• 6 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Βάση του αγροτικού ρεπορτάζ όλα έγιναν χθες όπως ακριβώς αναμένονταν. Ήρθαν στην περιοχή του Δήμου Παγγαίου πρόεδρος και αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ, είδαν τις ζημιές, άκουσαν τους πληγέντες αγρότες, άκουσαν τα πολιτικά πρόσωπα, δεν υποσχέθηκαν απολύτως τίποτα κι ύστερα αποχώρησαν για να επιστρέψουν στας Αθήνας. Η περιοδεία στα χωράφια που έπαθαν ζημιά υλοποιήθηκε όπως είχε προγραμματιστεί. Χωρίς εκπλήξεις, ανατροπές, νέα στοιχεία. Μόνο μια ένταση, μια αμφισβήτηση συνεχής και έντονη υπήρχε στην ατμόσφαιρα. Λες και κάποιοι με το ζόρι κρατιούνταν να μην που κάποια κακή κουβέντα.

Απειλούνταν με λίγα λόγια ένα ξέσπασμα. Ένα ξέσπασμα που για λόγους ευγενείας δεν έγινε ποτέ. Άπαντες συγκρατήθηκαν κι έδωσαν ως συνήθως τόπο στην οργή. Ο αντιπρόεδρος –γνωστός από προηγούμενες επισκέψεις του στην περιοχή- κ. Μπότος είπε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνεται σε όλη την Ελλάδα προστασία από το χαλάζι με εναέρια μέσα. Όπως τόνισε δεν επαρκούν τα αεροπλάνα και τα λεφτά που έχει στη διάθεση του ο ΕΛΓΑ.

Με αυτόν αλλά και διάφορους άλλους τρόπους η διοίκηση του ΕΛΓΑ «ξέφυγε» των πιέσεων με την μικρότερη δυνατή ζημιά. Υποσχέθηκε δίκαιες και άμεσες εκτιμήσεις, ως εκ τούτου και αποζημιώσεις. Με λίγα λόγια μας έταξαν τα αυτονόητα και μετά μη τον είδατε τον Παναή… Σε δύσκολο κι άχαρο ρόλο οι εκπρόσωποι μας. Παλαιοί και νέοι. Συνόδευαν, προσπαθούσαν κάτι να πουν, γνώριζαν ότι το σύστημα ΕΛΓΑ ελάχιστα συγκινείται κι αλλάζει επειδή στο Ορφάνι και στο κάθε Ορφάνι έγιναν ζημιές. Γράφαμε ότι το συγκεκριμένο έργο το έχουμε ξαναδεί. Ε λοιπόν το είδαμε χθες όπως ακριβώς σε άλλες προηγούμενες περιπτώσεις. Αυτό που μόνο αλλάζει είναι η περιοχή και το αγροτικό προϊόν. Όλα τα άλλα είναι ίδια.

Κείμενο του Ζαφείρη Μυστακίδη σχετικά με την χθεσινή επίσκεψη των εκπροσώπων του ΕΛΓΑ: «Με αφορμή τις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσε το χαλάζι στην περιοχή της Καβάλας και των Σερρών πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Προέδρου και Αντιπροέδρου του ΕΛΓΑ που συνοδεύονταν απο υπηρεσιακούς παράγοντες του Οργανισμού. Δόθηκε η υπόσχεση στους παραγωγούς για γρήγορες και δίκαιες αποζημιώσεις και ήταν μια ευκαιρία να επαναλάβουμε για πολοστή φορά τις αδυναμίες του απαρχαιωμένου κανονισμού λειτουργίας του ΕΛΓΑ και τις αδικίες που προκύπτουν στις αποζημιώσεις του Καβαλιώτικου σταφυλιού διαχρονικά ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του. Ελπίζουμε να λήφθηκε το μήνυμα!».

Πάνω στην ώρα η δικαιοσύνη έκανε δεκτό το αίτημα Λαυρεντιάδη κι επιτρέπει την αποφυλάκιση του. Αυτό άραγε είναι καλό νέο για την δοκιμαζόμενη οικονομικά ΒΦΛ; Σαφώς και είναι. Αφού ο κ. Λαυρεντιάδης αποφυλακιστεί και κοιτάξει τα επείγοντα προσωπικά του, αμέσως μετά λογικό είναι να ενδιαφερθεί για ότι έμεινε από την παλαιά του «αυτοκρατορία». Η ΒΦΛ είναι το πολυτιμότερο του εργαλείο εφόσον επιθυμεί να επανέλθει επιχειρηματικά. Δεν μπορεί, κάτι θα κάνει για αυτήν.

Μεθαύριο Παρασκευή έρχονται στην Καβάλα οι εκπρόσωποι του στη διοίκηση της εταιρίας. Έχουν να έρθουν πολύ καιρό. Το απέφευγαν αφού όλα μπορούσαν άριστα να τα χειριστούν και να τα αποφασίσουν κι από την Αθήνα. Τώρα μοιάζουν να μας έρχονται για να κάνουν το χατίρι της διοίκησης του σωματείου. Η ΒΦΛ- πρέπει να το έχουμε συνεχώς στο μυαλό μας- κινείται μόνη της προς το Υπουργείο Οικονομικών. Καθημερινά. Έχει πλέον πολλές ελπίδες για την κατάργηση του ΕΦΚ. Την Παρασκευή κάνει ένα μικρό διάλλειμα στην δύσκολη καθημερινότητα. «Πετάγονται» στην Καβάλα προκειμένου να ακούσουν τα ίδια και τα ίδια.

Κι οι βουλευτές δεν είναι ιδιαίτερα πρόθυμοι να λάβουν μέρος στην ίδια σύσκεψη. Ξέρουν κι αυτοί ότι από το εργοστάσιο ελάχιστα είναι αυτά που επηρεάζονται, αυτά που αλλάζουν. Δεν είναι στο εργοστάσιο το πρόβλημα της ΒΦΛ. Κατά πάσα πιθανότητα η σύσκεψη την Παρασκευή θα γίνει έτσι, για τα μάτια του συγκεκριμένου κόσμου που εργάζεται στο εργοστάσιο. Τα πάντα θα κριθούν την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα. Είτε μόνη, είτε με τη βοήθεια βουλευτών η εταιρία φαίνεται να είναι κοντά στην επίτευξη ενός ακόμη μεγάλου στόχου. Την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Δεν λέμε, έχει απόλυτο δίκιο που ζητά να τον αποτινάξει. Να απαλλαχθεί από αυτόν. Όταν όμως αυτό γίνει, θα είναι όντως καθοριστικό για το μέλλον της; Έτσι λέγεται. Όπως έτσι λέγονταν και με τη τιμή του φυσικού αερίου. Η οποία μειώθηκε- αναδρομικά μάλιστα- χωρίς επί της ουσίας να αλλάξουν τα δεδομένα. Το εργοστάσιο- λένε όσοι ξέρουν- τα χρειάζεται όλα αυτά. Βασικά έχει ανάγκη μιας οικονομικής στήριξης. Την οποία ένας μόνο μπορεί να υλοποιήσει. Ο ιδιοκτήτης. Άλλο σενάριο είναι –πάλι του ιδιοκτήτη- να πουλήσει την εταιρία. Σε καλά και «δυνατά» χέρια.

Μόνο έτσι η ΒΦΛ θα ελπίζει. Κάθε τι άλλο είναι προσωρινό κι αμφιβόλου επιτυχίας. Ο ρόλος των εργαζόμενων σε αυτή την υπόθεση είναι δύσκολος. Ειδικά όταν οι πληρωμές δεν γίνονται στην ώρα τους.

Επέστρεψε χθες βράδυ από το εξωτερικό η νέα δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα. Πήγε στο Στρασβούργο προκειμένου να γνωριστεί με στελέχη της Ε.Ε. και άλλους αυτοδιοικητικούς, με τους οποίους ο Δήμος Καβάλας συνεργάζεται σε ένα από τα πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα. Η κ. Τσανάκα πήγε στο Στρασβούργο με τους συμβούλους Σιμιτσή, Μενέλαο Χατζηαποστολίδη και Ιώ Χατηβαρύτη.

Στο μεταξύ είναι τόσο ισχυρή η προοπτική της νέας διοίκησης του Δήμου Καβάλας που η Λίτσα Γιαννίση πασχίζει για την θέση του πρώτου αναπληρωματικού! Πέντε χρόνια είναι αυτά, όλο και κάποιος θα παραιτηθεί. Αυτό σκέπτεται. Κάπως έτσι έχουμε την εξής αντίφαση. Άλλοι κάνουν ένσταση γιατί θέλουν να ξαναγίνουν δήμαρχοι κι άλλοι επειδή βολιδοσκοπούν τη θέση του πρώτου αναπληρωματικού δημοτικού συμβούλου.

Για τον Κώστα Αντωνιάδη ακούμε ότι αρνήθηκε θέση αντιπεριφερειάρχη. Προτιμά- λέει η ίδια πληροφορία- την θέση του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου. Άσχετα αν συμφωνούμε ή όχι μαζί του, σημειώνουμε ότι τους αντιπεριφερειάρχες (παλιούς και εν ενεργεία) κάποιος τους θυμάται. Τους προέδρους του περιφερειακού συμβουλίου (που πάντα συνεδριάζει στη Κομοτηνή) κανείς.

Οι πιλότοι των αεροσκαφών από τη Σαουδική Αραβία έφυγαν χθες. Καλό τους ταξίδι, ευχόμαστε να τους ξαναδούμε. Διακρίθηκαν όχι μόνο στους αιθέρες αλλά και στην αγορά. Ψώνισαν πολλά και διάφορα από τα τοπικά καταστήματα, στα οποία έκαναν αισθητή την παρουσία τους. Αυτό το δεύτερο ήταν εξίσου καλό με το πρώτο.

Ασχολούμαστε αυτό το διάστημα με τον ΑΟΚ αλλά τα καλά νέα ίσως έρθουν και για την Ένωση. Από την ιστοσελίδα super basket . gr αντιγράφουμε κείμενο που αναφέρεται στο σενάριο η ομάδα της Καβάλας να αγωνιστεί στην Α1 κατηγορία: Ο Γιώργος Χαλβατζάκης, παραμένων πρόεδρος τον ΕΣΑΚΕ, έχει επιστήσει τις τελευταίες ημέρες την προσοχή στον ομόλογό του της Καβάλας, Κώστα Παπακωνσταντίνου, για το ενδεχόμενο συμμετοχής της ομάδας στο νέο πρωτάθλημα της Α1. Τα προβλήματα που εμφανίζουν η ΑΕΚ και ο Κόροιβος Αμαλιάδας στη δημιουργία της ΚΑΕ προβληματίζουν έντονα τον Θεσσαλονικιό παράγοντα. Και κυρίως τα όσα συμβαίνουν στο ιστορικό σωματείο του Δικέφαλου.

Μέσω του τηλεοπτικού Αντένα αλλά και μεταγενέστερου δελτίου τύπου του ο Τέρενς Κουίκ ανακοίνωσε χθες ποιος θα εκπροσωπήσει το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων στο συλλαλητήριο της ερχόμενης εβδομάδας στην Καβάλα. Αναλυτικά: Ο Τέρενς Κουίκ υπογράμμισε ότι «στο θέμα της Ενέργειας εντάσσω και το μεγάλο ζήτημα των φωτοβολταϊκών πάρκων ή μικρότερων μονάδων, των οποίων οι επενδυτές, ακόμη και αγρότες, κινδυνεύουν να υποστούν τα ίδια που συνέβησαν στο Κραχ του Χρηματιστηρίου το 1999. Τέλος, υπογραμμίζω και τις αντιδράσεις, που έχουν προκληθεί στην Αλεξανδρούπολη, αλλά κυρίως στην Καβάλα, για το LNG. Στην Καβάλα, όπου την άλλη Πέμπτη 03/07/14 θα πραγματοποιηθεί μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας, στην οποία θα εκπροσωπήσει τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ η συνάδελφος Μαρία Κόλλια»

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης