• 19 Μαΐου 2024,

Προσφυγή στην αποκεντρωμένη, ίσως και ασφαλιστικά

 Προσφυγή στην αποκεντρωμένη, ίσως και ασφαλιστικά

Επαγγελματίες καταστηματάρχες των πεζόδρομων, μεταξύ των οποίων και εκπρόσωποι επιχειρήσεων που δεν είναι υγειονομικού ενδιαφέροντος, συμβουλεύτηκαν το συμπολίτη δικηγόρο Χρήστο Ζαχαράκη και προσέφυγαν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης, για να σταματήσουν την τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων μπροστά από τα καταστήματά τους. Η προσφυγή απευθύνεται στην επιτροπή του άρθρου 152. Φέρεται να υπογράφεται από περίπου 20 επαγγελματίες. Ανάμεσά τους επιχειρήσεις εμπορικές, αλλά όπως φημολογείται στην αγορά, ακόμη και φαρμακεία.

Στην αγορά συζητείται επίσης ότι οι ίδιοι επαγγελματίες στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας που έχουν με το συμπολίτη δικηγόρο Χρήστο Ζαχαράκη, εξετάζουν μαζί του και το ενδεχόμενο να κατατεθούν ασφαλιστικά μέτρα.

Το βασικό θέμα με το οποίο διαφωνούν είναι πως θα οριοθετηθεί η ελεύθερη για τους πεζούς ζώνη, καθώς στον κανονισμό των πεζόδρομων υπάρχει αναφορά σε χάραξη κίτρινης γραμμής και όχι σε κάγκελα.

Ισχυρίζονται επίσης – λένε οι ίδιοι οι επαγγελματίες – ότι τα κάγκελα μπαίνουν χωρίς προηγουμένως να υπάρχει κυκλοφοριακή και περιβαλλοντική μελέτη, γι΄ αυτό και στην ουσία με την προσφυγή τους ζητούνε ν΄ ακυρωθεί ο κανονισμός των πεζόδρομων και το παράρτημα που τον εφαρμόζει δρόμο – δρόμο.

Ο Χρ. Ζαχαράκης μίλησε χθες στην εφημερίδα μας γι΄ αυτή την πρωτοβουλία του, λέγοντας ότι σχετικά σύντομα θα κριθεί από την επιτροπή η συγκεκριμένη προσφυγή. Πάντως η επιτροπή δεν είναι σίγουρο ότι άμεσα θα ασχοληθεί με την προσφυγή. Υπάρχει το ενδεχόμενο αυτή να κριθεί μετά από έναν τουλάχιστον μήνα. Γι΄ αυτό και εξετάζεται το ενδεχόμενο να κατατεθούν ασφαλιστικά μέτρα, που θα οδηγήσουν στα δικαστήρια την υπόθεση με έκδοση απόφασης πιο γρήγορα. Ο Χρ. Ζαχαράκης είπε τα εξής: «Εκπροσωπώ 19 καταστηματάρχες, οι οποίοι προσέφυγαν κατά της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, για να τοποθετηθούνε κάγκελα έξω από τα μαγαζιά τους. Έχουμε προσφύγει στην επιτροπή του άρθρου 152 η οποία κρίνει αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων και εν πάση περιπτώσει εντός των ημερών θα συζητηθεί αυτή η προσφυγή μας κι από κει και πέρα θα δούμε τι αποτέλεσμα θα βγει κι αναλόγως θα πράξουμε».

ΕΡ: Δηλαδή μπορεί να γίνουν κι άλλες ενέργειες από την πλευρά σας;

ΑΠ: «Προς το παρόν όχι. Έχουμε καταθέσει εντός της προθεσμίας αυτή την προσφυγή, περιμένουμε να συνέλθει η επιτροπή του άρθρου 152, για να μπορέσουμε να συζητήσουμε τις αντιδράσεις μας ή την άρνησή μας προς αυτή την πράξη».

ΕΡ: Εσείς πιστεύετε ότι τα κάγκελα μπαίνουν παράνομα;

ΑΠ: «Εμείς λέμε ότι αυτές οι ενέργειες είναι παράτυπες, δεν λέμε παράνομες, διότι υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία βέβαια τώρα δεν είναι της παρούσης κι έχουμε κάποιους λόγους να θέλουμε να προσβάλουμε και προσβάλουμε αυτή την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, προκειμένου να μην τοποθετηθούν τα κάγκελα».

 

Διαβάστε επίσης