• 19 Μαΐου 2024,

Με επιτυχία η εκδήλωση του ΤΟΠΟΥ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ για τον Περιφερειακό Χωροταξικό Σχεδιασμό ΑΜ-Θ

 Με επιτυχία η εκδήλωση του ΤΟΠΟΥ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ  για τον Περιφερειακό Χωροταξικό Σχεδιασμό ΑΜ-Θ

Με σημαντική ανταπόκριση από εκπροσώπους θεσμικών παραγόντων και φορέων καθώς και πολίτες πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 9 Σεπτεμβρίου 2015 η εκδήλωση της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ με θέμα τον Περιφερειακό Χωροταξικό Σχεδιασμό, στην αίθουσα του KAVALA URBAN CENTER.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν να παρουσιάσει τις θέσεις και τις απόψεις της Δημοτικής Κίνησης για την πρόταση που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση σχετικά με την αναθεώρηση του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασμού, αλλά και να γίνει συζήτηση με τους φορείς και κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη.

 

Την εκδήλωση άνοιξε με την ομιλία του ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης, δημοτικός σύμβουλος Μάκης Παπαδόπουλος στην οποία τόνισε ότι οι διεκδικήσεις της Καβάλας πρέπει να βασίζονται στις αντικειμενικές δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα που διαθέτει η περιοχή μας και να μην τοποθετούνται ανταγωνιστικά προς άλλες περιοχές της Περιφέρειάς μας, η ανάπτυξη των οποίων μόνο όφελος μπορεί να δώσει στον τόπο μας. Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασμού για όλη την τοπική κοινωνία και οικονομία, καθώς αυτός δίνει ένα πλαίσιο για τα μεγάλα έργα υποδομής και τις επενδύσεις που μπορούμε να προσελκύσουμε, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Εκ μέρους της Ομάδας Τεκμηρίωσης της Δημοτικής Κίνησης, ο Μιχάλης Καπέτης παρουσίασε τη θέση και τον ιδιαίτερο ρόλο που παίζει η Καβάλα στον χάρτη των οδικών, λιμενικών και σιδηροδρομικών δικτύων των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας και ανέλυσε τις αστοχίες της μελέτης που κατατέθηκε στη δημόσια διαβούλευση από το αρμόδιο Υπουργείο. Έθεσε ως προτεραιότητα τέσσερα έργα:

·         Την κατασκευή της σιδηροδρομικής σύνδεσης Ν.Καρβάλη – Τοξότες Ξάνθης

·         Την αναβάθμιση του εμπορικού και επιβατικού λιμένα

·         Την κατασκευή του οδικού άξονα που θα συνδέει την Καβάλα με Δράμα και Σέρρες.

·         Την κατασκευή της Περιμετρικής οδού της πόλης

 

Τις προοπτικές διασύνδεσης της Περιφέρειας και της Καβάλας με τα διευρωπαϊκά και παγκόσμια δίκτυα εμπορίου, μεταφορών και τουρισμού ανέπτυξε στην εισήγησή του ο Κώστας Κατσιμίγας, τέως Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ. Αναφέρθηκε στη στρατηγική σημασία και τις προοπτικές του εμπορικού λιμανιού της Καβάλας για τα πανευρωπαϊκά δίκτυα εμπορίου και ανέλυσε τις προκλήσεις – ευκαιρίες που υπάρχουν για την περιοχή μας από την παράκαμψη των Στενών του Βοσπόρου και από τη διασύνδεση με τη μεταφορική δραστηριότητα στον Δούναβη. Τόνισε ωστόσο ότι η αξιολόγηση και η ιεράρχηση προτεραιοτήτων είναι καθοριστικοί παράγοντες για την καλύτερη αξιοποίηση των χρηματοδοτήσεων.

 

Η συζήτηση έκλεισε με παρεμβάσεις από τους συμμετέχοντες, στις οποίες επισημάνθηκε η ανάγκη να αξιοποιηθούν εδώ και τώρα οι υποδομές της περιοχής μας και να μπουν δυναμικά οι στόχοι να ολοκληρωθούν τα αναγκαία έργα υποδομής που εκκρεμούν για πολλές δεκαετίες.

 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι πρώην βουλευτές Δημοσθένης Δημοσθενόπουλος, Γιάννης Πασχαλίδης και Δημήτρης Εμμανουηλίδης, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Σωτήρης Παπαδόπουλος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος της ΕΡΓΟΑΝΑΠΤΥΞΗ Χρήστος Γάκης, ο τέως Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Αρχέλαος Γρανάς και ο τέως Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού – Πολιτισμού Κώστας Παπακοσμάς, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Βασίλης Τραϊφόρος, ο Καθηγητής στο Πολυτεχνείο Ξάνθης Γιώργος Γκαϊντατζής, ο τεχνικός σύμβουλος του ΤΕΕ ΑΜ Βαγγέλης Γερασίμου, ο Πρόεδρος του Τμήματος Αν. Μακεδονίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανολόγων – Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Σωτήρης Λαζαρίδης, η Ελένη Σαμουρκασίδου, χωροτάκτης – πολεοδόμος και μέλος της Ομάδας Εργασίας του ΤΕΕ Αν.Μακεδονίας και του Δήμου Καβάλας για τον Περιφερειακό Χωροταξικό Σχεδιασμό, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας Βασίλης Λεμονίδης, ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκος Δέμπας, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών & Εμπόρων Ν. Καβάλας Γιάννης Παναγιωτίδης, ο Γεν. Γραμματέας του Συνδέσμου Ξενοδόχων Ν. Καβάλας Φώτης Πούλος, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας Θέμης Καλπακίδης, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξενοφών Κροκίδης και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ν. Καβάλας Γιάννης Πουρσαϊτίδης. (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Διαβάστε επίσης