• 7 Μαΐου 2024,

Μια τρύπα στο … πετρέλαιο – Επιβεβαιώθηκαν οι δυσάρεστες προβλέψεις των πρατηριούχων

 Μια τρύπα στο … πετρέλαιο – Επιβεβαιώθηκαν οι δυσάρεστες προβλέψεις των πρατηριούχων

Με τον χειρότερο τρόπο επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις των πρατηριούχων υγρών καυσίμων που από την έναρξη της περιόδου διανομής πετρελαίου θέρμανσης έκαναν λόγο για ελεύθερη πτώση του αριθμού των παραγγελιών τους. Σύμφωνα με την εκτίμηση του προέδρου των πρατηριούχων της Καβάλας Φώτη Πούλο, στο κλείσιμο της σεζόν η πτώση της κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανση θα διαμορφωθεί σε ποσοστό 85% περίπου. Οι επαγγελματίες του κλάδου εξαρχής υπογράμμιζαν προς κάθε αρμόδιο ότι η εφαρμογή της εξισώσεως του ειδικού φόρους κατανάλωσης θα οδηγούσε σε αρνητικά αποτελέσματα. Αφού αποδεικνύεται πως ούτε το κράτος επέτυχε να καταπολεμήσει το λαθρεμπόριο και τη φοροδιαφυγή όπως ευαγγελίζονταν, ούτε οι πολίτες κατάφεραν να ζεσταθούν στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου. Εκτός αυτών, αρκετοί επαγγελματίες του κλάδου απέμειναν τελικά χωρίς δουλειά.

Βάσει των στοιχείων του προγράμματος «Ήφαιστος», κατά την έναρξη της σεζόν διανομής στο σύστημα υπήρχαν καταχωρημένοι 8.500 διακινητές πετρελαίου θέρμανσης. Σήμερα έχουν απομείνει λιγότεροι από 6.500 ενώ μετά τον Απρίλη, όταν και θα λήξει η περίοδος διακίνησης, αρκετοί ακόμη επαγγελματίες θα αναγκαστούν να τερματίσουν τη δραστηριότητά τους. Μεγάλες ήταν φυσικά οι συνέπειες στην είσπραξη ΦΠΑ, στο φόρο εισοδήματος, αλλά και στο εποχικό προσωπικό που δεν προσλήφθηκε ώστε να εργαστεί στη διαδικασία της διανομής πετρελαίου.

Ελάχιστοι καταναλωτές χρησιμοποίησαν φέτος πετρέλαιο θέρμανσης για να ζεστάνουν τα σπίτια τους, οι δε ποσότητες που παραγγέλθηκαν ήταν μειωμένες. Ορισμένοι ηλικιωμένοι που δε διέθεταν εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης, αναγκάστηκαν να αγοράσουν πετρέλαιο αλλά κυριολεκτικά με το «σταγονόμετρο». Οι ποσότητες δηλαδή κυμαίνονταν από τα 70 έως τα 150 λίτρα που χρησιμοποιήθηκαν μόνο για τις δύσκολες ώρες κάποιων κρύων ημερών. Το ευτύχημα ήταν ότι ο φετινός χειμώνα αποδείχθηκε ελαφρύτερος από τον προηγούμενο και οι θερμοκρασίες δεν έπεσαν σε χαμηλό επίπεδο. «Εάν ο στόχος της πολιτείας ήταν να μην προμηθευτεί κανείς πετρέλαιο θέρμανσης, τότε ναι, τον επέτυχαν», δήλωσε χαριτολογώντας ο Φώτης Πούλος.

 

Διαβάστε επίσης