• 2 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι βασικό. Δεν είναι ζήτημα προσώπων. Είναι η νοοτροπία που επηρεάζει τα πρόσωπα, τα οδηγεί σε αποφάσεις που πάντα υποτιμούν- υποβαθμίζουν- αδικούν την Ανατολική Μακεδονία γενικώς. Την Καβάλα ειδικότερα και συχνότερα. Το ίδιο έργο το βλέπουμε από την εποχή του Άρη Γιαννακίδη. Ως γνήσιο τέκνο της Κομοτηνής και της Θράκης, ως εκφραστής της προαναφερθείσας νοοτροπίας, υποσχέθηκε πολλά αλλά για την Καβάλα έκανε ελάχιστα. Τρανό παράδειγμα η απραξία του στο 12% αν και αυτό πολλές φορές το υποσχέθηκε στη προεκλογική περίοδο του 2010. Ο κ. Γιαννακίδης έφυγε… νύχτα από την Περιφέρεια ΑΜΘ. Ποτέ δεν είδε με το ίδιο μάτι την Θράκη με την Ανατολική Μακεδονία. Ισχυρίζεται το αντίθετο αλλά οι πράξεις του (ειδικά αυτές που δεν έγιναν ποτέ) άλλα δείχνουν.

Η περίπτωση Παυλίδη έχει διαφορές, έχει και ομοιότητες. Ως προς το αποτέλεσμα. Δια της πλαγίας οδού (όπως θα έκανε κάθε έξυπνος πολιτικός) υποσχέθηκε προεκλογικά διαφορετική στάση σε σχέση με τον κ. Γιαννακίδη. Είπε και ξαναείπε ότι θα αντιμετωπίζει δικαιότερα την Ανατολική Μακεδονία. Μετά όμως την απομάκρυνση από το… ταμείο κανένα λάθος δεν αναγνωρίζεται. Την προηγούμενη εβδομάδα απέφυγε να ταξιδέψει στην Αθήνα για την σύσκεψη του ΤΑΡ. Είχε –είπαν- δουλειά. Μαζί με την παράταξη Γιαννακίδη (και τους Θρακιώτες υπηρεσιακούς παράγοντες) «έθαψαν» το θέμα του σεισμογράφου ο οποίος ήταν έτοιμος να εγκατασταθεί στην επαρχία Παγγαίου. Προχθές ο κ. Παυλίδης επέλεξε έναν πολιτικό μηχανικό από την Ξάνθη και του ανέθεσε την αρμοδιότητα του τουρισμού. Ήρθε κι έδεσε όπως λέμε.

Η νοοτροπία της Θράκης- με την οποία είναι «ποτισμένη» η συγκεκριμένη γενιά πολιτικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων- τους επηρεάζει κι ας μη το παραδέχονται. Έχουν μια ευκολία όταν αδικούν τον … φτωχό συγγενή. Την Καβάλα και την Δράμα. Ισχυρίζονται το αντίθετο αλλά κάνουν αυτό που συνεχίζεται εδώ και δεκαετίες. Δίνουν προτεραιότητα στον τόπο τους, υποβαθμίζουν συνεχώς την Ανατολική Μακεδονία. Στην περίπτωση της αντιπεριφέρειας τουρισμού την προσβάλλουν κιόλας. Είναι δυνατόν στα θέματα τουρισμού ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης να μην προέρχεται από την Καβάλα; Αυτό μόνο οι Θρακιώτες μπορούσαν να το κάνουν. Ο πρώτος αιρετός Περιφερειάρχης έκανε άλλα, ο δεύτερος (Θρακιώτης κι αυτός) αποφάσισε να «δώσει» τον τουρισμό εκεί όπου υπάρχει … μπόλικη τουριστική κίνηση!

Ε και; Ήρθε το τέλος του κόσμου ή της τουριστικής ανάπτυξης της Καβάλας επειδή ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης είναι από την Ξάνθη; Φυσικά όχι. Η ζωή συνεχίζεται κανονικά. Ο κόσμος έχει άλλα σοβαρότερα προβλήματα και θέματα, ελάχιστα θα ασχοληθεί με τις αποφάσεις του κ. Παυλίδη. Για τον τόπο μας ωστόσο είναι θέμα αναγνώρισης. Είναι ζήτημα δικαίωσης. Είναι και θέμα ουσίας. Όλα τα άλλα είναι «παιδικές» δικαιολογίες, τις οποίες ακούμε ήδη. Ξέρετε, ποιο πολύ αυτό πάντα μας ενοχλούσε. Όχι ότι μας αδικούν αλλά το ότι δεν το παραδέχονται.

Οι συνεργάτες από την Καβάλα του Άρη Γιαννακίδη πάντα τον κάλυπταν, τον προστάτευαν, αρνούνταν να παραδεχθούν τις μικρές αλλά συνεχόμενες ήττες της Π.Ε. Καβάλας. Τα ίδια κάνουν από χθες οι συνεργάτες του Παυλίδη. Δικαιολογούν τα αδικαιολόγητα. Εδώ που τα λέμε θέλει να έχεις κότσια, να αγαπάς τον τόπο σου για να κάνεις καυγά για αυτά τα θέματα. Αυτοί- παλαιοί και νέοι, πρώην και νυν- αγαπούν αυτό που τους έδωσε ο λαός τον Μάη. Την εξουσία. Κάθε ένας με τον τρόπο του. Συμβιβάζονται ενώ η Καβάλα χάνει, βρίσκουν επιχειρήματα πιστεύοντας ότι μπορούν να διαψεύσουν την αλήθεια. Την πραγματικότητα. Δυστυχώς δεν θα τα καταφέρουν ποτέ. Είναι τέτοια η δύναμη της που δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει κανείς. Η ιστορία έγραψε λοιπόν. Ο αντιπεριφερειάρχης τουρισμού από την Ξάνθη. Ας ετοιμαστούμε για τα επόμενα. Με την φόρα που πήραν, είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν κι άλλα.

Στον αντιπεριφερειάρχη Σωτήρη Παπαδόπουλο ο κ. Παυλίδης έδωσε και την αρμοδιότητα της καταπολέμησης των κουνουπιών. Για την καταπολέμηση των κουνουπιών στις 18 Ιουνίου ο κ. Παυλίδης είχε κάνει συγκεκριμένη δήλωση με την οποία είχε ζητήσει νομοθετικές αλλαγές, βοήθεια από το κράτος. Δεν γνωρίζουμε αν το σχετικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ τέλειωσε. Γνωρίζουμε ότι βάση των δηλώσεων Παυλίδη η καταπολέμηση των κουνουπιών περνά από τη Βουλή και την Κυβέρνηση. Ενέργειες που πρέπει να αρχίσουν τώρα. Προκειμένου το αποτέλεσμα τους να μπορεί να αξιοποιηθεί αρχές του έτους.

Στο κράτος δεν είναι αρκετή η προωθούμενη ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου «Μέγας Αλέξανδρος». Θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν (με άλλη διαδικασία) και το αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα. Κάποιοι λένε ότι η μια ιδιωτικοποίησε έχει σχέση με την άλλη. Ας περιμένουμε λίγο. Κι ας έχουμε στο μυαλό μας την λαϊκή ρήση «ότι λάμπει δεν είναι χρυσός».

Προτείνουμε στον Κωστή Σιμιτσή και τον Θόδωρο Μουριάδη να επισκεφθούν την όμορφη παιδική χαρά ακριβώς έξω από την είσοδο του κλειστού γυμναστηρίου «Αλεξάνδρα Δήμογλου». Αν είναι δυνατόν να την επισκεφθούν απόγευμα. Θα την δουν γεμάτη παιδιά και θα χαρούν που το έργο τους (αργοπορημένο κι αυτό) δικαιώνεται ήδη. Κάπου εκεί δίπλα θα δουν έναν όγκο άμμου, ξεχασμένη από καιρό. Αυτήν όσο κι αν τα παιδιά προσπάθησαν, δεν μπόρεσαν να την εντάξουν στο παιχνίδι τους. Αυτήν άλλος την μετέφερε, άλλος τη ξέχασε κι άλλος πρέπει να την απομακρύνει. Η απομάκρυνση της –μετά από τόσο καιρό αναμονής- είναι ευθύνη της νέας διοίκησης του Δήμου. Σε μας (και σε όσους κάθε απόγευμα βρίσκονται στην περιοχή) είναι κάτι απλό. Θα γίνει; Ας μην είμαστε καθόλου σίγουροι. Η ασθένεια των έργων με ελαττώματα, των έργων που δεν τελειώνουν ποτέ και σωστά είναι ασθένεια μεταδοτική….

Απευθυνόμαστε στον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Άγγελο Τσατσούλη και στον Αντιπρόεδρο Μάρκο Δέμπα. Καλοκαιριάτικα είχαν ταξιδέψει στην Αθήνα προκειμένου να ενημερωθούν από την ΔΕΠΑ για το πλωτό LNG. Όταν επέστρεψαν στην Καβάλα μας είχαν πει ότι στην προθέσεις της εταιρίας είναι τον Σεπτέμβρη να οργανώσει στην πόλη μας ενημερωτική ημερίδα. Από σήμερα ήμαστε στο δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη. Η ΔΕΠΑ άφαντη. Αυτό είναι καλό μιας κι άφαντο «εξαφανισμένο» είναι και το πλωτό LNG. Δεν θα έπρεπε παρόλα αυτά οι εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου να ρωτήσουν τι έγινε η ενημερωτική ημερίδα που τους υποσχέθηκαν;

Κανονικά –αν ήμασταν στη θέση τους- θα τηλεφωνούσαμε στους προέδρους κι αντιπροέδρους της ΔΕΠΑ προκειμένου να μάθουμε νεότερα. Και για την ημερίδα και για την τύχη της πρότασης. Αυτό θα το κάναμε διότι μας πιάνει φόβος από την παρατεταμένη ησυχία περί του θέματος. Αυτοί στην πρωτεύουσα είναι ικανοί να μας δημιουργήσουν τετελεσμένα και ημερίδες κατόπιν εορτής… Το ίδιο ερώτημα προς την ΔΕΠΑ θα μπορούσαν να διατυπώσουν κι άλλοι τοπικοί φορείς και παράγοντες. Να τους πουν «ισχύει βρε παιδιά η πρόταση σας ή την πήρε το ποτάμι;». Κι όταν λέμε ποτάμι δεν εννοούμε το Ποτάμι του Θεοδωράκη.

Η κλινική «Ελευθώ» έχει στην πόλη μας την δική της μεγάλη και πετυχημένη ιστορία. Όπως διαβάζουμε σε σχετικό έγγραφο της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας ΑΜΘ πρόσφατα υπήρξε ιδιοκτησιακή αλλαγή: «Εγκρίνουμε τη μεταβίβαση της υπ’αριθμόν 40268/01-02-1978 άδειας ίδρυσης και των υπ’ αριθμών 42885/30-05-1978 και 13/4801/30-12-2004 αδειών λειτουργίας της Μαιευτικής- Γυναικολογικής κλινικής με την επωνυμία «ΕΛΕΥΘΩ», της «Ν. Καραχριστιανίδης – Θ. Σιδηρόπουλος Ο.Ε.» δύναμης δεκαπέντε (15) κλινών, που βρίσκεται επί της οδού Κ.Παλαμά 10β στην Καβάλα, στην ομόρρυθμη εταιρεία «Θ.Παράσχος-Α.Παράσχος Ο.Ε.», που εκπροσωπείται νόμιμα από τον κ. Παράσχο Θεόδωρο, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 22 και 4 των Π.Δ/των 247/1991 και 235/2000 αντίστοιχα, χωρίς καμιά μεταβολή στη λειτουργία της κλινικής (επέκταση, μετατροπή, αύξηση ή ανακατανομή κλινών). Επιστημονικός Δ/ντής ορίζεται ο μαιευτήρας-γυναικολόγος κος Νικόλαος Καραχριστιανίδης Διοικητικός Διευθυντής ορίζεται ο κ. Παράσχος Θεόδωρος». Ευχόμαστε καλή επιτυχία στους νέους ιδιοκτήτες της επιχείρησης.

Ο βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης προσπαθεί να βοηθήσει τους κτηνοτρόφους στο πρόβλημα του καταρροϊκού πυρετού. Προσπαθεί να οργανώσει ενημερωτική εκδήλωση όπου ομιλητές θα είναι ένας ή δύο επιδημιολόγοι. Απ’ ότι φαίνεται η εκδήλωση θα γίνει πολύ σύντομα.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης