• 6 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Παρασυρμένοι από το πετυχημένο αεροπορικό σόου των προηγούμενων ημερών ακούσαμε χθες συμπολίτη να ρωτά αυθόρμητα κι αληθινά: «Σήμερα τι ώρα θα πετάξουν;». Του απαντήσαμε ότι σήμερα (δηλαδή χθες) δεν θα πετάξουν αφού το αεροπορικό σόου τέλειωσε. Του εξηγήσαμε ότι για τις επόμενες πτήσεις θα πρέπει να κάνει υπομονή έναν χρόνο. Ως τον επόμενο, καλώς εχόντων των πραγμάτων, Ιούνιο (του 2015). Ναι, τον απογοητεύσαμε τον «καλομαθημένο» Καβαλιώτη. Του διακόψαμε απότομα το όνειρο. Το θέαμα. Έτσι είναι η ζωή. Πτήσεις δεν έχει κάθε μέρα αλλά τρεις (το πολύ) φορές το χρόνο!

Με αυτό όμως το περιστατικό αντιληφθήκαμε ακόμη περισσότερο την επιτυχία της διοργάνωσης. Η οποία ξεπέρασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Θα υποχρεωθούμε μία ακόμη φορά να συγχαρούμε τους διοργανωτές, τους συντελεστές, τους εθελοντές, τους πιλότους. Όλοι συνέβαλαν σε ένα γεγονός που άρεσε τόσο πολύ ώστε ο κόσμος περιμένει να το δει κάθε μέρα!

Το βράδυ της Κυριακής δόθηκε η επίσημη δεξίωση του σόου στον Μπάτη. Εκεί «έκλεψαν» την παράσταση οι πιλότοι και οι νέοι αιρετοί. Πρώτη φορά τους είδαμε τόσο πολλούς (τους νεοεκλεγμένους), όλους μαζί να διασκεδάζουν. Μπερδευτήκαμε. Διασκέδαζαν, χαίρονταν την επιτυχία του σόου ή των πρόσφατων εκλογών; Αποδείχθηκε επίσης ότι βρίσκονται (κι αυτό το απολαμβάνουν) στον μετεκλογικό μήνα του μέλιτος. Που για καλή τους τύχη είναι μήνες κι όχι μήνας.

Η θητεία τους από τον Σεπτέμβρη θα έχει πολλές ακόμη δεξιώσεις, πλήθος κοινωνικές εκδηλώσεις. Βασικά το προσεχές μενού θα έχει κι άλλα πράγματα. Μια καθημερινή προσπάθεια προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των πολιτών. Να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους για μια Καβάλα καλύτερη. Ας διασκεδάσουν τώρα όσο μπορούν. Σε δεξιώσεις και άλλες ευκαιρίες. Το Φθινόπωρο που έρχεται θα είναι δύσκολο.

Η Αθήνα πήρε την σκυτάλη, διοργάνωσε το Σάββατο την λευκή της νύχτα. Αναφερόμαστε στον Δήμο Αμαρουσίου. Εκεί έγινε η λευκή νύχτα της Αττικής κι όπως έγραψε ο τύπος ήταν απόλυτα πετυχημένη. Με τον θεσμό έχουμε ανοιχτούς λογαριασμούς. Μετά την λαμπρή πρώτη λευκή νύχτα της Καβάλας έπεται συνέχεια. Για τον Σεπτέμβρη, είπαν οι τοπικοί φορείς. Από τώρα ακούμε νέες ιδέες που θα ενισχύσουν το αρχικό σχέδιο. Η επόμενη λευκή νύχτα θα οργανωθεί από τη νέα διοίκηση του Δήμου Καβάλας αλλά στο πλάνο της προηγούμενης. Πάντα σε συνεργασία με τους εκπροσώπους της αγοράς.

Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε χθες τους μαθητές που εισάγονται από τον Σεπτέμβρη στην πρώτη τάξη των Μουσικών Σχολείων όλης της χώρας. Στο Μουσικό Σχολείο (Γυμνάσιο) της Καβάλας εισάγονται 48 απόφοιτοι δημοτικών σχολείων, χωρισμένοι σε δύο τμήματα. Καλή τους επιτυχία.

Οι παλιές ναυτιλιακές εταιρίες κάνουν «κορδελάκια» στην καινούργια, πιάνουν τις θέσεις στο λιμάνι του Πρίνου, την καθυστερούν μέχρι να «δέσει» . Δύο περιστατικά έγιναν ήδη. Ένα χθες (οι επιβάτες περίμεναν 20 λεπτά μέσα στο πλοίο, μέσα στη θάλασσα) κι ένα το Σάββατο. Πρόκειται για παιδικές ασθένειες και συμπεριφορές… Όπως λένε στο Λιμεναρχείο όλα αυτά συμβαίνουν επειδή είμαστε στην αρχή. «Με τον καιρό οι παλιοί θα συνηθίσουν και θα αποδεχθούν τον καινούργιο» λένε όσοι έχουν την απαραίτητη πείρα. Μάλλον έχουν δίκιο.

Ναι, χθες το πρωί το λιμάνι της Καβάλας δεν ήταν στη καλύτερη του κατάσταση. Μέσα στη θάλασσα – σε διάφορα σημεία- επέπλεαν πολλά σκουπίδια. Με αυτή την άσχημη εικόνα υποδεχθήκαμε τους Αμερικάνους τουρίστες του κρουαζιερόπλοιου. Οι οποίοι θαρρείς και το έκαναν επίτηδες, πήγαν όλοι στους Φιλίππους κι από εκεί όλοι μαζί γύρισαν κατευθείαν στο πλοίο. Μαθαίνουμε ότι ο ΟΛΚ λόγω του σόου καθάρισε το λιμάνι.

Καλά έκανε. Εξαιτίας του κόσμου που κινήθηκε δύο μέρες στην περιοχή το λιμάνι έγινε πάλι βρώμικο. Άρα χρειάζεται νέα εκστρατεία καθαριότητας. Είναι καλοκαίρι, πολλοί επισκέπτες σπεύδουν στην περιοχή για να δουν θάλασσα κι είναι κρίμα να βλέπουν βρώμικη θάλασσα.

Οι ειδήσεις με τις ζημιές από την κακοκαιρία σε αγροτικές καλλιέργειες του νομού είναι συνηθισμένες. Πρόκειται για ιστορίες που ξεκινούν δυναμικά αλλά τέλος δεν έχουν. Ποτέ δεν μαθαίνουμε αν απέδωσαν ή όχι οι πιέσεις στον ΕΛΓΑ. Ποτέ δεν ανακοινώνονται οι οριστικές αποζημιώσεις, αν ήταν ή δεν ήταν δίκαιες. Συχνά –σε αυτές τις περιπτώσεις- ακούμε τη γνωστή φράση των αγροτών «από τη ζημία κέρδος δε βγάζεις». Αυτό είναι αλήθεια.

Όπως επίσης είναι αλήθεια ότι ο βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης μπαΐλντισε με το σύστημα αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ. Κουράστηκε τόσο πολύ που προβλέπουμε να αρχίσει θρησκευτικές τελετές προς τον Θεό άλλες καταιγίδες να μην υπάρξουν. Καλύτερα έτσι παρά να τρέχει (και να τρέχουν) πίσω από έναν ΕΛΓΑ που για τη Βόρεια Ελλάδα δεν έχει πρόβλεψη- ενδιαφέρον- πρόληψη.

Διαβάζουμε στην ιστοσελίδα agronews ότι ενώ στη δική μας περιοχή υπάρχουν ζημιές από τις καταιγίδες, στη νότια Ελλάδα τα προϊόντα πηγαίνουν πολύ καλά. Ειδικά το σταφύλι: Ευνοϊκά εξελίσσεται η φετινή χρονιά για τους παραγωγούς επιτραπέζιου σταφυλιού, καθώς µπορεί να χαρακτηριστεί όψιµη, µε τη συγκοµιδή να ξεκινάει περίπου 10 µέρες αργότερα από την αντίστοιχη περσινή. Έτσι, οι πρώιµες ποικιλίες του ελληνικού επιτραπέζιου σταφυλιού δε θα συµπίπτουν µε τις αντίστοιχες από την Ιταλία και την Ισπανία, τις βασικές ανταγωνίστριες χώρες της Ελλάδας, όπως συνέβη πέρσι. Υπενθυµίζεται ότι την περσινή χρονιά το ελληνικό επιτραπέζιο σταφύλι, ξεκίνησε να παράγεται 4 µέρες νωρίτερα από το 2012 µε αποτέλεσµα να δεχτεί πίεση από την πρώιµη ποικιλία Superior της Ισπανίας. Από την άλλη, φέτος οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στις περισσότερες περιοχές, αναµένεται να λειτουργήσουν ανασταλτικά ως προς την επίτευξη της ποιότητας για το επιτραπέζιο σταφύλι, καθώς δεν συνέβαλαν στη δηµιουργία ποιοτικών τσαµπιών. Όπως είπε στην Agrenda ο ∆ηµήτρης Σπανός, αντιπρόσωπος της Mack Multiples Division στη Μεσόγειο και την Αφρική, κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας της σουλτανίνας η εναλλαγή της θερµοκρασίας, οι βροχές, και οι χαµηλές θερµοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν οδήγησαν σε καλής ποιότητας τσαµπιά. Επίσης, το χαλάζι επέφερε την απώλεια µίας µικρής ποσότητας προϊόντος, ενώ οι βροχές και η υγρασία τον Μάιο και τον Ιούνιο είχαν ως αποτέλεσµα πολλά αµπέλια να προσβληθούν από περονόσπορο σε αρκετές περιοχές, όπως η Κόρινθος, η Κρήτη και η Καβάλα, µε ορισµένες καλλιέργειες της τελευταίας να εµφανίζουν και ωίδιο.

Διαβάστε επίσης