μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Φιλότιμη και σκληρή εθελοντική δουλειά διέκρινε και αυτή τη φορά την νεολαία της ΚΝΕ Καβάλας. Στόχο είχαν ένα φεστιβάλ ουσίας. Πολιτικής αλλά και διασκέδασης. Μια νεανική συνάντηση που θα είχε τις «βαριές» πολιτικές ομιλίες μαζί με μια άλλη –νεανική- προσέγγιση των πραγμάτων. Όμως ο καιρός δεν τους έκανε την χάρη. Η διοργάνωση αρχικά αναβλήθηκε. Προχθές ματαιώθηκε οριστικά. Τώρα το ΚΚΕ της Καβάλας (μαζί φυσικά με τη νεολαία του κόμματος) ετοιμάζουν τα της πανελλαδικής απεργίας, την ερχόμενη εβδομάδα. Όσο για την ΚΝΕ, φέτος έμεινε με την όρεξη. Θα κάνει υπομονή. Ώστε του χρόνου να πραγματοποιήσει ένα ακόμη καλύτερο φεστιβάλ. Καιρού επιτρέποντος βεβαίως.

 

Σιγά σιγά επανήλθαμε στα ίδια. Εκτός από τα υπό συζήτηση μέτρα, πλέον είναι ορατή στον ορίζοντα η επόμενη πανελλαδική απεργία. Η οποία όπως όλα δείχνουν θα έχει μεγάλη επιτυχία. Αλήθεια, σε αυτό το πλαίσιο δυναμικής δράσης κατά των μέτρων (παλιών και νέων) δικαιούται να συμμετάσχει το Εργατικό Κέντρο της Καβάλας; Η απάντηση είναι άμεση. Όχι, δεν έχει κανένα δικαίωμα να «συμμαχήσει» έστω για ένα πρωινό με τους λοιπούς συνδικαλιστικούς φορείς της πόλης. Του αξίζει να μείνει μόνο του, τρεις και ο κούκος, στην αίθουσα συνελεύσεων του κτιρίου της οδού Δαγκλή.

 

Αποδείχθηκε περίτρανα ότι για το Εργατικό Κέντρο άλλα πράγματα έχουν μεγάλη προτεραιότητα. Όχι τα εργασιακά. Όχι τα μέτρα. Προτεραιότητα έχει η επιβίωση της διοίκησης. Όταν ανησύχησαν μη τυχόν κηρυχτούν έκπτωτοι από το δικαστήριο προκήρυξαν νέες εκλογές. Όταν κέρδισαν την πρώτη δίκη, ματαίωσαν τις εκλογές αφού πλέον τους ήταν περιττές. Αν αυτό το πράγμα είναι συνδικαλισμός, τότε καληνύχτα…

 

Είναι άραγε συνδικαλισμός να διαγράφεις τα σωματεία που σου κάνουν κριτική; Μπορείς με αυτές τις προϋποθέσεις να σταθείς ισάξια στην πλατεία, δίπλα σε όλους τους άλλους εργαζόμενους; Όχι βέβαια. Η μεγαλύτερη και καλύτερη τιμωρία είναι αυτή που ισχύει και συνεχίζεται. Την επέβαλλε η ίδια η κοινωνία. Αναφερόμαστε στην απομόνωση του ΕΥΚ. Το οποίο όταν το βολεύει κινείται ιδεολογικά, κι όταν δεν του βγαίνει το ιδεολογικό (ή δεν το έχει ανάγκη) κάνει ότι θέλει. Ότι βολεύει την μακροημέρευση των στελεχών της διοίκησης του.

 

Αυτό το ΕΥΚ δεν έχει καμία σχέση με την απεργία που έρχεται. Ακούμε από τώρα ότι προσπαθεί να «τρυπώσει» στην συγκέντρωση της πλατείας του Καπνεργάτη. Να μην του κάνουν την χάρη. Να το αφήσουν μόνο του. Να το εκθέσουν, να το τιμωρήσουν μπας και βάλει μυαλό. Που δεν το βλέπουμε…

 

Η ηρεμία(;) της τοπικής ΝΔ ταράχτηκε από την δήλωση του Ιορδάνη Παπαντίδη. Υποστηρίζω, είπε μόλις χθες, τον διαγραμμένο συνδικαλιστή της ΔΑΚΕ Ιδιωτικού τομέα κ. Κουτσούκη. Τέτοιες παρεμβάσεις υπέρ του Κουτσούκη υπήρξαν και υπάρχουν πολλές σε όλη την Ελλάδα. Όμως ο κ. Παπαντίδης ήταν ο πρώτος που μίλησε σχετικά σε τοπικό επίπεδο. Θυμίζουμε ότι τον κ. Κουτσούκη τον διέγραψε ο πρόεδρος του κόμματος επειδή διαφώνησε και αποδοκίμασε εντόνως προτάσεις εξωφρενικές της τρόικας που η κυβέρνηση έστω για λίγο φάνηκε να συζητά.

 

Παραιτήθηκε ο γραμματέας της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου. Δεν άντεξε άλλο και τα βρόντηξε. Ο γραμματέας της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Καβάλας Νίκος Χατζηχρήστου το έριξε στο περπάτημα. Βαδίζει ακούγοντας μουσική στον γνωστό δρόμο της παραλίας (Φάληρο- Καλαμίτσα). Που και που έχει και κάποια κομματική επαφή. Συνεργάτης της στήλης τον εντόπισε το βράδυ της Δευτέρας σε νέα μυστικοσυνάντηση με τον Μιχάλη Τιμοσίδη. «Ήταν τόσο σκοτεινά στην καφετέρια που βρίσκονταν που τρόμαξα να τους αναγνωρίσω. Δεν τους διέκοψα αφού φαίνονταν να συζητούν κάτι σοβαρό» μας είπε ο αυτόπτης μάρτυρας. Να προσθέσουμε τέλος ότι ειδικά αυτό το διάστημα ο κ. Τιμοσίδης είναι από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που ζητούν συμμετοχή του κόμματος στην Κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.

 

Το μεσημέρι της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε μεγάλη εκδήλωση στην Αθήνα όπου παρουσιάστηκε το νέο πρόγραμμα εκδηλώσεων του Μεγάρου Μουσικής. Εκεί η Καβάλα είχε εκπρόσωπο. Τον Γιώργο Καλαντζή. Η δημοσιογράφος Ελένη Μπίστικα τον αναφέρει πρώτο πρώτο (από πλευράς των πολιτικών παρουσιών) στο χθεσινό της κείμενο στην Καθημερινή. «Πάντα βουλευτής Καβάλας» γράφει, χωρίς να κρύβει την συμπάθεια που του έχει. Κατόπιν τούτου ο κ. Καλαντζής δεν γνωρίζει μόνο τα της Κυβέρνησης, της οικονομικής κρίσης, τα προβλήματα της Καβάλας κτλ. Γνωρίζει άριστα (από πρώτο χέρι όπως λένε) και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στο Μέγαρο!

 

Επανήλθε πρόσφατα στα καθήκοντα του ο καλύτερος – κατά πολλούς- δημοτικός αστυνομικός της Καβάλας Δημήτρης Ζαχαριάδης. Αμέσως έκανε αισθητή την παρουσία του στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Φιλότιμο, ζήλος, περίτεχνες ενέργειες που θα ζήλευε κι ο καλύτερος τροχονόμος, σαφείς οδηγίες. Έτσι ήταν, έτσι επέστρεψε. Μπορεί να φαίνεται υπερβολικό αλλά ένας Ζαχαριάδης είναι πάντα απαραίτητος στο κέντρο της Καβάλας. Ακόμη και τώρα που λόγω της κρίσης η κίνηση των αυτοκινήτων περιορίστηκε. Ευχόμαστε να συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό. Αξίζει δε να γίνει παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους συναδέλφους του.

 

Οι επαγγελματίες της Καβάλας προτιμούν να γίνουν υπάλληλοι- συμφέρει άλλωστε περισσότερο- παρά να καταλήξουν νέα θύματα της κρίσης. Αυτό είναι το συμπέρασμα των χθεσινών ανακοινώσεων στην Ομοσπονδία. Ο συνεταιρισμός που αποφάσισαν και προετοιμάζουν είναι μια καλή ιδέα. Θα δουλεύουν όπως τώρα αλλά με λιγότερα λειτουργικά έξοδα. Χρειάζεται όμως καλός συντονισμός, πνεύμα διαρκούς συνεργασίας και πάνω απ’ όλα καλοί λογαριασμοί ώστε το σχέδιο να πετύχει. Το θετικό είναι ότι όσοι ανέλαβαν να το υλοποιήσουν δείχνουν να το πιστεύουν ακράδαντα. Αυτό είναι μια καλή αρχή. Η συνέχεια όμως είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που και άλλοι που είχαν την ίδια ιδέα, στο τέλος σκόνταψαν και δεν την υλοποίησαν ποτέ.

 

Ήταν και παραμένει δύσκολο για τους έλληνες να συνεργάζονται μεταξύ τους. Συνήθως μάλωναν. Μάλωναν με πάθος και ασήμαντες αφορμές. Ο συνεταιρισμός που προωθείται πάει αντίθετα σε αυτή την καθαρά ελληνική παράδοση. Πρέπει άπαντες οι «συνέταιροι» να αλλάξουν συμπεριφορά και τρόπο σκέψης. Μόνο έτσι θα καταφέρουν να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία.

 

Ξεσηκώθηκαν πολλοί και διάφοροι ακόμη και στην Καβάλα, λόγω της επίμονης προβολής σήριαλ από την Τουρκία στην ιδιωτική τηλεόραση. Καμία διαφωνία. Τα τούρκικα που βλέπουν κυρίως οι γυναίκες, δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Όπως λέγεται έχουν την ίδια διεισδυτικότητα και στις άλλες χώρες όπου επίσης προβάλλονται. Λες κι οι Τούρκοι έμαθαν ξαφνικά το μυστικό της τηλεοπτικής τους προβολής. Μια στιγμή όμως. Αυτά τα τηλεοπτικά σκουπίδια είναι τα μόνα; Δεν υπάρχουν άραγε ένα σωρό ελληνικά προϊόντα με τα ίδια χάλια; Υπάρχουν και παραυπάρχουν. Τα συνηθίσαμε όμως και για αυτά δεν μιλάει κανένας.

 

Αφού λοιπόν οι ευαίσθητοι ολοκληρώσουν την κριτική τους επί των τούρκικων σήριαλ, τους περιμένουμε να αρχίσουν αμέσως μετά ίδια συζήτηση για τα ελληνικά. Αυτά που τον Χειμώνα θριαμβεύουν από πλευράς τηλεθέασης, γίνονται δε οχήματα επί των οποίων ηθοποιοί περιοδεύουν σε όλη την χώρα κάθε Καλοκαίρι. Το μέτριο και το απαράδεκτο είναι το ίδιο ενοχλητικό άσχετα αν έχει σφραγίδα προέλευσης τούρκικη ή ελληνική.

 

Για πολλά και διάφορα πήγε ο Δήμαρχος χθες στην Κομοτηνή. Βασική αφορμή ήταν νέες δίκες για τις παλιές ιστορίες των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Οι δικαστές όμως του Εφετείου έδωσαν πρώτοι πρώτοι το καλό παράδειγμα ως προς τις κινητοποιήσεις. Στις 10 το πρωί κατέβηκαν από την έδρα κι όλες οι υποθέσεις αναβλήθηκαν. Όχι φυσικά για πρώτη φορά. Για πολλοστή. Οπότε το σήριαλ εκείνης της αλησμόνητης περιόδου συνεχίζεται και θα συνεχίζεται ακόμη κι όταν ο Σιμιτσής πάψει να είναι Δήμαρχος. Θα είναι ωστόσο κατηγορούμενος για τα χρόνια που ήταν δήμαρχος…

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης