• 7 Μαΐου 2024,

«Με λογιστικά τρικ εμφανίζονται να μη χρωστούν κανένα»

 «Με λογιστικά τρικ εμφανίζονται να μη χρωστούν κανένα»

Μία περίπου ώρα διήρκεσε  το πρωί στο δικαστικό μέγαρο Καβάλας, το αίτημα της Καβάλα Oil, για έκδοση προσωρινής διαταγής ώστε να μην πουληθεί από την Ενεργειακή Αιγαίου, το πετρέλαιο που βρίσκεται στις δεξαμενές των χερσαίων εγκαταστάσεων στη Νέα Καρβάλη.

Σ΄ αυτό το χρονικό διάστημα μίλησαν κυρίως δικηγόροι, αλλά και μάρτυρες που προτάθηκαν κι από τις δύο πλευρές.

Ειδικότερα κατέθεσε ο οικονομικός διευθυντής της Ενεργειακής Αιγαίου Πάνος Μπένος, ο λογιστής της Καβάλα Oil Θόδωρος Μόδης, δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Καβάλα Οil, Κώστας Παπακωνσταντίνου, Μανόλης Κελαϊδάκης.

Η Καβάλα Oil στη διαδικασία εκπροσωπήθηκε από το συμπολίτη δικηγόρο Αχιλλέα Μέγα. Δύο δικηγόροι από την Αθήνα και ο συμπολίτης δικηγόρος Παύλος Γκουρτζής εκπροσώπησαν την Ενεργειακή Αιγαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόεδρος του δικαστηρίου Κυριακούλα Σαραντούδα, έκανε πολλές ερωτήσεις και στους δικηγόρους και στους μάρτυρες, για να καταλάβει την ουσία της οικονομικής διαφοράς.

Είπε στους διάδικους ότι η απόφαση επί του αιτήματος της Καβάλα Oil θα εκδοθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδος.

Μετά τη συζήτηση της υπόθεσης, έξω από το χώρο όπου πραγματοποιήθηκε η δίκη, ο Μανόλης Κελαϊδάκης φανερά εκνευρισμένος είπε στους δημοσιογράφους ότι στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας οι εκπρόσωποι της Ενεργειακής Αιγαίου, έδωσαν την εικόνα μίας εταιρίας που έχει πληρώσει τα πάντα και δεν οφείλει τίποτα σε κανένα στην Καβάλα. Όπως είπε αυτό προσπαθούν να το εμφανίσουν στην πρόεδρο του δικαστηρίου, με λογιστικά τρυκ, ώστε να δείξουν ότι η Ενεργειακή δεν χρωστά, ούτε στην τοπική αγορά, ούτε καν στους εργαζόμενους.

Ο κ. Κελαϊδάκης ανεξάρτητα από την έκβαση της υπόθεσης, είπε στους δημοσιογράφους ότι παρόμοιες δίκες θα γίνουν κι άλλες, από δω και πέρα με πρωτοβουλία της Καβάλα ΟIl.

Στο δικαστήριο βρέθηκαν από νωρίς το πρωί, αρκετοί εργαζόμενοι της Καβάλα Oil, που έμειναν στο ισόγειο του κτηρίου και δε δημιούργησαν κανένα πρόβλημα είτε με τους αστυνομικούς, είτε με τους εκπροσώπους της Ενεργειακής Αιγαίου.

Η αστυνομική δύναμη ήταν διακριτική. Οι εκπρόσωποι της Ενεργειακής Αιγαίου ήταν συνεχώς φρουρούμενοι, είχαν δηλαδή, όπου κι αν κινούνταν μέσα στο δικαστήριο της Καβάλας, πίσω τους, άνδρες του τμήματος ασφαλείας.

Πριν από τη διαδικασία ο Μ. Κελαϊδάκης είπε στους δημοσιογράφους:

«Σήμερα εκδικάζεται η προσωρινή διαταγή των ασφαλιστικών μέτρων που έχει κάνει η Καβάλα Oil προς την Ενεργειακή Αιγαίου, για τιμολογημένα χρέη, 19.200.000 ευρώ, που οφείλει η Ενεργειακή προς την Καβάλα Oil.

Από τη συμφωνία που έχει η Ενεργειακή Αιγαίου με την Καβάλα Oil, κάθε μήνα αφού έβγαινε το τιμολόγιο της Καβάλα Oil, έπρεπε σε τρεις μέρες να πληρώνεται το χρέος… Από την αθέτηση της Ενεργειακής προς την Καβάλα Oil, αλλά και προς τρίτους έχουμε φτάσει σήμερα σ΄ ένα σημείο, τα χρέη να είναι πάνω από 30.000.000 ευρώ. Δηλαδή σήμερα η Καβάλα Oil διεκδικεί να δεσμεύσει το πετρέλαιο που υπάρχει στις δεξαμενές, ως εγγύηση αυτών των χρεών. Γιατί δεν εμπιστευόμαστε σε καμιά περίπτωση ότι η Ενεργειακή αναλαμβάνοντας τη διοίκηση στις 10 Απριλίου, που είναι προγραμματισμένη γενική συνέλευση, ότι το φορτίο θα καταναλωθεί για να πληρωθούν αυτά τα χρέη. Εμείς ξέρουμε πολύ καλά, δυο χρόνια, ότι το φορτίο θα πάει για να πληρωθεί η Εθνική Τράπεζα».

ΕΡ: Πως εμπλέκεται η Εθνική Τράπεζα σ΄ αυτήν την ιστορία;

ΑΠ: «Έχει ενέχυρο τις μετοχές της Ενεργειακής Αιγαίου, από δανεισμό που είχε δώσει στην εταιρία αυτή… και ξέρουμε ότι τα τελευταία χρόνια, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, εμείς όλο και λιγότερα λεφτά έρχονταν από τις πωλήσεις των φορτίων στην Καβάλα Oil, για να καλύψουνε τις υποχρεώσεις του δανείου κι όχι τις πραγματικές ανάγκες τις οποίες είχε αναλάβει».

ΕΡ: Οι ρυθμίσεις που έχουνε γίνει στα χρέη αυτά με το δημόσιο και το ΙΚΑ τηρούνται;

ΑΠ: «Όχι … και γι αυτό πλέον δε μπορεί να κάνει άλλες ρυθμίσεις η Ενεργειακή ή η Καβάλα Oil ως θυγατρική της εταιρία. Η τελευταία ρύθμιση που έγινε με το ΙΚΑ, ήταν τον Αύγουστο, πληρώθηκε η πρώτη δόση κι από τότε δεν έχουμε πληρώσει. Με αποτέλεσμα να εκκρεμούνε οι ασφαλιστικές εισφορές όλων των εργαζομένων κι όλες οι υποχρεώσεις που έχουμε προς τους μαζικούς φορείς».

 

Ο Κώστας Παπακωνσταντίνου είπε επίσης στους δημοσιογράφους:

 

«Οι ρυθμίσεις προς το ΙΚΑ μέχρι στιγμής δεν τηρούνται. Η Ενεργειακή γνωρίζει – είμαι σίγουρος γι΄ αυτό – ότι οι εταιρίες πετρελαίου είναι υψηλού κεφαλαίου, υψηλού ρίσκου και υψηλής απόδοσης, οπότε καλείται να εξοφλήσει ότι χρωστάει και μετά να συνεχίσει τις εργασίες».

ΕΡ: Το πετρέλαιο πως θα διασφαλιστεί ότι θα έχει έσοδα που θα δημιουργήσει θα πάνε στην τοπική αγορά και στους εργαζόμενους, εκεί που χρωστά η Καβάλα Oil;

ΑΠ: «Νομίζω πως αυτό δε μπορεί να διασφαλιστεί, κάθε άλλο, γιατί υπάρχουν τα χρέη, οι εκκρεμότητες σε δάνεια και τράπεζες, οπότε όλο το ποσό θα παρακρατηθεί από τις τράπεζες, γιατί τα λεφτά από τα ΕΛΠΕ, είτε έτσι είτε αλλιώς πηγαίνουνε …στο Λονδίνο. Άρα εδώ θα γυρίσουν πάρα πολύ ελάχιστα… κι αν γυρίσουν κάποια λεφτά!»

ΕΡ: Αυτό είναι το σενάριο που η Ενεργειακή πουλάει το πετρέλαιο;

ΑΠ: «Ναι»

ΕΡ: Αν το πετρέλαιο το πουλήσει η Καβάλα Oil;

ΑΠ: «Εάν το πουλήσει η Καβάλα Oil, τα λεφτά θα μπούνε απευθείας Καβάλα Oil, συνεπώς μπορούν να εξοφληθούν όλοι κατά το πλείστον. Γι΄ αυτό άλλωστε η διοίκηση της Καβάλας Oil δίνει τη μάχη αυτή, προκειμένου να έχουμε εμείς τον έλεγχο, για να μη γίνουν αυτά που γινόταν μέχρι τώρα».

 

Διαβάστε επίσης