• 19 Απριλίου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Μπορεί να είναι άδικο πλην όμως είναι γεγονός. Τις περισσότερες φορές που απασχολεί τους πολίτες το θέμα της Δημοτικής Αστυνομίας τα σχόλια που ακούγονται είναι αρνητικά. Ο κόσμος δείχνει τις περισσότερες φορές μια περίεργη αντιπάθεια προς την συγκεκριμένη δημοτική υπηρεσία, στάση η οποία καθιερώθηκε μέσα από την ίδια την καθημερινότητα. Δεν αποκλείεται να είναι ένα ακόμη από τα συνηθισμένα ξεσπάσματα. Άλλος φταίει, άλλος πληρώνει. Υπάρχουν πάντως πολλές περιπτώσεις όπου η δημοτική αστυνομία με την απουσία ή την αναποτελεσματικότητα της τροφοδοτεί αυτή τη κατάσταση. Είναι στο χέρι τους να αλλάξουν τα δεδομένα. Χρειάζεται σκληρή δουλειά όλο το 24ωρο, όλες τις μέρες της εβδομάδας. Ευχόμενοι καλή επιτυχία σε όσους επιδιώξουν (όπως άλλωστε οφείλουν) κάτι τέτοιο, αναφερόμαστε σε δύο πολύ πρόσφατα περιστατικά. Περιστατικά που εξηγούν την εχθρική αντιμετώπιση της συγκεκριμένης αστυνομίας, τα αρνητικά σχόλια που συνήθως γίνονται σε βάρος της.

 

Το πρώτο περιστατικό έγινε την Παρασκευή 19 Οκτώβρη στις 3.30 το μεσημέρι. Εξ αιτίας πολλών παράνομων σταθμεύσεων δημιουργήθηκε οξύτατο πρόβλημα στην οδό Βενιζέλου, λίγο πριν το δημοτικό σχολείο. Η ουρά των οχημάτων λίγο ακόμη και θα έφθανε στο Φάληρο. Κορναρίσματα, αναμονή, την ίδια στιγμή που κάποιοι… επαγγελματίες είχαν παρκάρει στην άκρη του δρόμου συνεχίζοντας απτόητοι την υποτιθέμενη σύντομη και επείγουσα δουλειά τους. Ήταν μια κατάσταση σκέτη αγανάκτηση. Οι «εγκλωβισμένοι» για αρκετά λεπτά οδηγοί (μαζί με ουκ ολίγα λεωφορεία γεμάτα επιβάτες) αναζητούσαν μια λύση. Μια βοήθεια.

 

Κάτι τέτοιο φυσικά και δεν έγινε. Άφαντη η δημοτική αστυνομία, άφαντη και η τροχαία Καβάλας. Μετά από 10 ίσως και 15 λεπτά αναμονής η κατάσταση άρχισε να εκτονώνεται. Όλοι όμως οι οδηγοί ήταν φανερά εκνευρισμένοι διότι από τη μια η παρανομία πάει σύννεφο, από την άλλη όσοι οφείλουν να περιφρουρήσουν την κυκλοφοριακή τάξη είναι πάντα απόντες εκεί που υπάρχει το πρόβλημα. Τι να τα κάνεις τα κυκλοφοριακά μέτρα στις παρελάσεις και στις λιτανείες των ιερών εικόνων; Σημασία έχει να είσαι όπου υπάρχουν τα κυκλοφοριακά προβλήματα, όλες τις μέρες και όλες τις ώρες. Ειδικά τις εργάσιμες. Πρέπει να είσαι χρήσιμος στον πολίτη και να το δείχνεις όχι υπό προϋποθέσεις αλλά ανά πάσα ώρα και στιγμή.

 

Το δεύτερο περιστατικό είναι ηλεκτρονικό. Πολίτης της Καβάλας φωτογράφησε δημοτικό αστυνομικό την ώρα που αυτός… εργάζεται εντός του αυτοκινήτου του. Άφησε δηλαδή το πόστο του, πετάχτηκε λίγα μέτρα πιο μακριά όπου είχε την φοβερή προνοητικότητα να παρκάρει το αυτοκίνητο του. Μπήκε μέσα και ξεκουράστηκε. Ο πολίτης τον φωτογράφισε, τον «στόλισε» με τα κατάλληλα σχόλια, προώθησε την φωτογραφία στο facebook για να την δει αυτός που πρέπει. Ο Δήμαρχος. Ο οποίος ενώ όλα τα σχολιάζει και τα απαντά, επί του προκειμένου δεν έγραψε απολύτως τίποτα!

 

Με λίγα λόγια η δημοτική αστυνομία με την σημερινή οργάνωση και λειτουργία της δίνει συνεχώς δικαιώματα για κριτική και αρνητικά σχόλια. Δεν φαίνεται να λύνει προβλήματα, ούτε καν τα κυκλοφοριακά, ενώ η ενίσχυση της υπηρεσίας με ηλεκτρικά ποδήλατα δεν είναι πάρα ένα επικοινωνιακό τρικ που ουσία δεν έχει καμία. Μπροστά σε αυτή την τόσο ενοχλητική κατάσταση η διοίκηση του Δήμου Καβάλας δεν κάνει απολύτως τίποτα. Παραθέτει διάφορες δικαιολογίες, στέλνει μήνυμα ότι αυτό που ζούμε αυτό πρέπει να συνηθίσουμε. Περισσότερο δεν έχει…

 

Η κριτική στην Δημοτική Αστυνομία ήταν ανέκαθεν μια εύκολη διαδικασία. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό. Σημασία έχει να γίνει η κριτική αφορμή αλλαγών και βελτιώσεων. Όσο αυτό δεν συμβαίνει, τόσο το χειρότερο. Για τα κυκλοφοριακά προβλήματα, για τους δημότες, για την ίδια την υπηρεσία αλλά φυσικά και την διοίκηση του Δήμου. Αν στο Δημαρχείο είναι ικανοποιημένοι, κανένα πρόβλημα. Να ξέρουν όμως ότι δεν ισχύει το ίδιο με τους πολίτες. Έχουν απαιτήσεις γιατί συχνά αισθάνονται ότι η Δημοτική Αστυνομία κάτι το ελάχιστο από αυτά που μπορεί. Αυτοί που φταίνε λιγότερο είναι οι ίδιοι οι δημοτικοί αστυνομικοί. Το προσωπικό το καθοδηγεί, το εμπνέει, το οργανώνει ο επικεφαλής. Ο οποίος στη προκειμένη περίπτωση συμβιβάστηκε νωρίς νωρίς, πρώτος απ’ όλους.

 

Πριν από έναν περίπου μήνα ολοκληρώθηκε το φετινό πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών σε όλη τη Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Ο καιρός όμως παρέμεινε καλός και ζεστός. Αυτό το γεγονός επέτρεψε στα κουνούπια να παραμείνουν στις θέσεις τους… Όπως μας λένε από την ανατολική πλευρά του νομού το πρόβλημα υφίσταται σε όλη τη διάρκεια του Οκτώβρη. Πρόβλημα μεγάλο, ειδικά τις απογευματινές ώρες. Ας έχουν υπόψη τους κι αυτή τη παράμετρο του προβλήματος οι αρμόδιοι. Οι οποίοι προετοιμάζονται ώστε η διαγωνιστική διαδικασία για την επόμενη καταπολέμηση (Άνοιξη Καλοκαίρι του 2013) να γίνει πριν το τέλος του έτους.

 

Έπρεπε να επισκεφθεί την Καβάλα ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής Κώστα Μουτζούρης για να μάθουμε από τον Αδάμ Κοσμίδη το πώς βρέθηκε πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα. Το είπε ο ίδιος ο Αδάμ στον κ. Μουτζούρη, στην συνάντηση στα γραφεία του ΟΛΚ το απόγευμα της Παρασκευής: « Βρέθηκα από σπόντα. Είχα ζητήσει να βοηθήσω στον τομέα της υγείας. Όταν αυτό δεν έγινε, με έφεραν εδώ. Όμως το αγάπησα το αντικείμενο και δούλεψα».

 

Συμπαθής και Μυτιληνιός ο Γενικός Γραμματέας κ. Μουτζούρης αλλά από ουσία μηδέν. Η επίσκεψη του την Παρασκευή στην Καβάλα είχε φανερά μόνο έναν χαρακτήρα. Ενημερωτικό. Τα υπόλοιπα υποσχέθηκε να τα εξετάσει από σήμερα που θα βρίσκεται στο γραφείο του στην Αθήνα. Η ενημέρωση που του έκανε ο πρόεδρος του ΟΛΚ ήταν αναλυτική και πολύ εύστοχη. Ώρες ώρες ο πρόεδρος ήταν σα να του εξέπεμπε σήμα κινδύνου (ειδικά για τις εκκρεμότητες του Θόλου στο νέο λιμάνι). Αν έλαβε αυτό το επείγον μήνυμα ο κ. Μουτζούρης ή όχι, θα το ξέρουμε σύντομα.

 

Παρακολουθούμε την… συμπαράσταση του ελληνικού κράτους στο σοβαρό πρόβλημα του ΟΛΚ ως προς το ημιτελές έργο στο νέο λιμάνι. Αυτό που προ ετών εγκατέλειψε η εταιρία Θόλος ΑΕ. Εδώ και πολύ καιρό ο Οργανισμός πιέζει. Επειδή όμως αποτέλεσμα δεν υπάρχει ακόμη, είναι σίγουρο ότι οι φωνές και τα αιτήματα διατυπώθηκαν σε ανθρώπους που αποδείχθηκαν κουφοί. Κουφοί και επικίνδυνοι για τα συμφέροντα της Καβάλας. Πέρασαν ίσως και δύο χρόνια που το συγκεκριμένο έργο σταμάτησε. Από τότε διεκδικούμε τα αυτονόητα…

 

Μας απογοήτευσε από την άλλη πλευρά η αναφορά Μουτζούρη στο θέμα της κρουαζιέρας. Είπε ότι στο λιμάνι της Καβάλας η κίνηση είναι υποτονική! Αδίκησε σφόδρα τις προσπάθειες που έγιναν και συνεχίζονται, οι οποίες ήδη αύξησαν τον αριθμό των πλοίων που έρχονται στο λιμάνι της πόλης. Μια τέτοια προσπάθεια, κοινή πρωτοβουλία των τοπικών φορέων, οφείλεις να την σεβαστείς και να την ενθαρρύνεις. Όχι να την περιγράψεις ως υποτονική. Αυτό και μόνο το παράδειγμα δείχνει ότι η επίσκεψη Μουτζούρη ήταν λίγο (ή αρκετά) πρόχειρη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που όταν ρωτήθηκε για το ημιτελές έργο στο νέο λιμάνι, αυτός απάντησε για την διαμάχη Δήμου Καβάλας – ΟΛΚ και το Εσκί Καπού!

 

Ο πατέρας του συνεργάτη του βουλευτή ετοιμάζει (στον βουλευτή;) εκδήλωση τον ερχόμενο μήνα. Θα είναι το πρώτο βήμα προκειμένου αργά μεν αλλά σταθερά να επιτευχθεί ο νέος στόχος. Σύμφωνα με το προετοιμαζόμενο σχέδιο, στην όλη ιστορία θα υπάρξουν αρκετοί που θα έχουν ρόλο «λαγού». Άλλοι θα το γνωρίζουν, άλλοι όχι. Πάντως αυτό που φαίνεται να έρχεται θα προκαλέσει ποικίλα σχόλια. Κυρίως μπόλικο γέλιο. Έχουν να δουν πολλά τα μάτια μας όσο πλησιάζουμε στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Γεροί να είμαστε μόνο ώστε να θαυμάσουμε το … έργο που ετοίμασαν. Πρωταγωνιστής επί του παρόντος είναι ο πατέρας του συνεργάτη του βουλευτή.

 

 

Διαβάστε επίσης