• 25 Απριλίου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ας μιλήσουμε για την είδηση. Την κατακαημένη και πολλαπλώς ταλαιπωρημένη είδηση, την οποία την ψάχνουμε καθημερινά και μανιωδώς. Κι όταν επιτέλους την βρούμε, κοιτάμε να την προστατεύσουμε. Να την αναδείξουμε. Να την ξεχωρίσουμε από τις πολλές και διάφορες- ανόητες καμιά φορά- φήμες. Από τις στρεβλώσεις και τις υπερβολές. Από όλα αυτά που την πιέζουν αφόρητα ώστε να την αλλάξουν.

Αυτό το διάστημα η είδηση δοκιμάζεται. Βάλλεται πανταχόθεν. Ένας περίεργος εγωισμός, προερχόμενος από τους ανθρώπους, κι ένα πείσμα. Ντε και καλά να αλλάξουμε τα πράγματα αφού αυτά έχουν γίνει. Τούτο δεν μπορεί να συμβεί, όσο κι αν κάποιοι το επιχειρούν.

 

Μετά είναι και τα ανθρώπινα λάθη όσων προσπαθούν να εργαστούν με βάση τις διάφορες ειδήσεις. Η βιασύνη, η συνηθισμένη επιπολαιότητα. Η ανευθυνότητα και η τσαπατσουλιά. Όλο αυτό το πράγμα έρχεται να μειώσει την δουλειά των μέσων ενημέρωσης. Επηρεάζει το κύρος τους, καταστρέφει εργασία επίπονη και επίμονη. Τι μας έπιασε πρωί πρωί; Μας έπιασε μια περίεργη διάθεση να αναδείξουμε το δημοσιογραφικά σωστό από αυτό που πλησιάζει στο σωστό, μα δεν είναι. Είναι και τα καθημερινά παραδείγματα που κάνουν όλους μας περισσότερο ευαίσθητους.

 

Μιλούσε προχθές ο Θόδωρος Καλλιοντζής σε τοπικό κανάλι. Επέμενε να σχολιάζει την πρόταση Σιμιτσή για μεταφορά της λαϊκής αγοράς σε άλλο σημείο (από το σημερινό) της παραλίας. Δεν έφταιγε ο πρώην Νομάρχης. Αυτά του μετέφεραν, αυτά σχολίαζε. Κι όμως η πρόταση ήταν διαφορετική. Μεταφέρουμε- είχε την ιδέα ο Δήμαρχος- ένα τμήμα της λαϊκής. Αυτό των παραγωγών. Όλοι οι άλλοι μένουν στη θέση τους.

 

Η είδηση δηλαδή έγινε διαφορετική σε σχέση με την πραγματικότητα. Μεταδόθηκε λάθος. Σχολιάστηκε λάθος. Δημιουργήθηκαν λάθος εντυπώσεις κι έγινε μια λάθος συζήτηση. Παράδειγμα δεύτερον και δυσκολότερο. Οι φήμες που καμιά φορά παρασύρουν τους πάντες και τα πάντα. Φήμες ότι διοικητής στο Νοσοκομείο αναλαμβάνει ο Μίμης Χριστοφιλογιάννης. Προς τιμήν του, έσπευσε αμέσως να τις διαψεύσει. Η διάψευση κράτησε λίγο, οι φήμες επανήλθαν.

 

Γράφτηκαν και γράφτηκαν κείμενα. Μεταδόθηκαν και μεταδόθηκαν σχόλια, ρεπορτάζ. Ακούστηκαν ονόματα. Ακόμη και … διευθύνσεις. Ως που στο τέλος έγινε κάτι εντελώς άλλο. Αποφασίστηκε σε κεντρικό επίπεδο να μην αλλάξει κανένας διοικητής Νοσοκομείου. Πώς όμως αυτή η είδηση να επικρατήσει όταν σε τοπικό επίπεδο αναζητούμε ήδη τον επόμενο διοικητή του Νοσοκομείου; Ακόμη κι αν ψάχνουμε άδικα, πάλι δεν λέμε να το αντιληφθούμε αφού στο τέλος σημασία έχουν οι φήμες και όχι οι ειδήσεις.

 

Κάθε μέρα, μα κάθε μέρα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες. Οι οποίες τις περισσότερες φορές δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα. Προσπαθούν να ξεχωρίσουν τις φήμες από τις ειδήσεις. Να διαλέξουν τις ειδήσεις και να τις προβάλλουν όπως αξίζει. Τούτο σπάνια επιτυγχάνεται. Οι φήμες είναι σα τη λερναία ύδρα. Διαθέτει απίστευτες αντοχές κι αμέτρητα κεφάλια.

 

Μόλις χθες η εφημερίδα μας παρουσίασε ως είδηση την μεσολαβητική προσπάθεια του Αντιπεριφερειάρχη Γρανά σε σχέση με τις δωρεάν μαθητικές μετακινήσεις. Εκπρόσωπος του ΚΤΕΛ τηλεφώνησε στην Πρωινή και διέψευσε κατηγορηματικά την ιστορία που πριν λίγο είχε διαβάσει. Κάναμε λάθος, αυτό σκεφθήκαμε. Αρχίσαμε να γράφουμε διορθωτικό κείμενο όταν ο Γρανάς άρχισε να ανακοινώνει επίσημα ότι ειδικά τα Υπεραστικά λεωφορεία θα μεταφέρουν (από σήμερα) δωρεάν τους μαθητές. Δηλαδή στο τέλος, όσο κι αν ψάχνεις την είδηση κινδυνεύεις να μπερδευτείς. Γιατί όπως στην Ελλάδα αλήθειες υπάρχουν πολλές, έτσι συμβαίνει και με τις ειδήσεις. Υπάρχουν πλήθος από αυτές…

 

Παρακολουθούμε τον τρόπο που τα μέσα ενημέρωσης ασχολούνται εδώ και καιρό με την δραστηριότητα της Πατριωτικής Κίνησης Καβάλας. Πολλά- τα περισσότερα- φουλάρουν στην προβολή αυτών των προσπαθειών, κάνοντας ότι δεν καταλαβαίνουν τα παρεπόμενα. Τις συνέπειες και τις ιδεολογικές βάσεις επί των οποίων στηρίζεται η συγκεκριμένη προσπάθεια. Τόσο μεγάλη προβολή δεν είχε κανένας άλλος στην Καβάλα αυτό το διάστημα. Κριτική; Σχεδόν καμία. Μια δυο φωνές που στο τέλος «χάθηκαν» μπροστά στις αναλύσεις επί αναλύσεις των εκπροσώπων της Πατριωτικής Κίνησης.

 

Εντάξει, υπάρχουν και αυτοί. Κι εδώ που τα λέμε, ίσως έτσι είναι καλύτερα σε σχέση με τις εφόδους της Χ.Αυγής. Όμως τα πράγματα δεν είναι απλά. Παλιά όσοι έγραφαν στις τοπικές εφημερίδες είχαν και μια ιδεολογία. Μια άποψη. Μια συγκεκριμένη προσέγγιση στα πράγματα. Σήμερα όλα απλοποιήθηκαν. Που βρίσκεται η είδηση όταν μιλάμε για την Πατριωτική Κίνηση; Σίγουρα όχι στα τρόφιμα και στα τετράδια που συγκεντρώνουν (από έλληνες για έλληνες). Όσοι δεν το αντιλαμβάνονται απλά δεν έχουν την απαραίτητη υποδομή για να αντιληφθούν το τι συμβαίνει. Ακολουθούν την πεπατημένη λες και έχουν να κάνουν με τον πολιτιστικό σύλλογο κάτω Ραχούλας…

 

Στην Καβάλα σήμερα υπάρχουν ένα σωρό μέσα ενημέρωσης και εξίσου πολλοί εργαζόμενοι σε αυτά. Δημοσιογράφοι που από μόνοι τους γεμίζουν αίθουσες και μάλιστα μεγάλες.Δημοσιογράφοι που σπεύδουν και μισή ώρα πιο νωρίς στις συνεντεύξεις τύπου στις οποίες έχουν προσκληθεί. Δουλειά όμως σωστή γίνεται; Επί του συγκεκριμένου ερωτήματος καλούνται να απαντήσουν όσοι είναι αναγνώστες, ακροατές και τηλεθεατές αυτών των μέσων. Ειδικά αυτοί που μπορούν (πρέπει) να συγκρίνουν τις σημερινές εποχές με τις προηγούμενες. Οι οποίες μπορεί να μην είχαν ίντερνετ, ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές κτλ αλλά φοβόμαστε ότι ήταν καλύτερες. Πάντα σε σχέση με το ίδιο πράγμα. Την είδηση.

 

Είδηση. Μένουν ως έχουν οι διοικητές των Νοσοκομείων σε όλη την Ελλάδα. Τουλάχιστον ως το τέλος του έτους. Όλα τα άλλα είναι λόγια προς εσωτερική κατανάλωση. Είδηση, αυτό το πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας έκανε τον Δήμο Καβάλας ειδικό στο κόψιμο των χόρτων. Χθες άρχισαν να κόβουν χόρτα ακόμη και πλησίον της εισόδου του δημοτικού κυνοκομείου. Περιοχή που δημοτικοί υπάλληλοι είχαν να επισκεφθούν ίσως και δέκα χρόνια. Είδηση, ο πρώην αστυνομικός διευθυντής Καβάλας Παρασκευάς Μαραπίδης (σήμερα Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Κεντρικής Μακεδονίας) επισκέφθηκε χθες τους παλιούς του συνεργάτες στην Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας. Είδηση, ο Γιώργος Καλαντζής βρέθηκε την Τετάρτη στην κλήρωση του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ που έγινε στην Αθήνα. Φρόντισε μάλιστα να δώσει ο ίδιος το βραβείο στην Ένωση Καλαθοσφαίρισης Καβάλας. Είδηση, το κλειστό κολυμβητήριο Καβάλας έλαβε κανονικά άδεια λειτουργίας αλλά αυτή προβλέπει ανώτατο αριθμό θεατών στις κερκίδες του τους 2.000. Είδηση, συναντήθηκαν χθες βράδυ οι ιδιοκτήτες οικοπέδων στο Βιοτεχνικό Πάρκο ώστε να κάνουν πράξη την ιδέα ίδρυσης συλλόγου. Είδηση, ενώ ο οικονομικός έλεγχος στην Αγία Μαρίνα έπρεπε έχει ήδη τελειώσει, συνεχίζονταν μέχρι και χθες!

 

Φήμη, ο πρόεδρος του ΟΛΚ Αδάμ Κοσμίδης ετοιμάζεται να παραιτηθεί δηλώνοντας απογοητευμένος από το πνεύμα συνεργασίας που δεν επέδειξαν άλλοι τοπικοί παράγοντες προς αυτόν. Φήμη, ο Μάκης Παπαδόπουλος συνεχίζει να ετοιμάζει συνδυασμό για τις επόμενες δημοτικές εκλογές και τον Δήμο Καβάλας. Φήμη, αρκετοί επώνυμοι Καβαλιώτες υποστηρίζουν την τοπική οργάνωση της Χ. Αυγής χωρίς να θέλουν να εμφανιστούν δημοσίως ή να το δηλώσουν ευθαρσώς. Αν λέει βγουν τα ονόματα αυτά, αρκετοί θα πάθουν την πλάκα τους.

 

Γεγονός. Σήμερα στις 8 το απόγευμα εγκαινιάζεται η 20η έκθεση του Επιμελητηρίου Καβάλας. Η οποία προωθείται υπό το νέο της ξενικό όνομα KavalaExpo 2012. Πέρασαν ήδη 20 χρόνια… Τότε, όταν η έκθεση άρχιζε, λέγαμε ότι ήταν μια βοήθεια στην τοπική αγορά διότι οι συνθήκες της κρίσης έκαναν τα πράγματα δύσκολα… Που να ξέραμε πόσο δυσκολότερα θα εξελίσσονταν η κατάσταση. Εκείνη η κρίση των δεκαετιών του 80 και του 90 έγινε ανέκδοτο. Αν τότε υπήρχε κρίση, σήμερα τι υπάρχει; Πάντως η έκθεση αντέχει και καλά κάνει. Δεν είναι μόνο μια έκθεση, όπως πολλές άλλες. Είναι στήριγμα όσων σε αυτήν συμμετέχουν. Μια ανάσα, ένα σπρώξιμο το πράγμα να πάει μπροστά. Που για το προσεχές μέλλον, δεν το βλέπουμε να γίνεται.

 

Διαβάστε επίσης