μικρά πρωϊνά απο Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο Νίκο Γενικόπουλο

Η χθεσινή συνέντευξη τύπου του Κωνσταντίνου και του Ματθαίου Τσαχουρίδη έφερε στο μυαλό μας τον Αχιλλέα Καραγκιοζόπουλο. Τους αγαπούσε πολύ, τους πίστευε, τους προσκάλεσε για εκδήλωση στην Καβάλα όταν και οι δύο ήταν στο ξεκίνημα τους. Σχετικά άγνωστοι. Γέμισε από κόσμο το Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου. Όρθιοι οι θεατές αποθέωσαν τα δύο αδέλφια. Ούτε αυτή τη φορά ο Αχιλλέας έκανε λάθος. Είχε αυτή την τόλμη ο Καραγκιοζόπουλος. Έπαιρνε συχνά ρίσκα. Κι όποτε αυτά «έβγαιναν» χαίρονταν. Στην αντίθετη περίπτωση δεν απογοητεύονταν. Ετοιμάζονταν λίγο καιρό, αμέσως μετά επανέρχονταν δριμύτερος.

Ο βουλευτής Αχιλλέας Καραγκιοζόπουλος κατάφερε πολύ νωρίς να στείλει μηνύματα συνεννόησης και συνεργασίας. Κάθε ένας στο κόμμα του, στον αγώνα του. Αυτό το παραδέχονταν. Υποστήριζε ωστόσο ότι ακόμη κι οι φανατικοί αντίπαλοι (συνήθως πολιτικοί αντίπαλοι) έχουν πολλά κοινά σημεία. Ζητήματα στα οποία επιβάλλεται να συνεργαστούν. Έστω για λίγο. Κι όταν οι άλλοι τον κοιτούσαν με απορία, ο Αχιλλέας απαντούσε με μια ρήση του Αλέξανδρου Μπαλτατζή. Οι έξυπνοι- επαναλάμβανε- συνεργάζονται.

Οι έλληνες δεν είμαστε τόσο έξυπνοι όσο θέλουμε να πιστεύουμε. Ακόμη και τώρα, στα πολύ δύσκολα, δεν συνεργαζόμαστε μεταξύ μας. Διατηρούμε τις διαχωριστικές γραμμές. Κάθε ένας το δικό του «στρατόπεδο». Ετοιμαζόμαστε χαρούμενοι για εμφύλιο «πόλεμο» και δεν ενωνόμαστε. Ο Αχιλλέας Καραγκιοζόπουλος πίστευε το ακριβώς αντίθετο. Ως που ήρθε μια δύσκολη στιγμή. Μια ανίκητη ασθένεια. Τον ταλαιπώρησε μέχρι που τον «πήρε» από κοντά μας.

Παρακολουθούσαμε χθες (στη συνέντευξη τύπου) δύο σεμνούς άνδρες που προοδεύουν. Ο Κωνσταντίνος και ο Ματθαίος Τσαχουρίδης δεν είπαν πολλά. Μίλησαν απλά, συγκεκριμένα. Λόγια σταράτα. Χαμογελούσαν κερδίζοντας κι άλλους φίλους. Πολύ καλά έπραξε η κ. Δήμαρχος που στάθηκε δίπλα στον Θοδωρή Γκόνη και τους υποδέχθηκε στο Δημαρχείο. Η αυριανή εκδήλωση «Ψυχή και Σώμα» γνωρίζουμε από τώρα ότι θα σημειώσει πολύ μεγάλη επιτυχία. Για ένα σωρό λόγους. Ευχόμαστε στα δύο αδέλφια εις ανώτερα, γνωρίζοντας ότι κι αυτά θα τα καταφέρουν. Εργάζονται σκληρά, μελετούν, παραμένουν προσγειωμένοι στο αντικείμενο τους. Ο καλύτερος – μα και δυσκολότερος- τρόπος για να πετύχεις.

Όσο ο καιρός περνά τόσο τα δεδομένα στον ΣΥΡΙΖΑ αλλάζουν. Μπορεί όχι στην κοινοβουλευτική ομάδα, σίγουρα στην κομματική βάση. Τα μέλη, τα στελέχη, οι ψηφοφόροι πείθονται ότι άλλος δρόμος αναζητήθηκε μα δεν υπήρξε ποτέ. Προσπερνούν ως γραφικότητες αντίθετους ισχυρισμούς, στηρίζουν την πρόταση Τσίπρα. Μια δύσκολη μνημονιακή πρόταση. Εναλλακτική- το αντιλαμβάνονται όλοι μέρα με τη μέρα- δεν υπήρχε.

Υπό αυτές τις συνθήκες σκέφθηκαν, ψήφισαν υπέρ της Κυβέρνησης τα μέλη του ίδιου κόμματος στον Δήμο Καβάλας. Αν η ψηφοφορία δεν γίνονταν την Δευτέρα αλλά μια εβδομάδα μετά, το αποτέλεσμα θα ήταν ακόμη πιο συντριπτικό υπέρ του «ναι». Η δε δημοσκόπηση που ήδη δημοσιεύτηκε σε αθηναϊκή εφημερίδα δείχνει το ίδιο πράγμα. Λαφαζάνης και άλλοι υπερασπίζονται κάτι διαφορετικό, το οποίο η κοινωνία απορρίπτει. Δεν το υπολογίζει καθόλου. Προτιμά το μνημόνιο παρά την πορεία προς την άτακτη χρεοκοπία. Στην Ελλάδα άλλωστε είμαστε συνηθισμένοι να επιλέγουμε το μη χείρον.

Η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας απουσίασε από τη χθεσινή συνέντευξη τύπου των τοπικών φορέων για το νέο πρόγραμμα της  Επισιτιστικής Βοήθειας. Οι λόγοι φαίνεται να μην έχουν σχέση με την Επισιτιστική Βοήθεια. Όσο για το πρόγραμμα, πολύ φασαρία για κάτι που: α) άργησε και αργεί αφού χαρακτηρίζεται από μπόλικη γραφειοκρατία β) δεν ξέρουμε ακόμη και τώρα το οικονομικό του μέγεθος γ) θα υλοποιηθεί από δημοτικούς κυρίως υπαλλήλους οι οποίοι δεν αρκούν για τις βασικές τους υποχρεώσεις. Τώρα θα «χρεωθούν» με επιπλέον εργασία. Η τοπική κοινωνία χρειάζεται κάτι παρόμοιο αλλά και καλύτερο του προγράμματος Στηρίζω. Αυτό της Επισιτιστικής Βοήθειας δεν φαίνεται να έχει τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Μακάρι να μην είναι έτσι αλλά επί του παρόντος έτσι φαίνεται.

Μέχρι να τελειώσει το ένα πρόγραμμα, να αρχίσει το επόμενο ο Δήμος Καβάλας πρέπει να προετοιμαστεί. Να εξασφαλίσει συνέχεια στο κοινωνικό παντοπωλείο και τους δικαιούχους του. Να εξασφαλίσει συνέχεια στον δημοτικό λαχανόκηπο. Το τέλος του Στηρίζω δεν θα πρέπει να σημαίνει τέλος των πετυχημένων του δομών. Με χρήματα του Δήμου Καβάλας αυτές θα πρέπει να συνεχιστούν. Κι ας υπάρχει νέο πρόγραμμα σε εξέλιξη.

==================================================================================

Φεύγοντας από το Υπουργείο

Η αλλαγή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος έγινε προχθές Δευτέρα. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αποχώρησε, στη θέση του νέος Υπουργός ο κ. Σκουρλέτης. Φεύγοντας από το Υπουργείο ο κ. Λαφαζάνης δεν ξέχασε τον αγωγό ΤΑΡ. Επανέλαβε την εφ ‘ όλης της ύλης διαπραγμάτευση που άρχισε πρόσφατα. Είπε την Δευτέρα ο κ. Λαφαζάνης: «Είπαμε ότι στηρίζουμε το έργο του άλλου αγωγού που θα περάσει από την Ελλάδα, του TAP. Αυτό το έργο είναι κι αυτό σημαντικό. Είπα από την πρώτη στιγμή ότι το στηρίζουμε και πρέπει να τονίσω ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις , χωρίς να μειώνουμε τη στήριξή μας, με την διοίκηση του ΤΑP, για τρία σημαντικά θέματα τα οποία άπτονται ιδιαίτερων συμφερόντων της χώρας μας. Το πρώτο θέμα είναι οι αποζημιώσεις των αγροτών των οποίων η γη απαλλοτριώνεται για να περάσει ο αγωγός. Το δεύτερο θέμα είναι η χάραξη νέας όδευσης σε αρκετά σημεία για τον ΤΑP, με βάση τα αιτήματα που προβάλλουν τοπικές κοινωνίες. Το τρίτο θέμα και το κυριότερο είναι να αποκτήσουμε αντισταθμιστικά οφέλη από αυτόν τον αγωγό. Διότι, οι συμφωνίες που υπογράφησαν δεν προβλέπουν εκείνα τα οφέλη που πρέπει να αποκομίσει η χώρα μας και ο λαός μας από τη διέλευση αυτού του αγωγού. Και μαζί με αυτά βεβαίως και ο τρόπος φορολόγησης των κερδών της εταιρείας που θα διαχειριστεί τον αγωγό, γιατί και αυτό είναι σημαντικό όφελος για τη χώρα».

Ο κ. Σκουρλέτης μίλησε αμέσως μετά τον κ. Λαφαζάνη. Είπε πολλά και διάφορα. Για τον αγωγό ΤΑΡ το παραμικρό. Ας ελπίσουμε ότι το συγκεκριμένο γεγονός οφείλεται στο ότι ο νέος Υπουργός δεν είναι επαρκώς ενημερωμένος. Ας ενημερωθεί και βλέπουμε.

 

Περί Παγγαίου όρους

Ο Αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος- σε συνέχεια χθεσινού δημοσιεύματος της στήλης για το Παγγαίο όρος- μας πληροφόρησε ότι μετά τη σύσκεψη του περασμένου Φλεβάρη δρομολογήθηκε μελέτη που εντός των ημερών ολοκληρώνεται. Αυτή θα ωριμάζει το απαραίτητο έργο διόρθωσης του δρόμου προς την κορυφή του βουνού. «Υπό σκέψη και προετοιμασία είναι και μια δεύτερη μελέτη που σε γενικές γραμμές θα ικανοποιεί τα αιτήματα των συλλόγων» συμπληρώνει ο κ. Μαρκόπουλος. «Θα προχωρήσουμε σε όλα όσα έχουν σχέση με το Παγγαίο» καταλήγει.

 

Ευχαριστήριο

Ο συμπολίτης οδηγός Ταξί, το όχημα του οποίου ενεπλάκη στο γεγονός της καταδίωξης λαθρομεταναστών στο κέντρο της πόλης, επανήλθε στην εργασία του. Η ζημιά διορθώθηκε. Μεταξύ των άλλων ευχαριστεί για την οικονομική ενίσχυση και τον Αστυνομικό Διευθυντή Καβάλας Ταξίαρχο Αβραάμ Κοσκερίδη.

 

Μικρές μικρές ειδήσεις

*Την Κυριακή το βράδυ ολοκληρώθηκε στην παραλία η φετινή έκθεση βιβλίου. Οι βιβλιοπώλες που συμμετείχαν αποχώρησαν ευχαριστημένοι αφού φέτος –σε γενικές γραμμές- ήταν καλύτερα από πέρσι. Τι έκανε κατά την άποψη τους την διαφορά; Το Μουντιάλ. Πέρσι όλοι το παρακολουθούσαν, φέτος τέτοια «ενόχληση» η έκθεση δεν είχε. Είχε άλλα, τα οποία αποδείχθηκαν μικρότερης σημασίας.

*Την περασμένη Κυριακή ήταν ανοιχτά ακόμη και το μεσημέρι τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ στην πόλη. Κίνητρο το τζακ ποτ του τζόκερ. Κίνηση ιδιαίτερη δεν υπήρξε. Το τζακ ποτ δεν εμπόδισε τους Καβαλιώτες να κινηθούν στην παραλία. Οι πράκτορες περίμεναν μάταια στα καταστήματα τους. Τζακ ποτ – ένα ακόμη- υπάρχει και για την αυριανή κλήρωση του ίδιου παιχνιδιού. Άρα σήμερα και αύριο το κίνητρο επανέρχεται κι είναι ισχυρότερο.

*Στρατιώτες κινήθηκαν την Κυριακή στην ευρύτερη περιοχή του Βουνοχωρίου. Κατά τους λίγους κατοίκους του χωριού αυτό οφείλονταν σε μέτρα προστασίας του δάσους. «Όχι, τέτοια μέτρα δεν υπήρχαν το Σάββατο και την Κυριακή» απάντησε ο εκπρόσωπος της Πολιτικής Προστασίας Σταύρος Κιβράκης. Απέδωσε την κινητικότητα του Στρατού σε κάποια άσκηση.

*Ο συμπολίτης Γιάννης Ξανθιώτης είναι ένας ακόμη χρήστης του διαδικτύου και του Facebook που ζητά συγνώμη από τους ηλεκτρονικούς φίλους του. Ξαφνικά ο «λογαριασμός» του κάνει άσεμνες αναρτήσεις. Ο ίδιος δεν γνωρίζει το παραμικρό. Σπεύδει να ζητήσει συγνώμη απ’ όσους τον «παρακολουθούν». Δεν είναι ούτε ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος. Τα έχει αυτά – τα άσχημα- το διαδίκτυο.

*Λόγω συνταξιοδότησης αποχωρεί από τη θέση του προέδρου στους κρεοπώλες του Νομού Καβάλας ο Βασίλης Κεχαγιάς. Θα αντικατασταθεί στη συνέλευση του σωματείου το Φθινόπωρο. Τότε θα εκλεγεί το νέο διοικητικό συμβούλιο αυτού.

*Το ίδρυμα Αγία Μαρίνα γιόρτασε την περασμένη Παρασκευή αλλά στη γιορτή δεν εκπροσωπήθηκε ο Δήμος Καβάλας. Κακώς. Ας πήγαινε έστω ένας αντιδήμαρχος κι ας έλεγε την αλήθεια. Ο Δήμος Καβάλας εδώ που ήρθαν τα πράγματα δεν μπορεί να βοηθήσει. Άλλωστε είναι σχεδόν βέβαιο ότι το ίδρυμα θα το βοηθήσει η Περιφερειακή Ενότητα.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης