικήσουν για τα δύο αμέσως προηγούμενα έτη την επιστροφή των περικοπών. Ο αριθμός των 2 ετών καθορίζεται εξαιτίας του γεγονότος ότι η παραγραφή του δημοσίου έχει διετή διάρκεια.

Την οργανωμένη κίνηση προσφυγής των συνταξιούχων θα αναλύσουν και θα ενθαρρύνουν δύο καβαλιώτες δικηγόροι στο πλαίσιο εκδηλώσεως η οποία θα φιλοξενηθεί την Παρασκευή στο αμφιθέατρο του διοικητηρίου και ως πρωτοβουλία ανήκει στα τοπικά συνταξιουχικά σωματεία. Ο Λεωνίδας Παππάς μας εξήγησε ότι ένας συνταξιούχος που λαμβάνει κύρια κι επικουρική σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ διεκδικεί ποσό από 6.000 έως 10.000 ευρώ με τους τόκους. Ένας χαμηλοσυνταξιούχος που διεκδικεί μόνο τα δώρα ζητά ποσό από 1.500 έως 2.000 ευρώ.

Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ έχουν το προνόμιο να μπορούν να καταθέσουν την αγωγή στα κατά τόπους αρμόδια διοικητικά πρωτοδικεία αφού το ΙΚΑ έχει εκδώσει την απόφαση σύνταξης στον τόπο κατοικίας τους. Επομένως, οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ της Καβάλας βρίσκονται σε ελαφρώς καλύτερη θέση από τους συνταξιούχους του δημοσίου, αφού μπορούν να καταθέσουν στο τοπικό διοικητικό πρωτοδικείο τις αγωγές τους και η απόφαση να εκδοθεί σε ένα χρόνο. Αντίστοιχα, οι συνταξιούχοι του δημοσίου θα πρέπει να καταθέσουν τις προσφυγές τους στο διοικητικό πρωτοδικείο Αθηνών, λόγω έκδοσης της αποφάσεως από το γενικό λογιστήριο του κράτους.

Η εκδίκαση επομένως μπορεί να καθυστερήσει επιπλέον μισό χρόνο. Εάν οι συνταξιούχοι κερδίσουν την αγωγή θα πάρουν και τα χρήματά τους πίσω, διότι η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει τις αποφάσεις των διοικητικών δικαστηρίων. Κάποια ταμεία μπορεί να καθυστερήσουν ασκώντας ένδικα μέσα αλλά σύμφωνα με την άποψη του κ. Παππά η δικαστική μάχη είναι σίγουρο ότι θα κερδηθεί από τους συνταξιούχους.

Η χρησιμότητα κατάθεσης των προσφυγών θα εξηγηθεί προς τους συνταξιούχους στη διάρκεια της εκδηλώσεως που θα πραγματοποιηθεί στις 7:30 το απόγευμα της Παρασκευής. Εκείνο που θα υπογραμμισθεί είναι ότι οι συνταξιούχοι θα πρέπει να επισπεύσουν τη διαδικασία κατάθεσης των προσφυγών προκειμένου να είναι εμπρόθεσμες κι εντός της διετίας παραγραφής του δημοσίου. Οι συνταξιούχοι που θα συμμετέχουν στην κατάθεση των προσφυγών θα επιβαρυνθούν με το ποσό των 123 ευρώ.

Αρκετοί ήταν οι συνταξιούχοι που έως σήμερα ανέμεναν εναγωνίως την κατάθεση των αγωγών αλλά οι δικηγόροι τους συνιστούσαν να επιδείξουν ψυχραιμία έως την έκδοση της αποφάσεως του ΣτΕ. Τώρα πλέον η ακυρωτική απόφαση έχει εκδοθεί όλοι οι συνταξιούχοι που επλήγησαν μπορούν και πρέπει να συμμετέχουν, διότι επεκτατική λογική δε δύναται να ισχύσει για όλους. Επιστροφή θα λάβουν μόνο οι προσφυγόντες.

Διαβάστε επίσης