• 4 Μαΐου 2024,

Μια …«Ρουσλάνα» στο αεροδρόμιο της Καβάλας

 Μια …«Ρουσλάνα» στο αεροδρόμιο της Καβάλας

Ένα γιγαντιαίο αεροπλάνο τύπου Αντόνοφ 124-100 της ρωσικής αεροπορικής εταιρίας «Polet», βρίσκεται από το μεσημέρι της Τετάρτης στο αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» της Καβάλας, χωρίς να έχει γίνει γνωστός ο λόγος της έλευσης και της παραμονής του εδώ.

Η ρωσική εταιρία ζήτησε από τις αρχές του αεροδρομίου την σχετική άδεια και έτσι το αεροπλάνο της προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» στις 13.20 το μεσημέρι της Τετάρτης προερχόμενο από το Τελ Αβίβ και σύμφωνα με το πρόγραμμα που υπέβαλλε θα αναχωρήσει αύριο Σάββατο στις 11.40 το πρωί με προορισμό τη Ζυρίχη.

Πρόκειται για ένα αεροπλάνο μεταφοράς εμπορευμάτων και όχι επιβατών. Είναι το μεγαλύτερο αεροπλάνο στον κόσμο που κατασκευάσθηκε ποτέ σε σειρά παραγωγής και η μοναδικότητά του οφείλεται στο γεγονός ότι ανοίγει από το ρύγχος του ενώ συγχρόνως «γονατίζει» με αποτέλεσμα να γίνεται ευκολότερη η φόρτωση και εκφόρτωση τεραστίων σε όγκο φορτίων που σε κανένα άλλου τύπου εμπορικό αεροσκάφος δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Η ρωσική εταιρία Πόλετ με το Αντόνοφ 124-100 που είναι γνωστό στους αεροπορικούς κύκλους και με το χαρακτηριστικό παρατσούκλι «Ρουσλάνα», μεταφέρει υπερμεγέθη, βαριά και ογκώδη φορτία όπως εξοπλισμούς δορυφόρων, γιοτ, ελικόπτερα, μηχανές αεροσκαφών, ηλεκτρικές γεννήτριες, εξοπλισμούς και υλικά γεωτρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου και άλλα τέτοια παρόμοια εμπορεύματα.

Το συνολικό βάρος που μπορεί να μεταφέρει είναι 120 τόνοι ενώ η χωρητικότητα του σε όγκο είναι 1050 κυβικά μέτρα.

Αν και πρωτοκατασκευάστηκε το 1982, το Αντόνοφ 124-100 εξακολουθεί και σήμερα, 30 χρόνια μετά, να διαθέτει μερικές ακαταμάχητες λειτουργίες, με εσωτερικούς γερανούς που μπορούν να σηκώσουν αντικείμενα βάρους μέχρι και 30 τόνων και με προδιαγραφές για την προστασία του περιβάλλοντος σύμφωνα με όλους τους διεθνείς κανονισμούς της πολιτικής αεροπορίας.

Γεγονός είναι ότι η ρωσική αεροπορική εταιρία «Πόλετ» έχει μεταφέρει στη θέση εκτόξευσής τους με το συγκεκριμένο τύπο αεροπλάνου, το ένα τρίτο των δορυφόρων που κινούνται σήμερα στο διάστημα.

Το Αντόνοφ 124-100 έχει γίνει ο αγαπημένος τρόπος μεταφοράς για την πετρελαιοβιομηχανία, την βαριά βιομηχανία και τις επείγουσες επιχειρήσεις.

Ο χώρος φόρτωσης είναι επενδεδυμένος με τιτάνιο ενώ το σύστημα των τροχών και των αμορτισέρ είναι έτσι κατασκευασμένο ώστε αυτός ο γίγαντας των αιθέρων να μπορεί να προσγειωθεί με πλήρη ασφάλεια τόσο σε σχετικά ανώμαλα εδάφη όσο και σε χιονισμένες περιοχές.

Το Αντόνοφ 124-100 που βρίσκεται στο αεροδρόμιο της Καβάλας και έχει πλήρωμα 14 ατόμων ήρθε άδειο και θα φύγει επίσης άδειο με προορισμό το αεροδρόμιο της Ζυρίχης.

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης