• 6 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Το καλό σενάριο – που είναι το πιθανότερο- αναφέρει τα ακόλουθα. Εντός των ημερών οι βουλευτές του Νομού Καβάλας προσεγγίζουν οργανωμένα τον κ. Στουρνάρα, τον πείθουν να απαλλάξει την ΒΦΛ από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης φυσικού αερίου. Στο Υπουργείο Οικονομικών άλλωστε η συγκεκριμένη υπόθεση είναι έτοιμη. Ώριμη, όπως θα λέγαμε αν δεν ήταν ειδικός φόρος αλλά έργο του ΕΣΠΑ. Το κακό σενάριο είναι αυτό που μπερδεύει στην όλη υπόθεση τον ανασχηματισμό. Αν γίνει (σήμερα;) ανασχηματισμός κι αν αλλάξει ο Στουρνάρας τότε το πουλάκι πέταξε… Η υπόθεση της ΒΦΛ σε σχέση με τον ειδικό φόρο χάνει χρόνο, πολύτιμο όπως όλα δείχνουν.

Για αυτόν τον λόγο οι εργαζόμενοι στη ΒΦΛ αλλά και η διοίκηση μαζί, ανάβουν ήδη λαμπάδες στον άγιο. Σε όλους τους αγίους. Τους παρακαλούν θερμά να κάνουν το θαύμα τους ,να «στείλουν» τον ανασχηματισμό λίγο αργότερα. Αφού νωρίτερα ξεκαθαρίσει με μεγάλη μείωση ή πλήρη κατάργηση ο ειδικός φόρος κατανάλωσης.

Ο επικείμενος- όπως επιμένουν τα μέσα ενημέρωσης των Αθηνών- ανασχηματισμός μας φέρνει στο μυαλό τον προηγούμενο. Η Καβάλα είχε εκπρόσωπο στη προηγούμενη Κυβέρνηση, ο οποίος δεν τα πήγε κι άσχημα. Ήταν ταυτισμένος με τη μνημονιακή δύσκολη πολιτική εκείνης της εποχής αλλά τούτο επιβάλλονταν για βουλευτές της ΝΔ. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος έμεινε εκτός κυβέρνησης (στον προηγούμενο ανασχηματισμό) λόγω ΠΑΣΟΚ. Στη θέση του μπήκε ο Κεγκέρογλου. Λέτε με την ευκαιρία του σχηματισμού της καινούργιας κυβέρνησης εκείνη η αδικία να διορθωθεί; Φαίνεται δύσκολο αλλά ποιος ξέρει.

Με νέες δηλώσεις της χθες η κ. Τσανάκα απέρριψε τις πληροφορίες και τα δημοσιεύματα για συγκεκριμένα ονόματα συνεργατών της σε συγκεκριμένες θέσεις διοίκησης στον Δήμο. Αστειεύτηκε όταν συνάντησε τους δημοσιογράφους. Όπως είπε ότι γράφεται απλώς γράφεται και δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Άλλες όμως πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει περίπου αποφασίσει για τα βασικά. Αυτό είναι το πιθανότερο. Με την διαφορά ότι κρατά κλειστά τα χαρτιά της, όπως θα έκανε ο κάθε ένας που ήταν στη θέση της. Χρειάζεται τρόπος και κατάλληλος χρόνος. Δεν χρειάζεται βιασύνη.

Πρόσφατα η νέα δήμαρχος έκλεισε το ιατρείο της, εγκατέλειψε την ιατρική λόγω δημαρχιακών καθηκόντων. Κάθε μέρα βρίσκεται στο γραφείο της. Το προεκλογικό της γραφείο στην οδό Βενιζέλου. Από εκεί εκδράμει κάθε φορά σε άλλη δημοτική υπηρεσία. Ενημερώνεται. Σε καθημερινή βάση.

Για τους δικαστικούς υπαλλήλους της Καβάλας ο καλύτερος υποψήφιος είναι ο Φίλιππος Αναστασιάδης. Το δηλώνουν άπαντες και δεν σηκώνουν δεύτερη κουβέντα. Η προτίμηση στον νέο δήμαρχο Παγγαίου έχει να κάνει με τις μέρες που όλοι έψαχναν τα ψηφοδέλτια της δεύτερης Κυριακής. Τότε ο κ. Αναστασιάδης έκανε έκπληξη. Πρόσφερε στους απασχολούμενους υπαλλήλους καφέ και πίτσα. «Δεκαπέντε πίτσες κέρασε όλους τους συναδέλφους» έλεγε χθες ένας εξ αυτών που εκείνη την ημέρα έφαγαν καλά. Δεν επιμένουμε στο περιστατικό φοβούμενοι μήπως συμβεί ότι και με τους δικηγόρους του συνδυασμού. Γίνεται όμως όπως οι δικηγόροι έτσι κι πίτσες να προσφέρθηκαν εθελοντικά;

Οι υποστηρικτές του νέου δημάρχου πανηγυρίζουν. Γιορτάζουν. Όχι, δεν κρίθηκε από τώρα το θέμα της ένστασης. Η χαρά τους οφείλεται στο ότι έγινε ήδη το πρώτο ραντεβού του κ. Αναστασιάδη με τον κ. Ξουλόγη. Θεωρούν ότι αυτή η πρόσφατη συνάντηση «άνοιξε» το δρόμο για την μεγάλη αλλαγή. Κάποιοι πίστευαν ότι διαδικασία ενημέρωσης δεν θα γίνει ποτέ. Θεωρούσαν ότι ο κ. Ξουλόγης θα την αποφύγει όσο μπορεί. Έκαναν όμως λάθος.

Όλα τα άλλα ισχύουν. Ο κ. Ξουλόγης προετοιμάζει την ένσταση του, η οποία θα τύχει ειδικής επεξεργασίας. Ζητήθηκε βοήθεια από νομικούς των Αθηνών. Αν ήταν εθελοντές ή πληρώνονται δεν το ξέρουμε. Ξέρουμε ότι εθελοντές δικηγόρους (πολλούς μάλιστα) έχει ο νέος δήμαρχος. Ορισμένοι μάλιστα δεν έχουν υπομονή να περιμένουν την απόφαση του δικαστηρίου. Την ένσταση της άλλης πλευράς την απέρριψαν ήδη. Με άρθρο τους…

Θα ήταν ένας διαφορετικός πρωτοποριακός τρόπος απονομής της δικαιοσύνης αν αντί για ακροαματική διαδικασία, αντί για δικαστές και εισαγγελείς είχαμε άρθρα γραμμένα από δικηγόρους. Καλώς ή κακώς κάτι τέτοιο δεν ισχύει ως τώρα πουθενά. Έτσι τα συγκεκριμένα άρθρα είναι μόνο για εσωτερική κατανάλωση. Για να τονώνουν το ηθικό όσων εμφανίζονται προβληματισμένοι. Ή και κλονισμένοι. Τότε ακριβώς χρειάζεται μια τόνωση της ψυχολογίας. Ένα άρθρο, προκειμένου να παραμείνει ψηλά η αισιοδοξία. Η πίστη ότι ο στόχος επετεύχθη κι αυτό δεν αλλάζει.

Ένας άλλος νέος δήμαρχος, ο Βαγγέλης Τσομπανόπουλος, δέχεται συνεχώς αυτό το διάστημα την ίδια ερώτηση. Θα κάνει οικονομικό έλεγχο, μόλις αναλάβει τη διοίκηση του Δήμου Νέστου; Βεβαίως απαντά προς κάθε κατεύθυνση. Θυμίζει ότι αυτή η υπόσχεση ήταν η βασικότερη προεκλογική του δέσμευση. Την οποία θα τηρήσει κατά γράμμα. Εκείνο που δεν γνωρίζουμε είναι αν θα αλλάξει η ώρα των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Νέστου. Οι συνεδριάσεις ήταν όλες μεσημβρινές ενώ η τότε αντιπολίτευση επέμενε για το αντίθετο.

Συνέλευση ετοιμάζεται να κάνει την ερχόμενη εβδομάδα η Συμπαράταξη Πολιτών του Άρη Βέρρου. Έναν αναλυτικό απολογισμό των εκλογών του προηγούμενου μήνα. Οι στόχοι τώρα είναι δύο. Αντιπολίτευση μέσα κι έξω από το δημοτικό συμβούλιο. Συμμετοχή σε όσο το δυνατό περισσότερα διοικητικά συμβούλια νομικών προσώπων και επιχειρήσεων του δήμου Καβάλας.

Σε ομιλία της την προηγούμενη εβδομάδα η Υφυπουργός Υγείας Ζέτα Μακρή ισχυρίστηκε ότι στην Καβάλα «σφραγίστηκε» προσωρινά κατάστημα επειδή δεν τηρούσε τον αντικαπνιστικό νόμο. Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε από την τοπική υπηρεσία που κάνει τους ελέγχους. Όλοι λοιπόν ρωτούν να μάθουν ποιο είναι το κατάστημα, εις βάρος του οποίου επιβλήθηκε η συγκεκριμένη ποινή. Κανείς δεν δίνει συγκεκριμένη απάντηση. Ο λόγος είναι απλός. Κανένα κατάστημα δεν έκλεισε ποτέ, ας λέει το αντίθετο η υφυπουργός.

Διαρροές υπηρεσιακών παραγόντων αναφέρουν ότι το «σφράγισμα» του μαγαζιού συνέπεσε με την προεκλογική περίοδο. Ως εκ τούτου ήταν εύκολο να βρεθεί η νομική οδός προκειμένου η ποινή να μην εφαρμοστεί. Άλλο αν αυτό δεν το είπαν και στην υπουργό. Αυτή η κακή ενημέρωση της κ. Μακρή είχε ως συνέπεια να λέει στις ομιλίες της στην πρωτεύουσα, πράγματα που δεν έγιναν ποτέ.

Ο Γιώργος Μπότσιος ζητά από τη νέα διοίκηση του Δήμου Καβάλας να βοηθήσει την Στέγη ώστε να προγραμματιστούν και να γίνουν γρήγορα οι απαραίτητες τεχνικές εργασίες στο θεατράκι των 80 περίπου θέσεων που αυτή διαθέτει. Και ο κ. Μπότσιος σημειώνει την μεγάλη ανάγκη αυτών των παρεμβάσεων αφού όπως σημειώνει ο χώρος μυρίζει μούχλα.

Υπάρχει και η άλλη άποψη για τις fast track επενδύσεις που αποφάσισε η Κυβέρνηση (μέσα στις οποίες είναι και το πλωτό LNG). Ο ΣΥΡΙΖΑ άλλοτε άμεσα κι άλλοτε έμμεσα ισχυρίζεται ότι δεν θα γίνουν ποτέ πράξη. Δεν έχει κι άδικο, η υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου που έγινε κι αυτή fast track είναι σε στάσιμη κατάσταση δύο χρόνια τώρα. Αυτό πραγματικά είναι περίεργο, από τη μια ακούνητο δύο χρόνια. Από την άλλη fast…

Διαβάστε επίσης