• 6 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Έργα πλησίον της προεκλογικής περιόδου

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις δημάρχων, νομαρχών, περιφερειαρχών, αντιπεριφερειάρχων ακόμη και προέδρων κοινοτήτων που έχασαν τις εκλογές επειδή ο κόσμος (που δεν τους ψήφισε) έκρινε ότι στη θητεία τους δεν έκαναν έργο. Αυτό άλλωστε ήταν και παραμένει το βασικό κριτήριο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Τι έργο έκανε ή δεν έκανε ο εν ενεργεία δήμαρχος- νομάρχης- περιφερειάρχης κτλ.
Αυτή η συζήτηση περί των έργων κυριαρχεί σχεδόν πάντα στη προεκλογική περίοδο. Θυμόμαστε μάλιστα ότι το 2010 ο Θόδωρος Καλλιοντζής κατηγόρησε τον κ. Σιμιτσή για ανυπαρξία έργου σε σημείο που ο πρώην νομάρχης ονόμασε τον συνδυασμό του «Ώρα για έργο».
Αυτός ο κανόνας που λίγο πολύ περιγράψαμε έχει φυσικά τις εξαιρέσεις του. Οι οποίες τον ισχυροποιούν ακόμη περισσότερο. Την εξαίρεση της Καβάλας, του Σιμιτσή, των πρόσφατων εκλογών θα προσπαθήσουμε να περιγράψουμε. Ο Δήμαρχος δρομολόγησε αρκετά έργα μέσω του ΕΣΠΑ, πολλά από τα οποία αντί να του κάνουν καλό (προεκλογικό), του έκαναν κακό. Τα παραδείγματα είναι συγκεκριμένα και ακολουθούν. Πριν τα μνημονεύσουμε συγκεκριμένα πρέπει να θυμίσουμε ότι πολλά έργα άρχισαν ταυτόχρονα με τη προεκλογική περίοδο. Κι αυτό έπαιξε το ρόλο του. Ο δε κ. Σιμιτσής δήλωσε αρκετές φορές ότι επρόκειτο για σύμπτωση. Τον συμπληρώνουμε, κακή για αυτόν σύμπτωση.
Δεν ξέρουμε αν οι Καβαλιώτες είχαν ήδη αποφασίσει αλλαγή δημάρχου κι έτσι ακόμη και τα έργα τα χρησιμοποίησαν για να οριστικοποιήσουν την απόφαση τους αυτή. Μάλλον η κακή εκτέλεση ορισμένων βασικών έργων ενίσχυσε την κριτική προς τον εν ενεργεία ενώ αυτός σαφώς περίμενε να συμβεί το αντίθετο. Πρέπει λοιπόν να ξεχωρίσουμε και τα εξής. Άλλο πράγμα ολοκληρωμένα έργα, άλλο πράγμα εκτελούμενα έργα κι άλλο πράγμα έργα που δεν λένε να τελειώσουν ποτέ!
-Δρόμος από και προς το νέο Νοσοκομείο: Πολλοί πίστεψαν ότι επρόκειτο για ένα εύκολο έργο που θα τέλειωνε αρκετά πριν τις δημοτικές εκλογές του 2014. Έστω κι αν αυτό φαίνονταν, στο τέλος έγινε το ακριβώς αντίθετο. Για λόγους που δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως το έργο δημιούργησε και δημιουργεί μεγάλη ταλαιπωρία. Ειδικά όταν το ένα ρεύμα κυκλοφορίας έκλεισε με αποτέλεσμα κάτοικοι της Κηπούπολης, του Αγίου Λουκά κτλ να κάνουν κύκλο για να φθάσουν σπίτι τους. Τις προάλλες ο Θόδωρος Μουριάδης αναγνώρισε ότι το έργο δεν θα τελειώσει επί των ημερών του. Άρα αυτό το πρόβλημα θα αναλάβει να το διαχειριστεί η νέα δήμαρχος. Ταυτόχρονα ακούγονται νέες πληροφορίες και σενάρια βάση των οποίων έργο της ΔΕΥΑΚ στον ίδιο δρόμο είναι αυτό που εμποδίζει την ολοκλήρωση του βασικού. Η σημερινή διοίκηση του Δήμου Καβάλας επιμένει ότι οι ευθύνες για την καθυστέρηση και την ταλαιπωρία των πολιτών αφορούν τον ανάδοχο του έργου και μόνο.
-Έργο ανάπλασης Ερυθρού Σταυρού και Βενιζέλου: Πολύ πιο πρόσφατο έργο από το προηγούμενο. Γνωρίζοντας ότι θα υπάρξουν οχλήσεις σε πεζούς και αυτοκίνητα πάρθηκαν μέτρα. Το έργο άρχισε από εκεί που θα ενοχλούσε λιγότερο. Προχωρά γρήγορα αλλά ο κόσμος πάλι έκανε και συνεχίζει τη κριτική. Κάποιοι είπαν ότι είναι περιττό, άλλοι θύμωσαν που μαζί με τα πεζοδρόμια ξηλώθηκαν και τα δέντρα κτλ. Αυτή η κριτική, η γκρίνια και η μουρμούρα κορυφώθηκε όταν μία εβδομάδα πριν τις εκλογές έκλεισε λόγω έργων το πάρκινγκ της Ροδόπης.
-Έργο στην οδό Μεχμέτ Αλή στην Παναγία: Ο βασικός δρόμος της παραδοσιακής συνοικίας έκλεισε προεκλογικά λόγω έργων. Ήταν μια δύσκολη δουλειά λόγω της ιδιομορφίας της περιοχής. Οι εκπρόσωποι του Δήμου Καβάλας φέρονται να υποσχέθηκαν μικρότερα χρονοδιαγράμματα, λιγότερη ταλαιπωρία. Κατηγορούνται ότι δεν κράτησαν το λόγο τους κι ο κόσμος είναι ακόμη και τώρα δυσαρεστημένος. Με κλειστή την οδό Μεχμέτ Αλή η κίνηση από και προς την Παναγία είναι μια δύσκολη υπόθεση.
-Έργα στην οδό Θράκης- χαντάκια στο Σίγμα: Η οδός Θράκης- αν και εκεί ολοκληρώθηκε το δημοτικό έργο- είχε και έχει προβλήματα που δεν λύθηκαν όταν έπρεπε. Έργο της ΔΕΥΑΚ στην 7ης Μεραρχίας άφησε για καιρό στην άκρη του δρόμου ενθύμιο χαντάκι.
Και στις 3 προαναφερθείσες περιπτώσεις η διοίκηση του Δήμου Καβάλας πήγε να κάνει καλό αλλά βρήκε τον μπελά της. Το χειρότερο; Όλα αυτά έγιναν λίγο πριν τις εκλογές αλλά και όταν ήρθαν οι τελευταίες και κρίσιμες προεκλογικές μέρες. «Λόγω του δρόμου στο Νοσοκομείο η συνοικία του Αγίου Λουκά δεν μας ψήφισε» κατάλαβαν (βλέποντας τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής) οι συνεργάτες του κ. Σιμιτσή. Αυτό είναι αλήθεια. Κατά πάσα πιθανότητα δεν έγινε μόνο στον Άγιο Λουκά. Σημειώνουμε ότι ο προγραμματισμός των έργων έγινε έτσι ώστε να υπάρξουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Με τα έργα του ΕΣΠΑ περίμεναν ψήφους αλλά τελικά έχασαν ψήφους. Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου κατάσταση που άλλη φορά στην Ελλάδα δεν πρέπει να έχει συμβεί. Πλέον τα έργα δεν είναι μια απλή υπόθεση. Πρέπει να προγραμματίζονται, να χρηματοδοτούνται, να εκτελούνται σωστά και να τελειώνουν στην ώρα τους. Κακά τα ψέματα, για τα δύο τελευταία στάδια κατάλληλη ώρα δεν είναι η ώρα πλησίον των εκλογών.

Μια εβδομάδα στο δικαστήριο
Η προηγούμενη εβδομάδα στο δικαστήριο πέρασε με μια επανάληψη ίδιων καταστάσεων, διαδικασιών και δικών. Ξεχώρισαν οι υποθέσεις χρεών. Τακτικές και έκτακτες δίκες. Οι κατηγορούμενοι στην καλύτερη των περιπτώσεων εξασφάλιζαν αναβολή και προσωρινή αναστολή της ποινικής δίωξης. Αρκεί να είχαν ρυθμίσει τα χρέη τους και να τηρούν τη ρύθμιση. Κάθε μεσημέρι άνδρες του τμήματος Ασφαλείας συνόδευαν στον εισαγγελέα έκτακτες περιπτώσεις. Γνωστοί και άγνωστοι Καβαλιώτες κατηγορούνταν στο αυτόφωρο για χρέη προς το δημόσιο. Όλοι θύματα της κρίσης. Ορισμένοι έφυγαν με ποινή ακόμη και 18 μηνών αλλά με τριετή αναστολή.
Την Παρασκευή όλες σχεδόν οι υποθέσεις του Τριμελούς αφορούσαν χρέη. Περισσότεροι από 5 υπάλληλοι της εφορίας περίμεναν στο ακροατήριο ώστε όταν έρθει η σειρά τους να καταθέσουν μάρτυρες στις υποθέσεις αυτές. Τα δικαστήρια έχουν λίγο ακόμη δρόμο μπροστά τους μέχρι να κλείσουν λόγω Καλοκαιριού.
*Την Πέμπτη κατηγορούμενος απολογούνταν και χωρίς να το θέλει φαίνονταν το εσώρουχο του. Έσπευσε ο συνήγορος υπεράσπισης και διόρθωσε τα ρούχα του πελάτη του ώστε η εμφάνιση του να είναι η πρέπουσα. Το γεγονός σχολιάστηκε θετικά ως προς τον συνήγορο από την πρόεδρο του δικαστηρίου. «Τον προσέχετε τον πελάτη σας» είπε η κ. Πρόεδρος κι ο συνήγορος δέχθηκε με χαμόγελο το θετικό σχόλιο. Όσο για τον πελάτη, αυτός συνέχισε την απολογία του αφού δεν είχε καταλάβει τι είχε συμβεί.

Πρώτη εμφάνιση Αναστασιάδη
Ο νέος δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην Καβάλα την Πέμπτη, στη σύσκεψη φορέων για το πλωτό LNG. Κινήθηκε προς τα πίσω καθίσματα της αίθουσας όταν άκουσε τις φωνές του Ντίνου Κλειτσιώτη. «Τώρα είσαι δήμαρχος, κάτσε μπροστά» είπε ο βουλευτής (ως πιο έμπειρος) στον νέο Δήμαρχο. Ο κ. Αναστασιάδης ακολούθησε την … διαταγή του βουλευτή. Στα πίσω καθίσματα έκατσε ο Τάσος Μήτρου που συνόδευε τον κ. Αναστασιάδη. Ο κ. Μήτρου ως πρώτος σε σταυρούς υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο πρώην Δήμο Ελευθερών ακούγεται ότι θα είναι ένας από τους νέους αντιδημάρχους.

Απαραίτητη μελέτη
Με απόφαση του προέδρου του ΟΛΚ Χρήστου Ηλιάδη διατίθενται 15.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ για την σύνταξη απαραίτητης μελέτης για το έργο των πλωτών εξεδρών στο κεντρικό λιμάνι. Πρόκειται για τη μελέτη κυματικής προσομοίωσης. Μετά κι από αυτή την εξέλιξη η ώρα των πλωτών εξεδρών (της μαρίνας όπως έχουμε συνηθίσει να λέμε) πλησιάζει κι άλλο.

Παναγιωτόπουλος, Πασχαλίδης στο πρώτο θερινό τμήμα
Με κοινοβουλευτικό έλεγχο (συζήτηση επίκαιρων ερωτήσεων) θα γίνει η έναρξη των εργασιών του πρώτου Θερινού Τμήματος της Βουλής, την Τρίτη 17 Ιουνίου. Την Τετάρτη 18 Ιουνίου εισάγεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την Κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης για την προστασία όλων των προσώπων από αναγκαστική εξαφάνιση και προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας. Στο πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής μετέχουν οι βουλευτές Καβάλας Παναγιωτόπουλος και Πασχαλίδης. Το δεύτερο Θερινό Τμήμα θα διαρκέσει από τις 22 Ιουλίου έως και 7 Αυγούστου και από 26 Αυγούστου έως και 28 Αυγούστου. Το τρίτο Θερινό θα διαρκέσει από τις 2 Σεπτεμβρίου έως και 3 Οκτωβρίου.

===========================================================================
Vivlia 39
Πιο νωρίς από κάθε άλλη φορά ήρθαν τα βιβλία της επόμενης σχολικής περιόδου. Μπήκαν στο γυμναστήριο του 12ου Δημοτικού σχολείου, περιμένουν να διανεμηθούν όταν πλησιάσει ο Σεπτέμβρης. Ταυτόχρονα δημιούργησαν προβλήματα χώρου σε ένα γήπεδο που συχνά γεμίζει αθλητές και μαθητές. Πώς να τρέξεις και να παίξεις μπάσκετ όταν στοίβες βιβλία απειλούν την σωματική ακεραιότητα των αθλητών;

Tei 559
Σπουδάζουν στο ΤΕΙ Καβάλας μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος. Παρακολουθούν τη δραστηριότητα του ιδρύματος. Οι κοπέλες της φωτογραφίας που διαμένουν στη Καβάλα, ήταν την Τετάρτη στην εκδήλωση που έγινε στο αρχαιολογικό μουσείο παρουσία του κ. Φούχτελ.

 

Για τη Θάσο αλλά και τη Καβάλα η στιγμή είναι σχεδόν ιστορική. Τρίτη εταιρία ετοιμάζεται να εμπλακεί στα δρομολόγια από και προς το νησί. Είναι αυτό που για καιρό παρακαλούσαν να γίνει όσοι θίγονταν από τον σταθερό περιορισμό των δρομολογίων. Είναι αυτό που θα δημιουργήσει ανταγωνισμό. Θα βοηθήσει όσους θέλουν να ταξιδεύουν εύκολα στο νησί, από το νησί σε Κεραμωτή και Καβαλα. Με μία προϋπόθεση. Η νέα εταιρία να παραμείνει στα δρομολόγια και το Χειμώνα. Για αυτό δεν είμαστε και τόσο σίγουροι. Περιμένουμε ταυτόχρονα την «απάντηση» στην πιο πάνω εξέλιξη από πλευράς των παλαιών εταιριών. Είναι βέβαιο ότι τέτοια θα υπάρξει.

Έως το τέλος του μήνα θα δικαιωθεί στην πόλη το γνωστό σενάριο περί τουριστικής και μόνο ανάπτυξης. Αυτό θα γίνει δια συγκεκριμένων εκδηλώσεων, γεγονότων, αφίξεων επισκεπτών. Ξένων και ελλήνων. Τα φέρνει έτσι η ζωή που ενώ η Καβάλα γεμίζει από ξένο κόσμο, η ΔΕΠΑ προτείνει το πλωτό LNG. Κάτι εντελώς αντίθετο με όλα τα προηγούμενα. Ένα πράγμα είναι σίγουρο. Αν γνώριζαν τότε δεν θα έκαναν αυτή την πρόταση, με αυτή ειδικά την κρυφή διαδικασία. Θα είχαν καταλάβει ότι ολόκληρος ο Νομός Καβάλας προς άλλη κατεύθυνση αποφάσισε να κινηθεί.

Αδιαφόρησαν για το τι πραγματικά γίνεται στην περιοχή. Σχεδίασαν από απόσταση. Σχεδίασαν μόνο επί χάρτου. Είναι λοιπόν απόλυτα φυσιολογικό που τώρα βρίσκονται προ δυσάρεστης έκπληξης. Χθες ο Γιώργος Καλαντζής «τα έβαλε» με την διοίκηση της ΔΕΠΑ δίνονται σύνθημα γενικής υποχώρησης της. Από χθες το LNG υποχωρεί. Θα τελειώσουμε οριστικά με αυτό μέσω του συλλαλητηρίου της 3ης Ιουλίου.

Μέχρι τότε ακούμε (κι είναι απόλυτη αλήθεια) ότι τα ξενοδοχεία της Καβάλας είναι γεμάτα. Σκακιστές, γιατροί για το μεγάλο συνέδριο. Θεατές του αεροπορικού σόου. Όλοι αυτοί συνδυάζουν τις διακοπές τους με τα άλλα ενδιαφέροντα τους. Έρχονται στην Καβάλα όχι για το LNG αλλά για τις ομορφιές της. Τις ιδιαιτερότητες της. Στέλνουν ταυτόχρονα το δικό τους μήνυμα. Ο τουρισμός είναι για τη περιοχή μας η μόνη επιλογή όσον αφορά την περιβόητη ανάπτυξη. Ποιος τουρισμός; Αυτός που βασικά στηρίζεται στους Βαλκάνιους και πάσης φύσεως ανατολικούς. Αν παράλληλα καταφέρουμε να αναπτύξουμε πιο στενές σχέσεις και με τους δυτικοευρωπαίους (στόχος εφικτός), τότε ακόμη καλύτερα.

Με τον τρόπο τους οι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής δείχνουν έτοιμοι για να υποδεχθούν και να εξυπηρετήσουν τους τουρίστες. Τα πράγματα δεν είναι αόριστα. Είναι συγκεκριμένα. Τα μηνύματα έφθασαν παντού κι έτσι βλέπεις κατάλληλα εκπαιδευμένους τους πάντες και τα πάντα. Όταν με το καλό τελειώσει το Καλοκαίρι του 2014 τότε θα έχει φανεί ακόμη περισσότερο. Η Καβάλα μπορεί να γίνει ένας βασικός τουριστικός προορισμός για τη Βόρεια Ελλάδα. Οι αφίξεις στην οποία θα συνεχίζονται- με μικρότερη έστω ένταση- όλο το χρόνο.

Αύριο ο Γιώργος Καλαντζής έχει ραντεβού στο γραφείο του στην Αθήνα με τη διοίκηση της ΔΕΠΑ. Υποψιαζόμαστε τι θα τους πει. Ελπίζουμε οι εκπρόσωποι του… LNG να δεχθούν και να λάβουν το μήνυμα. Το συλλαλητήριο δεν το γλιτώνουν αλλά αύριο μπορούν και πρέπει να πάρουν ένα πρώτο μάθημα. Μπορούν και πρέπει να αντιληφθούν ότι αυτό που προτείνουν δεν μπορεί να γίνει. Κακό του κεφαλιού τους αν παρόλα αυτά επιμείνουν. Ας γνωρίζουν ότι εδώ στη Καβάλα άπαντες είναι έτοιμοι για δυναμική δράση και μετά το συλλαλητήριο. Ακόμη και μέσα στον Αύγουστο!

Ο Πάνος Γεωργιάδης παρουσίασε πρόσφατα στη διοίκηση του Επιμελητηρίου Καβάλας το φετινό αεροπορικό σόου. Όπως φαίνεται τους έπεισε. Εξ αυτού του λόγου ο αντιπρόεδρος Γιάννης Παναγιωτίδης δήλωσε ήδη ότι το σόου θα είναι κάτι το ανεπανάληπτο. Αύριο στο Δημαρχείο θα δοθεί δεύτερη και τελική συνέντευξη τύπου. Μετά θα έχουμε ραντεβού με τα αεροπλάνα στο λιμάνι. Τόσο την Παρασκευή όσο και το Σάββατο το απόγευμα.

Συνταξιοδοτείται στο τέλος του μήνα ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Γιώργος Χεριστανίδης. Πρόσφατα απέστειλε μακροσκελέστατη αποχαιρετιστήρια επιστολή προς τους συναδέλφους του σε όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια του νομού. Για τον αντικαταστάτη του φημολογείται ότι θα είναι καθηγητής προερχόμενος από τον Νομό Σερρών. Από τη Ξάνθη ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας, από τις Σέρρες της Δευτεροβάθμιας…

Συλλαλητήριο για τα κενά του ΠΕΔΥ Καβάλας οργανώνουν αύριο έξω από το κτίριο του ΙΚΑ τοπικοί σύλλογοι. Καλά κάνουν. Θα ήταν καλύτερα αν και για αυτό το θέμα η πίεση για να βρεθεί λύση ήταν στοχευμένη. Π.χ. αν απευθύνονταν συγκεκριμένα στους 4 βουλευτές. Αυτοί είναι οι εκπρόσωποι μας στην Αθήνα, αυτοί πρέπει να αισθανθούν ή και να μάθουν το πρόβλημα προκειμένου μετά να προσπαθήσουν να το λύσουν. Κάποτε διαδηλωτές πήγαιναν στα γραφεία τους και τους ενημέρωναν πρόσωπο με πρόσωπο. Όσους έβρισκαν ή με όσους κατάφερναν να «κλείσουν» ραντεβού. Μια επίσκεψη στο γραφείο ενός βουλευτή έχει και την αξία της δέσμευσης. Αμέσως μετά ο κοινοβουλευτικός άνδρας κάτι θα προσπαθήσει να κάνει. Κι όταν επιστρέψει στην Καβάλα θα ενημερώσει για το αποτέλεσμα της προσπάθειας του.

Τα ίδια ακριβώς ισχύουν για τους ταλαιπωρημένους απολυμένους σχολικούς φύλακες της Καβάλας. Προχθές επισκέφθηκαν τη νέα δήμαρχο όπου βρήκαν (πάλι) συμπαράσταση και συμπάθεια. Δεν θα ήταν προτιμότερο να επισκέπτονταν τα γραφεία των 4 βουλευτών; Ή μαζί με όλα τα άλλα να το έκαναν κι αυτό. Αν για το συγκεκριμένο θέμα δεν πιέσεις τους βουλευτές ποιόν θα πιέσεις;

Ησυχία στην Αλεξανδρούπολη τη προηγούμενη εβδομάδα όσον αφορά το LNG του Έβρου. Κάποια στιγμή φάνηκε να ξεσηκώνεται η πρωτεύουσα του Έβρου λόγω των αντιδράσεων στη Καβάλα. Η εικόνα αυτή ήταν προσωρινή. Στην Αλεξανδρούπολη επανήλθε η ησυχία. Το LNG της πόλης δεν φαίνεται ότι κινδυνεύει.

Στην Κομοτηνή- διαβάζουμε στην εφημερίδα Χρόνος- γίνεται ότι και στη Καβάλα. Οργανώνονται οι επαγγελματίες προκειμένου να κινηθούν δικαστικά κατά του ΟΑΕΕ: Μαζική αγωγή κατά του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών πρόκειται να κατατεθεί στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, ενώ ο ΟΑΕΕ αντιτίθεται και σε άλλους συλλογικούς φορείς όπως η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), τα Επιμελητήρια, η ΓΣΕΒΕΕ κ.λ.π. Στόχος του ΟΑΕΕ είναι να διατηρήσουν τα μέλη του την ασφάλειά τους, χωρίς να διακινδυνέψουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, καθώς 440.000 επαγγελματίες, δηλαδή 55% επί του συνόλου, αδυνατούν να ανταποκριθεί στην τυπική πληρωμή των εισφορών τους. Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου από μακρού έχει καταθέσει βιώσιμη πρόταση για την επίλυση του προβλήματος τόσο του Οργανισμού, όσο και των ασφαλισμένων του.

 

 

Διαβάστε επίσης